ΜΑΝΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Να μας συγχωρέσει η Μαρίκα (Λυσιάνθη) αλλά ο πειρασμός είναι πολύ μεγάλος, ώστε αναγκαζόμαστε να μπούμε στα χωράφια της. Σαν σήμερα λοιπόν, στις 29 Ιουνίου του 1874, ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς της ελεύθερης Ελλάδας, ο Χαρίλαος Τρικούπης, δημοσίευσε το περίφημο άρθρο του με τίτλο «Τις πταίει». .
Ένα άρθρο στο οποίο ο Τρικούπης επέρριπτε τις ευθύνες στον βασιλιά, αλλά και συνολικά στο πολιτικό σύστημα της εποχής του, για την αδιέξοδη κατάσταση που είχε διαμορφωθεί στη χώρα. Ένα άρθρο που, ο πολιτικός ηγέτης τον οποίο εξοβέλισαν οι Έλληνες για… κάποιον Γουλιμή, πλήρωσε με φυλάκιση τεσσάρων ημερών, προτού αφεθεί ελεύθερος και στη συνέχεια αθωωθεί με βούλευμα.
Το άρθρο του Χαρίλαου Τρικούπη λειτούργησε ως εγερτήριο εθνικής αφύπνισης, ανοίγοντας το δρόμο για τον κοινοβουλευτισμό και την αρχή της δεδηλωμένης, που εμπέδωσε τη λαϊκή βούληση και τη Δημοκρατία.
Περισσότερο όμως και από την παραπάνω, ιστορική προσφορά του Τρικούπη, η φράση «Τις πταίει» έμελλε έκτοτε να συμπορεύεται με την εθνική μας κακοδαιμονία. Μέχρι και σήμερα, που στη Βουλή ψηφίστηκε το Μεσοπρόθεσμο.
Αυτή την ερώτηση, ποτέ δεν καταφέραμε να την απαντήσουμε πειστικά, πλήρως και με επάρκεια ειλικρίνειας. Ίσως γι’ αυτό και η Ελλάδα ξέπεσε τόσο εκκωφαντικά στη σημερινή κατάσταση απώλειας της εθνικής κυριαρχίας, και μειωμένης διάθεσης για χαμόγελο, αισιοδοξία και όραμα για το μέλλον.
Η Ελλάδα που αδίκησε τον εαυτό της, σε πολιτικό, ηθικό και κοινωνικό επίπεδο, είναι η Ελλάδα που έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ. Η λεγόμενη Δημοκρατική Παράταξη. Που ανέδειξε τρεις πρωθυπουργούς από την ίδια οικογένεια. Τον Οίκο των Παπανδρέου. Παππούς, γιος και εγγονός. Και όσο κι αν ο καθένας είχε τα δικά του, ηγετικά και αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά… πάει πολύ, δεν νομίζετε;
Η Ελλάδα που εγκλωβίστηκε στον… κήπο του Καστριού λοιπόν, ανακαλύπτει σήμερα, με βιωματικά επώδυνο τρόπο, την ιστορική ευθύνη του ΠΑΣΟΚ στην αρπαγή του μέλλοντός μας. Και αυτή η συνειδητοποίηση αποτελεί το πρώτο και καθοριστικό βήμα, για να πάρουμε τη ρεβάνς. Να πάρουμε πίσω την Ελλάδα…