Κυριακή 28 Αυγούστου 2011

Οκτώ νέες μονάδες του ΟΚΑΝΑ σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να είναι έτοιμες την 1η Σεπτεμβρίου οι νέες μονάδες υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, οι οποίες θα χορηγούν βουπρενορφίνη, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει το υπουργείο Υγείας.
.Της Νικολέττας Μπούκα
Συνολικά, αναμένεται να λειτουργήσουν οκτώ νέες μονάδες σε αντίστοιχα νοσοκομεία της πόλης μας, ανεβάζοντας σε 11 τον αριθμό των μονάδων αυτών εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη Θεσσαλονίκη (ήδη λειτουργούν μονάδες σε ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης).

Πρόκειται για τα νοσοκομεία Άγιος Παύλος, Άγιος Δημήτριος (φωτογραφία), Ιπποκράτειο, Ειδικών Παθήσεων και Παπαγεωργίου, όπου έχουν βρεθεί χώροι στις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις των ιδρυμάτων αυτών, καθώς και για τα νοσοκομεία Θεαγένειο και Γ. Γεννηματάς, όπου οι μονάδες θα φιλοξενηθούν σε προκάτ κατασκευές. Επίσης, η όγδοη μονάδα θα στεγαστεί στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, όπου αρχικά θα εγκατασταθεί σε χώρο εντός του νοσοκομείου και αργότερα σε προκάτ κτίσμα.

«Έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στα νοσοκομεία της πόλης μας, προκειμένου να είναι έτοιμες οι νέες μονάδες υποκατάστασης έως την 1η Σεπτεμβρίου. Ταυτόχρονα, είναι σε εξέλιξη και η εκπαίδευση του προσωπικού που θα τις στελεχώσει, το οποίο θα προκύψει από συνεργασία και αλληλοσυμπλήρωση κάθε νοσοκομείου με τον ΟΚΑΝΑ. Κάθε μονάδα απαιτεί περίπου 6-7 άτομα προσωπικό, όπως γιατρό, ψυχολόγο, κοινωνική λειτουργό, γραμματεία και τρεις νοσηλευτές, ενώ εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί περίπου 100-150 άτομα έκαστη», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας Χρήστος Ζηλίδης.

Ταυτόχρονα, προωθείται και η ενίσχυση των μονάδων που ήδη λειτουργούν στα νοσοκομεία Παπανικολάου και ΑΧΕΠΑ, ενώ στόχος είναι και η αποσυμφόρηση της μονάδας στο ΨΝΘ, οι οποία εξυπηρετεί 400 άτομα.

Τα εύσημα για τους γοργούς ρυθμούς με τους οποίους προχωρά το σχέδιο λειτουργίας των μονάδων αποδίδονται κατά κύριο λόγο στον υφυπουργό Υγείας Μιχάλη Τιμοσίδη, ο οποίος πριν από μία βδομάδα επισκέφτηκε ένα προς ένα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να επιλέξει τους χώρους και να διευθετήσει τις τελικές εργασίες.



Πυρετώδεις εργασίες

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στον χώρο όπου θα στεγαστεί η μονάδα υποκατάστασης στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο, ο οποίος καταλαμβάνει έκταση 95 τετραγωνικών μέτρων και βρίσκεται σε απόσταση 30 μέτρων από την πύλη του νοσοκομείου, επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, δίπλα από το ψυχιατρικό τμήμα.

«Βρήκαμε τον κατάλληλο χώρο στον περίβολο του νοσοκομείου. Στόχος μας είναι οι άνθρωποι αυτοί να τύχουν της ανάλογης μέριμνας και να μη θεωρούνται απομονωμένοι. Σχεδόν έχουμε ολοκληρώσει τις αναγκαίες εργασίες και θα είμαστε έτοιμοι έως την 1η Σεπτεμβρίου. Η μονάδα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερα γραφεία, δύο WC, για το προσωπικό και τους χρήστες, και αίθουσα αναμονής, ενώ το συνολικό κόστος των εργασιών ανέχεται σε 70.000 ευρώ και θα καλυφθεί από τον ΟΚΑΝΑ. Επίσης, έχει ξεκινήσει και η εκπαίδευση του προσωπικού. Το νοσοκομείο μας θα διαθέσει δύο νοσηλευτές, έναν ψυχολόγο κι έναν κοινωνικό λειτουργό», εξηγεί στη «ΜτΚ» ο διοικητής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γιώργος Χριστιανόπουλος.

Πάντως, η επιλογή του συγκεκριμένου χώρου προκαλεί τις αντιδράσεις τόσο του επιστημονικού προσωπικού όσο και των εργαζομένων, οι όποιοι υποστηρίζουν ότι θα ανακύψουν σημαντικά προβλήματα στη γενικότερη λειτουργία του νοσοκομείου. Βέβαια, ο συγκεκριμένος χώρος είναι προσωρινός, καθώς η μονάδα θα εγκατασταθεί οριστικά σε προκάτ κτίσμα που θα τοποθετηθεί δίπλα από το κτίριο του Κέντρου Αιμοδοσίας του νοσοκομείου.

Σε καλό δρόμο βρίσκονται και οι εργασίες ανακαίνισης στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων, όπου η μονάδα υποκατάστασης θα στεγαστεί στο κτίριο όπου παλαιότερα βρισκόταν το αρχείο του νοσοκομείου, δίπλα από το εφημερείο των παθολόγων. Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο διοικητής Πέτρος Σερίδης, πρόκειται για χώρο 80 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα δημιουργηθούν τρία γραφεία, χώρος αναμονής, χώρος ουροληψίας και χώρος λήψης του φαρμάκου από τους χρήστες που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το συνολικό κόστος των εργασιών ανακαίνισης εκτιμάται περίπου στα 60.000 ευρώ, χρήματα που θα καλυφθούν από τον ΟΚΑΝΑ, ενώ, όσον αφορά το προσωπικό της μονάδας, το νοσοκομείο θα διαθέσει δύο νοσηλευτές και άτομα για τη γραμματειακή υποστήριξη, την καθαριότητα και τη φύλαξη.

Μάχη με τον χρόνο δίνει και η διοίκηση του νοσοκομείου Άγιος Δημήτριος, με στόχο να παραδώσει εντός του χρονοδιαγράμματος τον χώρο όπου θα λειτουργήσει η νέα μονάδα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ. Η μονάδα θα στεγαστεί σε χώρο έκτασης περίπου 100 τετραγωνικών μέτρων στο κτίριο όπου βρίσκονται τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου.

«Πρόκειται για έναν ειδικό χώρο ο οποίος δημιουργείται βάσει των προδιαγραφών που έχει θέσει ο ΟΚΑΝΑ. Θα έχει τέσσερα γραφεία, χώρο αναμονής, γραμματεία, WC προσωπικού και WC χρηστών, χώρο για τη συλλογή ούρων και χώρο για να λαμβάνουν οι χρήστες το φάρμακό τους. Ο ΟΚΑΝΑ ήταν άψογος στη συνεργασία του με το νοσοκομείο μας, και μέσα σε μόλις μία μέρα κατάφερε να εκπονήσει την τεχνική μελέτη μέσα από τρεις προσφορές που κατατέθηκαν», τονίζει στη «ΜτΚ» ο εκτελών χρέη διοικητή στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος Ευθύμιος Χατζηθεόκλητος.

Παράλληλα, αναφέρει ότι το συνολικό κόστος των εργασιών θα καλυφθεί από τον ΟΚΑΝΑ και ανέρχεται σε 60.000 ευρώ, ενώ το νοσοκομείο θα ενισχύσει το προσωπικό τής νέας μονάδας με τρεις νοσηλευτές, έναν κοινωνικό λειτουργό κι έναν διοικητικό υπάλληλο.

Σε εξέλιξη είναι και οι εργασίες στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, όπου η μονάδα υποκατάστασης θα γίνει σε χώρο έκτασης 60 τετραγωνικών μέτρων που βρίσκεται εντός του νοσοκομείου και πίσω από το κτίριο του τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Όπως επισημαίνει στη «ΜτΚ» ο διοικητής Δημήτρης Γούναρης, οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ το προσωπικό που θα διαθέσει το νοσοκομείο είναι τρεις νοσηλευτές κι ένας διοικητικός υπάλληλος.



Προκάτ κατασκευές

Στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου, με χωριστή είσοδο επί της οδού Εθνικής Αμύνης κι απέναντι από τα Επείγοντα Περιστατικά, θα στηθεί το προκάτ κτίσμα όπου θα στεγαστεί η μονάδα υποκατάστασης στο Γ. Γεννηματάς. Όπως εξηγεί στη «ΜτΚ» ο διοικητής Κώστας Τσιτουρίδης, έχει ήδη τοποθετηθεί η βάση και αναμένεται το κυρίως κτίσμα, έκτασης 100 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο έχει αναλάβει να φέρει ο ΟΚΑΝΑ. Η στελέχωση της μονάδας θα γίνει με έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν ψυχολόγο, τρεις νοσηλευτές, μία καθαρίστρια και φύλακα, που θα διαθέσει το νοσοκομείο, κι από έναν ψυχίατρο του ΟΚΑΝΑ.

Σε προκάτ κτίσμα 105 τετραγωνικών μέτρων θα λειτουργήσει η μονάδα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ και στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεαγένειο. Ο χώρος όπου θα εγκατασταθεί βρίσκεται στην αυλή που υπάρχει στο πίσω μέρος του νοσοκομείου, ενώ θα ανοιχτεί και ξεχωριστή είσοδος. Οι εργασίες τοποθέτησης της βάσης όπου θα στερεωθεί το προκάτ κτίσμα ξεκίνησαν και το ίδιο το προκάτ θα έρθει από τον ΟΚΑΝΑ πιθανόν την ερχόμενη Πέμπτη.

«Θα διαθέσουμε έναν ψυχίατρο, μία ψυχολόγο, δύο κοινωνικές λειτουργούς, δύο νοσηλεύτριες και έναν διοικητικό υπάλληλο. Παρά τις ελλείψεις που έχουμε σε νοσηλευτικό προσωπικό, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε», δηλώνει στη «ΜτΚ» ο διοικητής του νοσοκομείου Θρασύβουλος Βεντούρης.

Θολό, ωστόσο, παραμένει το τοπίο στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, καθώς δεν έχει οριστικοποιηθεί η επιλογή του χώρου στέγασης της μονάδας υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να είναι έτοιμη έως την 1η Σεπτεμβρίου. Όπως δηλώνει στη «ΜτΚ» ο γενικός διευθυντής Γιώργος Χριστόπουλος, η προσωρινή λύση προβλέπει λειτουργία της μονάδας σε χώρο 75 τετραγωνικών μέτρων, κοντά στο ψυχιατρικό τμήμα. Το κόστος των εργασιών διαμόρφωσης εκτιμάται ότι θα φτάσει τις 100.000 ευρώ, και η μόνιμη λύση προβλέπει τη στέγαση της μονάδας σε προκάτ κτίσμα, σε χώρο αριστερά από την κεντρική είσοδο του νοσοκομείου. Πάντως, η τελική επιλογή θα γίνει από τον ΟΚΑΝΑ. Αναφορικά με το προσωπικό, το Παπαγεωργίου θα διαθέσει έναν κοινωνικό λειτουργό κι έναν ψυχολόγο, ενώ ο ΟΚΑΝΑ θα φροντίσει για το νοσηλευτικό προσωπικό.



Χίλια άτομα στην αναμονή για απεξάρτηση

Στο μεταξύ, στη λίστα αναμονής για ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης με χορήγηση υποκατάστατων στη Θεσσαλονίκη και, ευρύτερα, τη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται περίπου χίλια άτομα, τα οποία είναι αναγκασμένα να περιμένουν τρία με τριάμισι χρόνια.

Όπως εξηγούν στη «ΜτΚ» η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλλιώρη και ο αντιπρόεδρός του Κώστας Γαζγαλίδης, στόχος είναι την 1η Σεπτεμβρίου το 60%-70% των νέων μονάδων που γίνονται στη Θεσσαλονίκη να είναι έτοιμο να δεχτεί τους πρώτους χρήστες, ενώ οι υπόλοιπες μονάδες θα είναι έτοιμες στις αρχές Οκτωβρίου.

«Την 1η Σεπτεμβρίου θα αρχίσουν να δέχονται κόσμο συνολικά πέντε μονάδες, και συγκεκριμένα αυτές στο Λοιμωδών, τον Άγιο Δημήτριο, το Ιπποκράτειο, τον Άγιο Παύλο και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Καθεμία από αυτές θα υποδεχτεί αρχικά 15-20 άτομα. Ο ΟΚΑΝΑ θα ειδοποιήσει εγκαίρως τα άτομα αυτά ώστε να έρθουν στις μονάδες για να τους πάρουμε ιστορικό και να δημιουργήσουμε ιατρικό φάκελο, να κάνουμε αιμοληψία και ουροληψία και μετά από 2-3 ημέρες να αρχίσει και η χορήγηση του φαρμάκου, που θα είναι αποκλειστικά βουπρενορφίνη», τονίζει η κ. Μαλλιώρη.

Επιπλέον, εντός των επόμενων μηνών προβλέπεται η λειτουργία μονάδων υποκατάστασης στα νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Κομοτηνής, Ξάνθης, Δράμας, Καβάλας, Χαλκιδικής, Σερρών, Κιλκίς, Καστοριάς, Νάουσας, Φλώρινας, Γρεβενών, Κοζάνης και Πτολεμαΐδας.

«Αγκάθι» στις περιπτώσεις αυτές αποτελεί η στελέχωση των νέων μονάδων, καθώς πρέπει να εξεταστεί τι προσωπικό μπορεί να διατεθεί από τα νοσοκομεία για τις μονάδες αυτές, αλλά και πώς θα γίνει η εκπαίδευσή του..