Επιπτώσεις στις υποδομές θα έχει ένας σεισμός 6,5 Ρίχτερ
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Ο βαθμός τρωτότητας της Θεσσαλονίκης, των δικτύων κοινής ωφέλειας και των υποδομών της σε περίπτωση μελλοντικών ισχυρών σεισμών δεν είναι αμελητέος, ίσως όμως όχι μεγαλύτερος από ό,τι άλλων πόλεων της Ελλάδας και της Ευρώπης που εκτίθενται σε σεισμούς ίδιου μεγέθους..
Σε περίπτωση πάντως εκδήλωσης σεισμού μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ανάλογου δηλαδή με αυτόν που έγινε στις 20 Ιουνίου 1978, προβλέπονται ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, καθιζήσεις μεγάλου μεγέθους, εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια και γέφυρες, στο λιμάνι και στις προβλήτες του, και αποκλεισμοί δρόμων.
Το παραπάνω συμπέρασμα προέκυψε από τα αποτελέσματα ερευνητικών ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων σχετικά με την εκτίμηση της σεισμικής τρωτότητας και της διακινδύνευσης της Θεσσαλονίκης, τα οποία παρουσιάστηκαν στη διάρκεια χθεσινής ημερίδας που διοργάνωσε το ΤΕΕ-ΤΚΜ στο αμφιθέατρό του με θέμα “Εμπειρίες και συμπεράσματα από τους πρόσφατους σεισμούς της Ιαπωνίας και της Νέας Ζηλανδίας”. Όπως επισήμανε ο κ. Κυριαζής Πιτιλάκης, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, “το πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης είναι ότι γνωρίζει καλύτερα από άλλες πόλεις τι την περιμένει και επομένως μπορεί εγκαίρως να λάβει τα κατάλληλα μέτρα. Θα το κάνει;”
Βάσει του προγράμματος SRM-Live που εκπονήθηκε από 35 φορείς υπό τον συντονισμό του Εργαστηρίου Εδαφομηχανικής, Θεμελιώσεων και Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής του ΑΠΘ, με επικεφαλής τον κ. Πιτιλάκη, σε περίπτωση σεισμού μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αυξημένες ζημιές θα παρατηρηθούν σε κτίρια της περιοχής αεροδρομίου, της παραλίας Πυλαίας, των Ταγαράδων, της Ραιδεστού, των Βασιλικών και γενικότερα των νοτιοανατολικών προαστίων Θεσσαλονίκης. Ζημιά θα υποστούν κτίρια στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης και στους Αμπελόκηπους. Οι περισσότερες καθιζήσεις εδάφους λόγω ρευστοποίησης (μόνιμες εδαφικές παραμορφώσεις) θα σημειωθούν στις περιοχές Χαλάστρας, Καλοχωρίου, Σίνδου και γενικότερα στη δυτική παράκτια ζώνη του Θερμαϊκού κόλπου. Καθιζήσεις θα σημειωθούν και στις ανατολικές παράκτιες περιοχές.
Όσον αφορά το δίκτυο ύδρευσης, εκτεταμένες ζημιές αναμένεται να προκληθούν στην παραλιακή ζώνη της Καλαμαριάς, στον άξονα της λεωφόρου Νίκης και στον άξονα της δυτικής εισόδου. Εκτεταμένες ζημιές προβλέπονται επίσης σε πέντε αντλιοστάσια, τρία στα δυτικά και δύο στις Συκιές και στον Άγιο Παύλο. Όλες οι δεξαμενές της ΕΥΑΘ θα υποστούν μικρές βλάβες. Θραύση αγωγών αποχέτευσης εκτιμάται ότι θα συμβεί μόνο σε μικρή έκταση στο Καλοχώρι και διαρροές σε τμήματα αγωγών στο λιμάνι και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
“Τα σενάρια βλάβης και απωλειών είναι πολύτιμα για μια σειρά από σκοπούς, όπως η διαχείριση του σεισμικού κινδύνου ή η σεισμική ασφάλιση”, υπογράμμισε ο κ. Ανδρέας Κάππος, καθηγητής του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, προσθέτοντας ότι τόσο ο γεωτεχνικός τομέας του τμήματος όσο και ο δομοστατικός εργάζονται συστηματικά στην κατεύθυνση εξέλιξης και βελτίωσης υφιστάμενων μεθόδων. “Καθήκον μας είναι να προετοιμαζόμαστε κατάλληλα για να αντιμετωπίσουμε τους σεισμούς όσο γίνεται πιο ανώδυνα”, τόνισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Κώστας Στυλιανίδης, καθηγητής ΑΠΘ.
.