Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Χ.Α.: Εβδομαδιαίες απώλειες 8,51%

Με πτώση 1,02% στις 880,08 έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου, καταγράφοντας εβδομαδιαίες απώλειες 8,51%.Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 58,08 εκατ. ευρώ. Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι τράπεζες.

Οι επιμέρους κλαδικοί δείκτες στη συντριπτική τους πλειονότητα σημείωσαν πτώση, με μοναδικές εξαιρέσεις τους δείκτες Τροφίμων-Ποτών +2,93%, Χρηματ. Υπηρεσιών +1,77 και Τεχνολογίας +0,02%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι δείκτες των Τραπεζών -5,22%, Υγείας -3,45%, Χημικών -2,90% και Ασφαλειών -2,50%.
«Δεν είναι ξεκάθαρο το μέγεθος της κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα χρειαστούν από την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου (PSI) και την αύξηση των επισφαλών δανείων» δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ο κ. Θοδωρής Κρίντας επικεφαλής διαθεσίμων στην Τράπεζα Αττικής. «Εάν οι τράπεζες αναγκαστούν να κάνουν χρήση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τότε οι μετοχές τους θα δεχθούν περαιτέρω πίεση» πρόσθεσε.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 45 κατέγραψαν κέρδη, 84 πτώση και 55 παρέμειναν αμετάβλητες.
Η συνεχής καθοδική πορεία του Χρηματιστηρίου οδήγησε τον πρόεδρο του ΣΜΕΧΑ Α. Μωραϊτάκη να ζητήσει την παρέμβαση των αρμοδίων και των διοικήσεων που έχουν επιλεγεί από την κυβέρνηση ώστε να σταματήσει, όπως σημειώνει, η χρηματιστηριακή απαξίωση.
Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ σε επιστολή του προς στον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο μεταξύ άλλων σημειώνει τα ακόλουθα:
«Η εμπιστοσύνη των επενδυτών για την οικονομία αντικατοπτρίζεται με την αξία των τίτλων στις χρηματιστηριακές αγορές. Σημειώνεται ότι βάσει διεθνών θεωριών επενδύσεων οι "αξίες" διατηρούνται σε όλους τους οικονομικούς κύκλους και υπεραποδίδουν στους θετικούς. Όμως στην Ελλάδα οι χρηματιστηριακές τιμές καταρρέουν συνεχώς τον τελευταίο μήνα, ακόμη και σε μη τραπεζικές εταιρίες που δεν έχουν σχέση με την διακράτηση του δημόσιου χρέους και ενδεχόμενο "κούρεμα". Υπογραμμίζεται ότι και οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ μεγαλύτερη εσωτερική αξία από τις τρέχουσες χρηματιστηριακές αποτιμήσεις με πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό καθώς και τη δυνατότητα άμεσης προσφυγής στα 30 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που δεν έχουν αξιοποιήσει ακόμη.
»Κανείς αρμόδιος δεν παρεμβαίνει, ούτε και οι διοικήσεις της επιλογής της Κυβέρνησης. Οι προσπάθειες της Κυβέρνησης και οι θυσίες του ελληνικού λαού θα είναι μάταιες αν δεν σταματήσει άμεσα αυτή η χρηματιστηριακή απαξίωση.
»Είμαστε στη διάθεση σας για περαιτέρω διευκρινήσεις, εάν επιθυμείτε να εμπιστευθείτε και να συμβουλευθείτε τους επαγγελματίες του χώρου και την γνώση του μεγάλου τμήματος της αγοράς, που εκπροσωπεί 1,5 εκατομμύριο επενδυτές και δεν έχει συγκρούσεις συμφερόντων, ενώ επιθυμεί διακαώς την σωτηρία της χώρας».