(“Στόχος είναι να μειωθεί η λίστα αναμονής σε 1-3 μήνες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες”, δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μιχ. Τιμοσίδης κατά την επίσκεψή του στη μονάδα του ΟΚΑΝΑ στο Ιπποκράτειο - φωτ.)
.Της Νικολέττας Μπούκα
“Τι λέτε τώρα... Τόσα χρόνια περιμένω να μπω στο πρόγραμμα απεξάρτησης. Θα περιμένω όσο χρειαστεί...”. Την απάντηση αυτή έδωσε χθες ένας από τους πρώτους χρήστες που πήγαν στη νέα μονάδα υποκατάστασης που άρχισε να λειτουργεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όταν ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης του ζήτησε συγγνώμη για την επί χρόνια καθυστέρηση της πολιτείας να βάλει φρένο στη λίστα της ντροπής.
Ανάσα για τον άνθρωπο αυτό, αλλά και για περίπου χίλια άτομα που περιμένουν στη λίστα αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων σε Θεσσαλονίκη και Βόρεια Ελλάδα, αναμένεται να αποτελέσουν οι μονάδες υποκατάστασης που στήνονται σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία.
Ήδη από χθες άρχισαν να λειτουργούν τέσσερις νέες μονάδες ΟΚΑΝΑ στην πόλη μας και συγκεκριμένα στο Ιπποκράτειο, στον Άγιο Παύλο, στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων και στο Παπαγεωργίου. Την ερχόμενη Δευτέρα θα αρχίσει να λειτουργεί και η μονάδα στον Άγιο Δημήτριο, ενώ έως το τέλος του μηνός θα υποδέχονται τους χρήστες και οι μονάδες σε Γ. Γεννηματάς, Θεαγένειο και 424 στρατιωτικό νοσοκομείο.
“Πήγαμε από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και καταφέραμε να ξεπεράσουμε τις όποιες απροθυμίες υπήρχαν. Έως το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί και οι μονάδες στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα, ώστε και ο δραμινός ή ο καβαλιώτης χρήστης να ακολουθούν τη θεραπεία υποκατάστασης στην πόλη τους”, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.
Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις των εργαζομένων στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο, ξεκαθάρισε ότι οι τοξικομανείς είναι ασθενείς και δικαιούνται νοσοκομειακής νοσηλείας, ενώ τόνισε ότι “είμαστε αμετακίνητοι. Όποιος δεν συγκλονίζεται από τις ιστορίες των ανθρώπων αυτών δεν μας αφορά. Όποιος δεν έχει ετοιμαστεί για την προσπάθεια αυτή ας ετοιμάσει την παραίτησή του”.
Θαύμα η λειτουργία των νέων μονάδων
Για θαύμα μίλησε ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης, ο οποίος επισήμανε ότι η λειτουργία των νέων μονάδων υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία αποδεικνύει ότι μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα και πρόσθεσε ότι αν πιστέψεις σε κάτι, αν εμπνεύσεις κι αν πάρεις μαζί σου τους ανθρώπους, τότε μπορείς να κάνεις θαύματα.
“Στόχος είναι να μειωθεί η λίστα αναμονής σε 1-3 μήνες, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Επίσης, είναι σημαντικό ότι για την προσπάθεια αυτή δεν ξοδεύτηκε ούτε ένα ευρώ, ούτε χρειάστηκε η πρόσληψη προσωπικού. Το λάθος ήταν ότι οι χρήστες δεν αντιμετωπίστηκαν από την αρχή ως ασθενείς, κάτι που πλέον αλλάζει”, δήλωσε ο κ. Τιμοσίδης.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη είπε ότι “επιστρέφουμε το δικαίωμα θεραπείας σε ανθρώπους που μέχρι τώρα βλέπαμε σαν εγκληματίες”, ενώ ανέφερε ότι το κόστος της θεραπείας ανέρχεται σε μόλις 400 ευρώ τον μήνα ανά χρήστη, τη στιγμή που ένας χρήστης είναι αναγκασμένος να ξοδεύει 100 ευρώ την ημέρα για να μπορέσει να συντηρηθεί στην πιάτσα. Συνεπώς, με τη λειτουργία των μονάδων υποκατάστασης “σπάει” η εμπορία ουσιών και οι έμποροι μένουν χωρίς... πελάτες.
Για λειτουργία συνολικά οκτώ νέων μονάδων υποκατάστασης στη Θεσσαλονίκη, οι οποίες -μαζί με τις πέντε υπάρχουσες- θα φτάσουν συνολικά τις 13 στην πόλη μας, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Κώστας Γαζγαλίδης. Παράλληλα, τόνισε ότι ήδη έχει καλυφθεί το 50% της λίστας αναμονής στη Θεσσαλονίκη και τις επόμενες δύο εβδομάδες θα καλυφθεί και το υπόλοιπο μισό.
“Δυστυχώς δεν βρίσκουμε στο τηλέφωνο μεγάλο ποσοστό των χρηστών οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα αναμονής για ένταξη σε πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων. Για τον λόγο αυτό τους ειδοποιούμε και εγγράφως με συστημένη επιστολή. Μέχρι στιγμής έχουμε τηλεφωνήσει σε 500 χρήστες, αλλά εντοπίσαμε μόνο 230, ενώ σήμερα (σ.σ. χθες) προσήλθαν 60 άτομα στις νέες μονάδες”, επισήμανε ο κ. Γαζγαλίδης και εξήγησε ότι κάποιοι από τους χρήστες είναι στη φυλακή, ενώ ένα ποσοστό 4% έχει πεθάνει.
Ιατρεία πανεπιστημιακών γιατρών
Απαντώντας σε ερώτημα για την κόντρα που είχε στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο με την προκάτοχό του Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου για το θέμα των ιδιωτικών ιατρείων των πανεπιστημιακών γιατρών, ο κ. Λοβέρδος είπε ότι πρόταση του υπουργείου είναι όλοι οι πανεπιστημιακοί να μπορούν, αν το θέλουν, και στο πλαίσιο του χρόνου που τους μένει ελεύθερος, να εργάζονται και εκτός νοσοκομείων, υπό την προϋπόθεση ότι η φορολογική τους αντιμετώπιση θα είναι διαφορετική, που σημαίνει ότι θα μπει τεκμήριο. “Την κ. Ξενογιαννακοπούλου τη σέβομαι και την εκτιμώ. Δεν σημαίνει όμως ότι δεν διαφωνούμε. Δημοκρατία έχουμε. Άλλωστε, από τη συζήτηση προέκυψε η λύση αυτή, για να δείτε ότι ο διάλογος στο υπουργικό συμβούλιο είναι καρποφόρος”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.
Ιατρείο απεξάρτησης στον δήμο Θεσσαλονίκης
Τη λειτουργία του πρώτου δημοτικού ιατρείου, το οποίο είναι ήδη στα σκαριά και θα συμμετέχει στο πρόγραμμα χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης.
“Είμαι ικανοποιημένος που ήδη σε τέσσερα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης λειτουργούν τέτοιες μονάδες. Ο εθισμός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ασθένεια και νομοθετικά πια να καλύπτονται τα έξοδα από τα ασφαλιστικά ταμεία. Πρέπει να πείσουμε τους συμπολίτες μας ότι οι ασθενείς αυτοί χρειάζονται περίθαλψη, στοργή και φροντίδα. Αν δεν τους αγκαλιάσει η κοινωνία, δεν θα θεραπευτούν ποτέ”, είπε ο κ. Μπουτάρης.
Ανάλογη πρωτοβουλία ετοιμάζεται να αναλάβει και η Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς εντός των επόμενων ημερών θα καταθέσει στο υπουργείο Υγείας αίτημα λειτουργίας ιατρείου χορήγησης υποκατάστατων, το οποίο, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, θα απαντηθεί θετικά επί τόπου.
.