Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Με λάθος στοιχεία έγινε η αναδιάταξη του ΕΣΥ

 Μαύρα μεσάνυχτα για την πραγματική εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας φαίνεται ότι έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας..
Της Νικολέττας Μπούκα
Αυτό αποδεικνύεται από την τελική πρόταση του υπουργείου για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας της χώρας, η οποία είναι γεμάτη λανθασμένα νούμερα για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τις κλίνες που λειτουργούν και τις χειρουργικές πράξεις που διενεργούνται ανά νοσοκομείο, αλλά και την τωρινή πληρότητά τους.
Επιπλέον, στοιχεία του… παρελθόντος χρησιμοποιούνται αναφορικά και με τα πληθυσμιακά δεδομένα, αφού το υπουργείο βασίζεται στην απογραφή του 2001 και όχι σε αυτήν του 2011.

Αναξιόπιστα και πλασματικά στοιχεία

Απογοητευμένοι εμφανίζονται γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και καταγγέλλουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για το ότι βασίστηκε σε μη αξιόπιστα, ή και πλασματικά, στοιχεία, ενώ δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει ενημέρωση από τις διοικήσεις των νοσοκομείων ούτε να πραγματοποιήσει επί τόπου επισκέψεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά τους πραγματικούς αριθμούς.
«Υπάρχουν προχειρότητες και λάθη στα στοιχεία που αναφέρονται στην τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας. Αυτό αποδεικνύει τη βιασύνη με την οποία έγινε η πρόταση, αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν επικαιροποιημένα στοιχεία. Εμείς, ως ομοσπονδία εργαζομένων, συμφωνούμε με την αναδιάταξη των κλινών των δημόσιων νοσοκομείων, με στόχο την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των ασθενών, αλλά διαφωνούμε με τη συρρίκνωσή τους», δηλώνει στη «Μ» ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Πέτρος Κετικίδης.
Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για απίστευτη προχειρότητα και αθλιότητα της ομάδας του υπουργείου Υγείας που συνέταξε τη συγκεκριμένη πρόταση και ζητά από τους συναδέλφους της να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους.

Τα σχόλια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια που κάνουν γιατροί και εργαζόμενοι στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας σχετικά με τις ασάφειες και τα λάθη τής πρότασης για την αναδιάταξη των μονάδων υγείας του ΕΣΥ. Ενδεικτικά, η «Μ» παρουσιάζει κάποια από αυτά, τα οποία αφορούν τη Βόρεια Ελλάδα:
- «Προτείνονται συγχωνεύσεις στις ογκολογικές κλινικές του Θεαγενείου. Πώς είναι δυνατόν να συγχωνεύονται κλινικές με πληρότητες πάνω από 80%; Διότι τα νούμερα που παραθέτονται είναι κατώτερα από τα πραγματικά. Αν αφαιρεθούν τα κενά κρεβάτια τα Σαββατοκύριακα (που δεν γίνονται θεραπείες), η πληρότητα υπολογίζεται σχεδόν σε 100%. Έχει αναρωτηθεί ο συντάκτης των προτάσεων πώς θα εξυπηρετηθεί όλος αυτός ο όγκος ασθενών σε ένα ειδικό νοσοκομείο, όπως το Θεαγένειο της Θεσσαλονίκης;» (1 Ιουλίου 2011, 19:54, Μαρία Σ.)
- «Στον πίνακα 5 αναφέρονται ως υπηρετούντες οφθαλμίατροι στο νοσοκομείο Κιλκίς 7 γιατροί, τη στιγμή που υπάρχουν 2 ειδικοί και 2 ειδικευόμενοι οφθαλμίατροι. Μάλλον ο συντάκτης έχει αστιγματισμό και μπέρδεψε το 2 με το 7...» (1 Ιουλίου 2011, 21:21, Χρήστος Σ.)
- «Στην Α΄ ΜΕΘ του Παπανικολάου εργάζονται 10 γιατροί και όχι 14. Ποιοι δίνουν αυτά τα στοιχεία; Ελπίζω οι αποφάσεις για τις αλλαγές να μην πάρθηκαν με βάση τόσο ‘αξιόπιστα’ στοιχεία» (1 Ιουλίου 2011, 21:54, Μίλλυ Μπιτζάνη, διευθύντρια Α΄ ΜΕΘ Γ. Παπανικολάου)
- «Στις προτάσεις του υπουργείου υπάρχουν λάθη. Αναφέρει η πρόταση ότι μία από τις Β΄ και Γ΄ μαιευτικές κλινικές στη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί στο Παπανικολάου και πως η Δ΄ κλινική θα μεταφερθεί στο Παπαγεωργίου. Σε άλλο σημείο αναφέρει πως στο ΑΧΕΠΑ θα μεταφερθεί μία κλινική από το Ιπποκράτειο. Επομένως, 2 στο Παπαγεωργίου (;), 1 στο Παπανικολάου, 1 στο ΑΧΕΠΑ και καμία στο Ιπποκράτειο! Μήπως εννοεί 1 στο ΑΧΕΠΑ, 1 στο Παπανικολάου και παραμονή μίας στο Ιπποκράτειο; Ας διορθωθεί το λάθος, που μόνο σύγχυση προκαλεί...» (2 Ιουλίου 2011, 00:27, Α.Κ., επιμελητής ΕΣΥ).
- «Θέλω να μεταφέρω την ανησυχία των εργαζομένων στο πρώην νοσοκομείο ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, που ενσωματώθηκε στον Άγιο Παύλο, αλλά θα συνεχίσει να λειτουργεί τουλάχιστον ως τον Απρίλιο του 2012 στο κτίριο Παναγία, ιδιοκτησίας Εuromedica, ως παράρτημα. Κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τους γιατρούς που έκαναν ή θέλουν να κάνουν αίτηση για λήψη ειδικότητας, καθώς το νοσοκομείο Β΄ ΙΚΑ έχει ‘εξαφανιστεί’ στα χαρτιά, αλλά στην πράξη λειτουργεί κανονικά, χωρίς όμως εισροή νέων ειδικευόμενων. Επίσης, πληροφορηθήκαμε ότι επίκειται η άμεση κατάρτιση νέου οργανισμού του ενοποιημένου νοσοκομείου και πως ταυτόχρονα απαιτούνται συνενώσεις, συμπτύξεις και μεταφορές κλινικών. Για παράδειγμα, ακούγεται η μεταφορά της καρδιολογικής κλινικής σε άλλο νοσοκομείο της πόλης. Μπορεί όμως το νοσοκομείο μας, με χειρουργημένους, με νεφροπαθείς κλπ., να μένει χωρίς την υποστήριξη καρδιολογικής κλινικής και στεφανιαίας μονάδας; (2 Ιουλίου 2011, 01:11, Κωνσταντίνος Φλωρίδης, βιολόγος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου Παναγία)
- «Στον πίνακα 5.3, με τίτλο ‘Συνενώσεις κλινικών στην 3η ΔΥΠε’, το νοσοκομείο Γ. Γεννηματάς στερείται παθολογικής κλινικής, ενώ ο παθολογικός τομέας έχει 70 κλίνες απροσδιόριστης προέλευσης. Η αλήθεια είναι ότι το νοσοκομείο διαθέτει μία παθολογική κλινική με 37 κρεβάτια και με 6 ειδικούς παθολόγους και 18 ειδικευόμενους, οι οποίοι σταδιακά θα μειωθούν σε 9, καθότι η μία από τις δύο παθολογικές κλινικές καταργήθηκε προ πενταετίας, για να γίνει η καρδιολογική κλινική. Σημειωτέον ότι η μία παθολογική κλινική κάνει 8 γενικές εφημερίες τον μήνα, ενώ οι άλλες παθολογικές κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης κάνουν από 4, με εξαίρεση την μία παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αγ. Παύλος που κάνει και αυτή 8. Επίσης, σύμφωνα με το σχέδιο, το νοσοκομείο μας δεν θα διαθέτει χειρουργική κλινική, ούτε καρδιολογική, ούτε ΜΑΦ, και θα συμμετέχει στο σύστημα εφημεριών της πόλης με σύμμαχο εν έτει 2011 την τύχη μας. Αν έτσι πάει το πράγμα της αναδιάταξης των μονάδων του ΕΣΥ, τότε καλύτερα να το καταργήσετε (το ΕΣΥ εννοώ) και να πείτε στον κόσμο να ‘ξηλωθεί’ για να πάει στην ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΙΑΤΡΙΚΗ ή να πεθάνει»( 4 Ιουλίου 2011, 14:24, Παναγιώτης Τσόλκας, ιατρός ΕΣΥ)

«Μαργαριτάρια» του υπουργείου

1. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νοσοκομείου Κιλκίς, όπου, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, υπηρετούν επτά οφθαλμίατροι, τη στιγμή που στην πραγματικότητα υπηρετούν μόνο δύο ειδικοί και δύο ειδικευόμενοι.
2. Ανάλογα αναξιόπιστα στοιχεία αναφέρονται στην τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας και για τη μονάδα μεσογειακής αναιμίας που λειτουργεί στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος της Θεσσαλονίκης, όπου εργάζονται μόνο δύο γιατροί (μία παιδίατρος και μία αιματολόγος, η οποία εφημερεύει στην παθολογική κλινική) και όχι εννέα. Μάλιστα, το νοσηλευτικό προσωπικό που απασχολείται είναι μόνο μία νοσηλεύτρια και επικουρικά απασχολείται νοσηλευτικό προσωπικό από την αιμοδοσία, με την οποία συστεγάζεται.
3. Μπάχαλο, όμως, φαίνεται ότι έχουν προκαλέσει τα λανθασμένα στοιχεία που παρουσιάζει το υπουργείο Υγείας αναφορικά με τον αριθμό των κλινών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και μονάδες αυξημένης φροντίδας, καθώς και με το ποσοστό κάλυψης των κλινών αυτών. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα της Α΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, όπου ο υπολογισμός της πληρότητάς της έγινε με βάση τις 19 κλίνες, ενώ η ΜΕΘ λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια με 15 κλίνες, εξαιτίας της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και τεχνολογικού εξοπλισμού. Συνεπώς, η πραγματική πληρότητα της Α΄ ΜΕΘ είναι 75% και όχι 47%.
4. Αντίστοιχα, λανθασμένο είναι και το ποσοστό κάλυψης (30%) που αναφέρεται στα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για τη μονάδα μεσογειακής αναιμίας του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, αφού δεν λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι η μονάδα λειτουργεί μόνο τις καθημερινές και όχι τις αργίες. Συνεπώς, υπολογίζοντας τον παράγοντα αυτόν, το ποσοστό κάλυψης ανέρχεται, και ίσως υπερβαίνει, το 50%. Εάν, λοιπόν, μειωθούν σε τέσσερις από οκτώ που είναι σήμερα οι κλίνες, τότε το ποσοστό κάλυψης ίσως να υπερβαίνει και το 100%, και θα είναι αδύνατη η λειτουργία τους με τα μισά κρεβάτια..