Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

7ο Πρόγραμμα-Πλαίσιο για την έρευνα: 28,5 δις ευρώ για την χρηματοδότηση της έρευνας για τα επόμενα τρία χρόνια

Ελάχιστο δεσμευτικό στόχο χρηματοδότησης της έρευνας με 1% του ΑΕΠ από τα Κράτη Μέλη ως το 2015 ζητά ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Καθηγητής Ιωάννης Α. Τσουκαλάς
Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, Έκθεση της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας για την ενδιάμεση αξιολόγηση της πορείας του 7ου Προγράμματος Πλαισίου για την Έρευνα και την Τεχνολογική ανάπτυξη. Το 7ο ΠΠ είναι το μεγαλύτερο ερευνητικό πρόγραμμα στο κόσμο με συνολικό προϋπολογισμό 52 δις ευρώ για τα έτη 2007-2013.
Η Έκθεση ψηφίζεται σε μια δύσκολη συγκυρία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς η οικονομική κρίση κάνει ακόμη σημαντικότερη την ορθή κατανομή των κονδυλίων που προορίζονται για την ενίσχυση της έρευνας και της καινοτομίας. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει ότι μέσα σε αυτή τη συγκυρία, περισσότερο από ποτέ, η Ευρώπη οφείλει να επενδύσει στην έρευνα και την καινοτομία προκειμένου να ανακτήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και να θεμελιώσει οικονομική και κοινωνική πρόοδο για τους Ευρωπαίους πολίτες.
Ένα από τα θέματα που εξετάζει η Έκθεση είναι η δυνατότητα απλοποίησης των διαδικασιών του 7ου Προγράμματος-Πλαισίου έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η γραφειοκρατία, να αποφευχθούν τα λογιστικά σφάλματα και οι ερευνητές να επιστρέψουν στα εργαστήρια.
Ένα δεύτερο θέμα είναι ο επαναπροσανατολισμός του 7ου ΠΠ για τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε η ερευνητική προσπάθεια της Ευρώπης να δώσει προτεραιότητα στους στόχους της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής 2020 και να εστιαστεί στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, όπως η γήρανση του πληθυσμού, η αντιμετώπιση ασθενειών, το ενεργειακό πρόβλημα, η βιώσιμη ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή. Για τις τρεις χρονιές που απομένουν μέχρι την ολοκλήρωση του 7ου ΠΠ, το 2013, τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κεφάλαια αγγίζουν τα 28,5 δις ευρώ, περισσότερο από το μισό της συνολικής χρηματοδότησης. Σημαντική θεωρείται επίσης η ενίσχυση της συμμετοχής των καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και της ευρωπαϊκής βιομηχανίας στα ερευνητικά προγράμματα.
Στην τελική Έκθεση συμπεριλήφθηκε σημαντικός αριθμός τροπολογιών του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Καθηγητή Ιωάννη Α. Τσουκαλά. Σημαντικότερη θεωρείται η πρότασή του για τον ορισμό ελάχιστου δεσμευτικού στόχου χρηματοδότησης της έρευνας με 1% του ΑΕΠ από τα Κράτη Μέλη ως το 2015 (με δεδομένο τον ευρωπαϊκό στόχο του 3% του ΑΕΠ για την έρευνα το 2020). Η αποδοχή της πρότασης αυτής έχει άμεσο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της ΕΕ ως προς την δημόσια και ιδιωτική ερευνητική χρηματοδότηση. Η υπερψήφιση της πρότασης επιβεβαιώνει την σταθερή πεποίθηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι η έρευνα και η καινοτομία αποτελούν τη μοναδική βέβαιη διέξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ο κος Τσουκαλάς, δήλωσε σχετικά:
«Η Ευρώπη έχει αντιληφθεί ότι οφείλει να ενισχύσει την δημιουργικότητα, την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητά της. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από τη συστηματική επένδυση στη γνώση, την έρευνα και την καινοτομία. Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει αποφασιστικά στο ανθρώπινο δυναμικό της, να αντιστρέψει τη «διαρροή εγκεφάλων» και να επαναπροσανατολίσει την έρευνα σε πλαίσιο αριστείας, εάν θέλει να διατηρηθεί σε τροχιά προόδου και ανάπτυξης.
Κι αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για την χώρα μας στην οποία, δυστυχώς, η έρευνα δεν αποτελεί πολιτική προτεραιότητα και οι όποιες νησίδες επιστημονικής αριστείας έχουν απομείνει, ασφυκτιούν μέσα σε ένα σκηνικό χρόνιας υποχρηματοδότησης, αναξιοκρατίας, έλλειψης πολιτικής βούλησης αλλά και έλλειψης στοιχειώδους διαχειριστικής ικανότητας. Η κατάσταση της έρευνας στην Ελλάδα και η απαξίωση του υψηλής ποιότητας ανθρώπινου δυναμικού είναι απογοητευτική και πολύ πιο επικίνδυνη για το μέλλον του τόπου από οποιοδήποτε οικονομικό έλλειμμα.
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία στην ώρα της κρίσης είναι αναγκαιότητα και όχι πολυτέλεια».