Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ραντεβού στον Λευκό Οίκο τον Αύγουστο;


NΙΚΟΛΑΟΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο θεωρείται εξαιρετικά κρίσιμο για την Κυβέρνηση, στην προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να ανατάξει το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, και να μπει σε ένα δύσκολο φθινόπωρο, ξεκινώντας από καλύτερη αφετηρία..
Ο Γιώργος Παπανδρέου δίνει έμφαση στο δημοψήφισμα για τις θεσμικές αλλαγές, στο οποίο ποντάρει, προκειμένου να εμφανιστεί στα μάτια της κοινωνίας ως ο πολιτικός αρχηγός που «άκουσε την πλατεία», παράλληλα ωστόσο καλλιεργεί επιμελώς υποστηρικτικές δράσεις, για να ενισχυθεί το διεθνές προφίλ του.
Έτσι, το επόμενο διάστημα, ο Πρωθυπουργός προετοιμάζει μια σειρά από διεθνείς εμφανίσεις, στο πλευρό ξένων ηγετών, με… κερασάκι την επιδιωκόμενη συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο.
Το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με το επιτελείο του Αμερικανού Προέδρου, προκειμένου να οριστικοποιηθεί μια επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον, πιθανότατα μετά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου.
Μέχρι τότε άλλωστε, ο Μπαράκ Ομπάμα θα δίνει σκληρή μάχη ισορροπιών με τους Ρεπουμπλικανούς, προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία μαζί τους για την οικονομία, στη συνέχεια ωστόσο θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να ανταποκριθεί στο αίτημα του Γιώργου Παπανδρέου.
Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών θα ήθελε να στείλει ένα ηχηρό και ξεκάθαρο μήνυμα στις αγορές, στηρίζοντας την Ελλάδα σε μια δύσκολη συγκυρία, και μια επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στον Λευκό Οίκο, λίγο πριν οριστικοποιηθεί το Μνημόνιο ΙΙ, θεωρείται το καλύτερο σκηνικό.
Κάτι φυσικά στο οποίο ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου, προσδοκώντας να το αξιοποιήσει πολιτικά και επικοινωνιακά, δείχνοντας ότι ο Πρωθυπουργός απολαμβάνει ευρείας αναγνώρισης και στήριξης από το εξωτερικό. Και μάλιστα, στο ανώτερο επίπεδο.