Με κεντρικό διακύβευμα την αλληλεξάρτηση μεταξύ της οικονομικής διακυβέρνησης και της κοινωνικής συνοχής πραγματοποιήθηκε στη Μάλτα στις 15 - 18 Σεπτεμβρίου 2011, το Συνέδριο της Ομάδας Εργαζομένων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP Workers' Group), με τη συμμετοχή των Ευρωβουλευτών του ΕΛΚ (Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος) - μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Επιτρόπου Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης, κ. L. Andor, του Πρωθυπουργού της Μάλτας κ. Gonzi, εθνικών βουλευτών και εκπροσώπων των κοινωνικών εταίρων από όλες τις χώρες της Ε.Ε..
Τόσο ο κ. Andor, όσο και ο κ. Gonzi υπογράμμισαν ότι η κοινωνική συνοχή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της οικονομικής βιωσιμότητας και ισορροπίας. Ο Επίτροπος υπογράμμισε την ανάγκη, σε μια περίοδο χαμηλής ανάπτυξης και υψηλών ποσοστών ανεργίας για την Ευρώπη, να διαφυλαχθεί η ποιότητα της απασχόλησης και η προστασία των εργαζομένων, ενώ παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στην επένδυση σε νέες δεξιότητες, ανάλογα με τις ανάγκες, δεδομένης της κατεύθυνσης προς μια αγορά εργασίας υψηλής ειδίκευσης.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Ευρωβουλευτής Κ. Πουπάκης, μέλος της Ομάδας Εργαζομένων του ΕΛΚ, καθώς και ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Βουλευτής Θεσ/νίκης της Νέας Δημοκρατίας, Θ. Καράογλου σκιαγράφησαν - με τις παρεμβάσεις τους - την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά και κοινωνίας αντίστοιχα, υποστηρίζοντας την ανάγκη για ένα νέο μείγμα αναπτυξιακής δημοσιονομικής πολιτικής όπου οικονομική βιωσιμότητα και κοινωνική δικαιοσύνη θα αποτελούν έννοιες ισότιμες και ισοβαρείς.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Η κατάσταση στην Ελλάδα τόσο στο επίπεδο της κοινωνίας, όσο και στην πραγματική οικονομία είναι κυριολεκτικά ζοφερή. Η επίσημη ανεργία προσεγγίζει το 17% ενώ σύμφωνα με έγκυρες προβλέψεις αναμένεται να ξεπεράσει το 22% το 2012, με τη μακροχρόνια ανεργία και την ανεργία στους νέους να αυξάνονται σε δυσθεώρητα και πρωτοφανή ύψη, την ώρα που 1 στους 4 Έλληνες δεν έχει πρόσβαση σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες και οι «φτωχοί εργαζόμενοι» πολλαπλασιάζονται καθημερινά εξαιτίας της άναρχης και χωρίς κανόνες επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. Η δημοσιονομική εποπτεία-πειθαρχία και η κοινωνική συνοχή είναι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Χωρίς δημοσιονομική ισορροπία καταρρέει κάθε κράτος πρόνοιας με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής. Χωρίς κοινωνική συνοχή κανένα Πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης-ακόμη και το καλύτερο-δεν μπορεί να αποδώσει. Αυτό, άλλωστε, έχει δείξει και η Παγκόσμια Οικονομική Ιστορία. Πίσω από τους οικονομικούς δείκτες κρύβονται εκατομμύρια άνθρωποι. Επιτυχία της πολιτικής μας θα είναι να ευημερήσουν ταυτόχρονα και οι άνθρωποι και οι αριθμοί".
Προς αυτή την κατεύθυνση, Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ εξέφρασαν φόβους ότι η δρομολογούμενη πολιτική οικονομικής εξυγίανσης της Ελλάδας φαίνεται να εξαντλεί την κοινωνία, τονίζοντας ότι η κοινωνική υπευθυνότητα οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιονομικής διευθέτησης. Ειδικότερα, η επικεφαλής του EPP Workers' Group, Ολλανδή Ευρωβουλευτής κ. R. Oomen Ruijten, δήλωσε: "Σε καιρούς λιτότητας θα πρέπει να μη λησμονούμε την κοινωνική πλευρά του νομίσματος. Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου οι προκλήσεις είναι τεράστιες. Αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και δουλειές. Θα πρέπει να υποστηρίξουμε την Ελλάδα και να τους βοηθήσουμε να τακτοποιήσουν τα οικονομικά τους. Η κοινωνική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών είναι επομένως στην καρδιά του ενδιαφέροντός μας".