Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Eφάπαξ στο Δημόσιο μετά 22 μήνες

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40.000 ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ

Σε αδιέξοδο έχει περιέλθει το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Η αναμονή για το εφάπαξ ξεπερνά τους 22 μήνες. Αδηλο είναι το μέλλον για τις μετά τον Νοέμβριο του 2010 αιτήσεις.
Περισσότερους από 22 μήνες θα πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να πάρουν το εφάπαξ από το Ταμείο Πρόνοιας. Αυτήν τη στιγμή στοιβάζονται πάνω από 40.000 αιτήσεις για εφάπαξ, ωστόσο ο ασφαλιστικός φορέας έχει ξεμείνει από ρευστό.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης είναι πως αυτήν τη στιγμή καταβάλλεται το βοήθημα σε όσους υπέβαλαν αίτηση στα τέλη Οκτωβρίου του 2009. Μάλιστα για όσους κατέθεσαν αίτηση μετά τον Νοέμβριο του 2010 δεν υπάρχει εκτίμηση για το πότε θα καταβληθεί το βοήθημα.
Αυτές οι καθυστερήσεις οφείλονται στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ασφαλιστικός φορέας των δημοσίων υπαλλήλων. Αρκεί να αναφερθεί πως η "μαύρη τρύπα" φτάνει το 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ τα μηνιαία έσοδα από τις εισφορές αρκούν για την καταβολή 500 με 600 εφάπαξ κάθε μήνα.
Εκτός από τις σημαντικές καθυστερήσεις, οι δημόσιοι υπάλληλοι καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν και την περικοπή του καταβαλλόμενου εφάπαξ. Η μείωση φτάνει το 10%, με τη μέση απώλεια να κυμαίνεται από 4.000 έως 5.000 ευρώ για κάθε ασφαλισμένο.
Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως αυτή η μείωση αγγίζει όσους δημοσίους υπαλλήλους υπέβαλαν αίτηση μετά την 1η Ιανουαρίου 2010 και ακόμα δεν έχουν πάρει το βοήθημα. Δηλαδή χαμένοι θα είναι 32.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είναι στην... αναμονή για το εφάπαξ, ενώ αντιθέτως δεν πρόκειται να επηρεαστούν 8.000 άτομα που υπέβαλαν αίτηση μέχρι το τέλος του 2009.

Ενδεικτικά αναφέρονται δύο παραδείγματα για τις επιπτώσεις από τη μείωση του εφάπαξ:

Δημόσιος υπάλληλος στην κατηγορία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και 30ετή υπηρεσία έχει μέσο όρο μισθών την τελευταία πενταετία 1.181,1 ευρώ. Το εφάπαξ που θα πάρει μετά την περικοπή του 10% θα είναι 37.426,1 ευρώ, ενώ κανονικά θα έπαιρνε 41.584,6 ευρώ.
Δημόσιος υπάλληλος στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με 35ετή υπηρεσία έχει μέσο όρο μισθών την τελευταία πενταετία 1.474,6 ευρώ. Θα δει τώρα το εφάπαξ του να περιορίζεται από τα 59.666,3 στα 53.699,75 ευρώ.
Εκτός από τη μείωση του εφάπαξ, αποφασίστηκε και η ένταξη στο Ταμείο 60.000 εργαζομένων με συμβάσεις στον δημόσιο τομέα. Στόχος του μέτρου είναι να αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές και κατ' επέκταση να επιταχυνθεί η έκδοση του εφάπαξ.
Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι ασφαλίζονται στο ΙΚΑ και μέχρι τώρα δεν έπαιρναν το εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο. Τώρα θα καταβάλλουν τις προβλεπόμενες εισφορές και έτσι θα θεμελιώσουν δικαίωμα για την καταβολή του βοηθήματος.
Τέλος, προβλέπεται η καθιέρωση ειδικής εισφοράς για την οικονομική ενίσχυση του ασφαλιστικού φορέα. Αυτή η εισφορά διαμορφώνεται σε ποσοστό 1% επί των τακτικών αποδοχών και πρόσθετων αμοιβών και αποζημιώσεων όλων των δικαιούχων υπαλλήλων του Ταμείου.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΑΚΟΣ, ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ ΠΡΟΝΟΙΑΣ:
"Απαιτούνται πιο τολμηρές παρεμβάσεις"
Μιλώντας στο "Εθνος" ο γενικός διευθυντής του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, Νίκος Καλάκος, σημειώνει πως "έγινε το πρώτο βήμα με μέτρα για τη σωτηρία του Ταμείου. Ωστόσο, αυτά δεν αρκούν και απαιτούνται πιο τολμηρές παρεμβάσεις". Σημειώνεται πως σε περίπτωση που και με τις νέες αυτές παρεμβάσεις δεν "ξεμπλοκάρει" η έκδοση του εφάπαξ, η ταλαιπωρία των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεχιστεί.
Μάλιστα είναι ορατός ο κίνδυνος, αν δεν εισρεύσει άμεσα... ζεστό χρήμα στον φορέα, ο χρόνος έκδοσης του βοηθήματος να ξεπεράσει τα τρία χρόνια. Εκτιμάται πως πολλά θα κριθούν από το κατά πόσο θα συνεχιστεί η μαζική φυγή των δημοσίων υπαλλήλων. Πάντως, τους τελευταίους μήνες καταγράφεται μία μείωση στον ρυθμό εξόδου και είναι χαρακτηριστικό πως τον Ιούνιο αποχώρησαν 708 άτομα, όταν πέρσι υπέβαλαν αίτηση 1.846 (καθώς εκκρεμούσε η ψήφιση του ασφαλιστικού νόμου).
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ