Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Βρέθηκε ο κλεμμένος πίνακας του Ρούμπενς

Ο κλεμμένος πίνακας του Πέτερ Πολ Ρούμπενς με τίτλο “Το κυνήγι του καλυδώνιου κάπρου” (φωτ.), που χρονολογείται στα 1618, βρέθηκε στα χέρια μιας 40χρονης που εργάζεται σε τηλεοπτικό μέσο της Αθήνας και ενός 64χρονου αντικέρ.

Ο κλεμμένος πίνακας εντοπίστηκε ύστερα από συντονισμένη επιχείρηση των υπουργείων Πολιτισμού και Προστασίας του Πολίτη και η ανάκτησή του αναμένεται να παρουσιαστεί από τους δύο υπουργούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές είχαν πληροφορίες από τον ιδιωτικό ντετέκτιβ Γιώργο Τσούκαλη για την κατοχή του κλεμμένου πίνακα, που είχε εξαφανιστεί από μουσείο του Βελγίου το 2001. Αστυνομικοί του τμήματος αρχαιοκαπηλίας της ασφάλειας Αττικής είχαν προχωρήσει σε επαφές παρουσιαζόμενοι σαν υποψήφιοι αγοραστές του έργου τέχνης, και πηγές αναφέρουν ότι το ποσό της διαπραγμάτευσης έφτανε μέχρι τα 5 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς όμως τα στοιχεία αυτά να επιβεβαιώνονται από την αστυνομία, που χθες προχώρησε σε λιτές ανακοινώσεις για το περιστατικό.

Οι τελευταίες συναντήσεις του παλαιοπώλη και της 40χρονης έγιναν σε ξενοδοχείο της Γλυφάδας χθες το πρωί και ο πίνακας βρέθηκε μέσα στο αυτοκίνητο της γυναίκας, η οποία υποστήριξε ότι τον έβγαλε έξω επειδή η αλλαγή κλιματικών συνθηκών σε τόσο παλιά αντικείμενα είναι απαραίτητη. Όπως φέρεται να είπε κατά την προανακριτική της απολογία, προμηθεύτηκε τον πίνακα το 2003 από έναν φίλο της στην Ιταλία, αλλά αρνήθηκε ότι συμμετείχε στην κλοπή του από το μουσείο του Βελγίου. Στην άποψη αυτή καταλήγουν και τα μέλη των αρχών ασφαλείας, αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση πώλησης του πίνακα του Ρούμπενς μέχρι και σε Ρώσους που είχαν φτάσει γι’ αυτόν τον σκοπό στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί. Οι ίδιες πηγές επιβεβαίωναν ότι η έρευνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη σε όλη τη διάστασή της και μπορεί να αποκαλυφθούν και άλλα ονόματα.

Παράλληλα, χθες οι αστυνομικοί της ασφάλειας συνέλαβαν έξι άτομα στη Βουλιαγμένη, μεταξύ των οποίων ένας ιερέας, οι οποίοι είχαν στην κατοχή τους τρία προϊστορικά χάλκινα ειδώλια κρητικής προέλευσης, μία μετάλλινη σφραγίδα αλλά και ένα αραβικό χειρόγραφο, που περιέχει απόσπασμα του Κορανίου και θεωρείται ιδιαίτερης σπανιότητας και μεγάλης αρχαιολογικής αξίας.

.