Σοφία Βούλτεψη
Η χώρα έχει πτωχεύσει, το Ελσίνκι δεν υποχωρεί από τις αξιώσεις του για εγγυήσεις, διάφορες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πυρκαγιών που εξακολουθούν να μαίνονται και η κυβέρνηση εμφανίζει μια εικόνα εσωτερικού σπαραγμού, με αιχμή του δόρατος την… αρμοδιότητα για το λιμενικό!
Η παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης Χάρη Παμπούκη, οι διαφωνίες στα θέματα της αύξησης του ΦΠΑ και οι βολές για τον τρόπο χειρισμού των κρατικών μέσων ενημέρωσης, ανέδειξε χθες το κεφαλαιώδες πρόβλημα της κυβέρνησης, που είναι η αδυναμία να αντιληφθεί τα αυτονόητα και την ανάγκη να συντονίζονται οι υπουργοί μεταξύ τους.
Για σήμερα έχει προγραμματιστεί τηλεδιάσκεψη (σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times) των εκπροσώπων των υπουργείων Οικονομικών για το θέμα των εγγυήσεων και το αποτέλεσμα του προχθεσινού υπουργικού συμβουλίου ήταν η παραίτηση ενός υπουργού που είχε αναλάβει μια κρίσιμη για την οικονομία αποστολή.
Οι Financial Times γράφουν πως εκτός από τον οίκο Moody's που επιμένει ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσεις ολοσχερώς και επισήμως πριν το τέλος του χρόνου και άλλοι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν ανάλογες ανησυχίες, άλλά η Ελλάδα ασχολείται με τους καυγάδες στο υπουργικό συμβούλιο για το ποιος θα έχει την μια ή την άλλη αρμοδιότητα.
Ο αναλυτής του ομίλου Eurasia, Μουτγιάμπα Ράχμαν, δήλωσε πως το πιο πιθανό ενδεχόμενο είναι η Φινλανδία να αποχωρήσει από το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας και στην Ελλάδα περιμένουμε με αγωνία να μάθουμε τι θα κάνει ο κ. Ραγκούσης με το θέμα των ταξί.
Η χρηματοπιστωτική εταιρία Barclays Capital αποφαίνεται ότι το θέμα των εγγυήσεων ενδέχεται να θέσει εμπόδια στη διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων και στην Ελλάδα ασχολούμεθα με τα μυστικά κονδύλια της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης.
Η χρηματοπιστωτική εταιρεία Capital Economics, θεωρεί ότι δεν εξελίσσεται καλά το πρόγραμμα ανταλλαγής και ανακύκλωσης των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές και στην Ελλάδα κάποιοι καυγαδίζουν για τα αυτονόητα.
Χθες, η Φιλανδή υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπιλάινεν επανέλαβε ότι η στάση του Ελσίνκι για τις εγγυήσεις δεν έχει αλλάξει και εξέφρασε (και σωστά) την έκπληξή της, καθώς τα θέματα των εγγυήσεων είχαν διατυπωθεί και περιληφθεί στα πρακτικά δύο συνόδων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αλλά στην Ελλάδα αντί να συζητούμε το γεγονός ότι έγινε αποδεκτό να περιληφθούν αυτές οι αξιώσεις στα κείμενα αυτά (και χωρίς να γνωρίζουμε αν υπήρξαν άλλες αντιπροτάσεις), ασχολούμεθα με θέματα που ΔΕΝ είναι δυνατόν να απασχολούν μια πτωχευμένη χώρα.
Όχι τίποτε άλλο, αλλά κάηκε και η συναίνεση για την παιδεία. Αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει συναίνεση μέσα στο υπουργικό συμβούλιο