Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Δημοψήφισμα εκτόνωσης...


Του ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Η παταγώδης αποτυχία της μνημονιακής πολιτικής και η αγωνία της πολιτικής επιβίωσης ανάγκασαν τις τελευταίες μέρες την ηγεσία του ΠΑΣΟ Κ να αλλάζει σχέδια και σενάρια διαφυγής..
Από μόνος του ο ανασχηματισμός ήταν φανερό από την αρχή ότι δεν θα μπορούσε να αποκαταστήσει το τεράστιο έλλειμμα αξιοπιστίας της κυβέρνησης.
Ένα σχήμα που βασίζεται σε εσωτερικές ισορροπίες μπορεί να πείσει ελάχιστους για τις ικανότητές του να αλλάξει την πορεία της χώρας Η επικοινωνιακή αντεπίθεση έχει κοντό και αβέβαιο χρονικό ορίζοντα . Άλλωστε τα πρώτα σημάδια ήταν ήδη αποθαρρυντικά. Και υπάρχουν και οι αγανακτισμένοι της πλατείας που παραμένουν δύσπιστοι.Έτσι, εντάχθηκε στην πολιτική ρητορεία του αδύναμου πρωθυπουργού και το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος. Ελπίζοντας, προφανώς, ότι μέσω αυτού θα γίνει κατορθωτή η εκτόνωση της πολιτικής έντασης.
προσβλέπουν, δηλαδή, οι κυβερνητικοί φωστήρες ότι η σχεδόν αυτονόητα θειική απάντηση σε μια παράθεση ερωτημάτων θα είναι δυνατόν να παρουσιαστεί ως λαϊκή νομιμοποίηση της κυβέρνησης και της αποτυχημένης πολιτικής της. Με ένα πυροτέχνημα στην ουσία επιδιώκουν να ξεπεράσουν το μείζον, που είναι η πρωτοφανής κα-τάρρευση εμπιστοσύνης από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών.Όπως και στην περίπτωση του ναυαγίου της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης. εξαιτίας της εμμονής τού γαντζώματος στην εξουσία του συστήματος ΠΑΣΟΚ, και στο εξαγγελθέν δημοψήφισμα επικράτησαν τα ίδια μικροσυμφεροντολογικά κριτήρια.
Τα δημοψηφίσματα, χωρίς αμφιβολία, μπορεί να είναι χρήσιμα και δυστυχώς από τη μεταπολίτευση μέχρι  σήμερα δεν κάναμε ποτέ χρήση τους.
Αν, όμως, τα χρησιμοποιούμε για αλλότριους σκοπούς χάνουν το νόημά τους. Και βέβαια. παραβλέπουν όσοι προωθούν το συγκεκριμένο δημοψήφισμα τον υπαρκτό κίνδυνο, ακόμη και προτεινόμενες ορθές μεταρρυθμίσεις να καταψηφιστούν λόγω του γενικού αρνητικού κλίματος.
Πάντως αναφύεται και ένα ερώτημα για την ουσία του δημοψηφίσματος. Υποτίθεται ότι αυτό θα χει να κάνει για θέματα συνταγματικής αναθεώρησης, πολιτικού συστήματος. για τον αριθμό των βουλευτών. τον εκλογικό νόμο, το πολιτικό χρήμα.Όλα αυτά, όμως, αποτέλεσαν μέρος του προεκλογικού λόγου του ΠΑΣΟΚ. Γιατί λοιπόν δεν υλοποιήθηκαν στους 20 μήνες που είναι στην κυβέρνηση , Φοβούμαι ότι για ακόμη μια φο¬ρά εφευρίσκονται πυροτεχνήματα. Δημιουργείται ένα νέο άλλοθι για να καθυστερήσει η κυβέρνηση στην υλοποίηση αποφάσεων. Αυτό είναι και το βασικό πρόβλημα της κυβέρνησης: η αποτελεσματικότητά της. Εν τέλει, και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με όποιο σχήμα, αποδεικνύει ότι πάσχει μονίμως από δύο σοβαρές αδυναμίες: προτιμά την επικοινωνιακή από την ουσιαστική πολιτική και επιπλέον έχει μηδενική απόδοση στην εφαρμογή της πολιτικής της.
Για  αυτό και μοναδική λύση στο πολιτικό δράμα που βιώνουμε είναι η προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία. να αποφασίσουν οι ίδιοι οι πολίτες γιο την πορεία της χώρας.