Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Ψαλίδι στις επικουρικές και για τους ήδη συνταξιούχους


Η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι πιθανή όχι μόνο για τους μελλοντικούς αλλά και για τους τωρινούς συνταξιούχους. Αυτό προέκυψε από τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, που προσδοκά να εξοικονομήσει 7,2 δισ. ευρώ έως το 2015.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η τρόικα έχει αποδεχθεί το σχεδιασμό του υπουργείου σχετικά κυρίως με το θέμα της αναπροσαρμογής των δαπανών, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη τόνισε ότι «είμαστε σε συνεχή διάλογο και συνεννόηση με τους εταίρους μας, όπως έχουμε και πλήρη συνείδηση ότι έχουμε αναλάβει την ευθύνη να βγάλουμε τη χώρα από το αδιέξοδο. Οι δεσμεύσεις είναι δεδομένες, αλλά οι αναπροσαρμογές επιβάλλονται από τις εξελίξεις».

Μειώσεις σε επικουρικές

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είπε μεν ότι οι μειώσεις θα αφορούν όσους βγουν στη σύνταξη μετά την 1/1/2012, δεν απέκλεισε όμως την πιθανότητα να υπάρξουν προσαρμογές και για τους ήδη συνταξιούχους μετά την ολοκλήρωση των αναλογιστικών μελετών. «Δεν μπορεί να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει 800 ευρώ επικουρική σύνταξη, όταν ο συνταξιούχος του ιδίου κλάδου θα λαμβάνει 200», είπε ο κ. Κουτρουμάνης και διαβεβαίωσε ότι δεν εξετάζεται η επιβολή νέου πλαφόν. Σήμερα το «ταβάνι» είναι στα 2.350 ευρώ για τη σύνταξη από ένα ταμείο, περί τα 2.700 ευρώ για τη διαδοχική ασφάλιση και 3.650 για όσους παίρνουν δυο συντάξεις. Ωστόσο, όπως παραδέχτηκε ο αναπληρωτής υπουργός, υπάρχουν ορισμένα ταμεία που δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία τη σχετική με το πλαφόν.

9,3% μειώθηκαν οι μισθοί

Στόχος του υπουργείου είναι η μείωση της αδήλωτης εργασίας από το 26% στο 16%, η ένταξη 480.000 εργαζομένων στη νόμιμη εργασία και η περιστολή των δαπανών των ταμείων. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου μόνο ο ΟΓΑ είχε απώλειες της τάξης των 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, από τις επιπλέον συντάξεις που δίνονταν σε μη δικαιούχους!
Πάντως με την εκτίναξη της ανεργίας και της μαύρης εργασίας ο στόχος της περιστολής δαπανών μοιάζει με γόρδιο δεσμό. Η υπουργός Εργασίας επιβεβαίωσε τη μείωση των αποδοχών στο σύνολο της οικονομίας (δημόσιο και ιδιωτικό τομέα) αγγίζει το 9,3%, αν συνυπολογιστεί το ύψος του πληθωρισμού, γεγονός που είχε αρνητικές επιπτώσεις στα οικονομικά των Ασφαλιστικών Ταμείων. Σημειωτέον ότι η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών 100.000 ανέργων κοστίζει στα ταμεία 840 εκατ. ευρώ το μήνα, ενώ παράλληλα η αύξηση της ανεργίας κατά 3% επέφερε απώλειες 960 εκατ. ευρώ. Μείωση εσόδων κατά 800 εκατ. ευρώ επέφεραν οι μειώσεις των αποδοχών. «Συνολικά οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας συνεπάγονται για τα ταμεία απώλειες 2,6 δισ. ευρώ» παραδέχτηκε ο κ. Κουτρουμάνης, ο οποίος όμως εκτίμησε ότι αν δεν είχαν ληφθεί μέτρα στήριξης της εργασίας η ανεργία δεν θα ήταν στο 15% αλλά στο 18%..