Δήλωση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά, σχετικά με τις προτάσεις Δαμανάκη για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής
Αντικρουόμενες αντιδράσεις προκάλεσαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο οι προτάσεις της Ευρωπαίας Επιτρόπου, κας Δαμανάκη, αρμόδιας για θέματα Αλιείας και Θαλάσσιων Μεταφορών, σχετικά με τη Μεταρρύθμιση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής της ΕΕ. Κυρίως οι προτάσεις της Επιτροπής για μεταβιβάσιμες ποσοστώσεις και ο βαθμός της αποκέντρωσης στη διαχείριση αλιείας οδήγησαν σε έντονη συζήτηση και αντιπαράθεση μεταξύ των μελών της Επιτροπής Αλιείας του ΕΚ..
Με αφορμή τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Καθ. κ. Ιωάννης Α. Τσουκαλάς, Ευρωβουλευτής της ΝΔ, αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Αλιείας δήλωσε:
«Δυστυχώς, η ισχύουσα Κοινή Αλιευτική Πολιτική δεν κατάφερε να επιτύχει τους αρχικούς της στόχους, να ενισχύσει δηλαδή τον κλάδο μέσα από μια βιώσιμη αλιεία. Χρειαζόμαστε μια άμεση και ριζική μεταρρύθμιση, καθώς η ευρωπαϊκή αλιεία δύσκολα θα επιβιώσει μιας δεύτερης αποτυχημένης πολιτικής. Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι η ευθύνη μας είναι εξαιρετικά μεγάλη. Πρέπει να πετύχουμε μια αναθεώρηση, η οποία θα καταπολεμήσει αποτελεσματικά την υπεραλίευση και την πλεονάζουσα αλιευτική ικανότητα του ευρωπαϊκού στόλου, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τόσο την ανάκαμψη των αποθεμάτων όσο και την ευημερία των αλιέων.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη των αναφερόμενων στόχων είναι οι πολιτικές και διοικητικές αποφάσεις να βασίζονται σε επιστημονικώς τεκμηριωμένα στοιχεία. Καινοτόμες μέθοδοι και εργαλεία αλίευσης, καθώς επίσης και αποτελεσματική αλιευτική έρευνα είναι τα στοιχεία που έχει ανάγκη σήμερα ο τομέας. Μόνο, με αυτόν τον τρόπο, μπορεί να διασφαλιστεί η ύπαρξη υγιών και επαρκών αλιευτικών αποθεμάτων και η ευημερία των αλιέων, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές των προϊόντων τους να αγγίζουν τα ύψη, χωρίς όμως να βλέπουν αντίστοιχη αύξηση των κερδών τους.
Η αλιεία αποτελεί σημαντικό τομέα για την οικονομία και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ, καθώς στους συναφείς τομείς απασχολούνται περισσότεροι από 400.000 άτομα. Ο κλάδος της αλιείας συνεισφέρει στην Ελληνική οικονομία περισσότερο από 1 δις. ευρώ.
Σημαντικό για τη χώρα μας είναι ότι, στην πρόταση, λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μικρής κλίμακας αλιείας, δραστηριότητας πολύ σημαντικής για την Ελλάδα, μιας και ο ελληνικός στόλος αποτελείται κατά πολύ μεγάλο ποσοστό (σχεδόν 90%) από σκάφη μικρότερα των 12 μέτρων.
Η συζήτηση για τη μεταρρύθμιση της Κ.Αλ.Π μόλις ξεκίνησε και οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη θα είναι επίπονες. Η πρόταση της κας Δαμάνακη αποτελεί μια καλή βάση για διάλογο. Ωστόσο, πολλά πρέπει ακόμα να γίνουν μέχρι να καταλήξουμε σε αποτελεσματικές και βιώσιμες λύσεις, οι οποίες θα εγγυώνται τη βιωσιμότητα της αλιείας και των εξαρτώμενων από αυτήν επαγγελματικών κλάδων με ταυτόχρονη προστασία της βιοποικιλότητας των ευρωπαϊκών θαλασσών».