Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Καθυστερούν οι αποζημιώσεις των κατεστραμμενων καλλιεργιών

Υπομονή έως το 2012 θα πρέπει να κάνουν οι βαμβακοπαραγωγοί για να αποζημιωθούν από τις ζημίες που υπέστησαν από πράσινο σκουλήκι το 2010, ενώ για τις ζημιές από τις βροχοπτώσεις οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ θα καταβληθούν μέσα στον Οκτώβριο.
"Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσουν οι βαμβακοπαραγωγοί να πληρωθούν για το πράσινο σκουλήκι μέσα στο 2011", είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, απαντώντας σε σχετική επερώτηση στη Βουλή, παρότι το Υπουργείο έχει αποστείλει στο Υπουργείο Οικονομικών τον φάκελο με τα απαιτούμενα στοιχεία προκειμένου αυτός να διαβιβαστεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να δώσει την έγκριση της για να καλυφθούν οι ζημίες από το πρόγραμμα των κρατικών ενισχύσεων.
Πρόσθεσε όμως ότι τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα, αφού έχουν εγγραφεί τα απαιτούμενα κονδύλια στον προϋπολογισμό του 2011.
Σε ό,τι αφορά στις ζημίες από βροχοπτώσεις, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απέδωσε την καθυστέρηση στην απεργία των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να πάνε πίσω οι έλεγχοι. Διαβεβαίωσε όμως ότι έχουν προωθηθεί ήδη τα πρώτα πορίσματα των ελέγχων και στα τέλη Αυγούστου θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για το 90% των παραγωγών. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα για τις άλλες περιπτώσεις από άλλα ζημιογόνα αίτια που καλύπτονται ασφαλιστικά ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις τον Οκτώβριο.