Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Μάχη των δήμων για την απογραφή

Ξεκινάει από την ερχόμενη Τρίτη η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
ΣΤΟΝ ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ


Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι δήμοι της χώρας, εν όψει της διενέργειας της γενικής απογραφής πληθυσμού και κατοικιών του 2011, που θα πραγματοποιηθεί από τις 10 έως τις 24 Μαΐου.
Η σύνδεση του πληθυσμού με την κρατική επιχορήγηση προς τους δήμους είναι το «κλειδί» που εξηγεί το ενδιαφέρον των περισσότερων δημάρχων να φανεί ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων, καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις κάθε άτομο που απογράφεται αποφέρει μέσω των κρατικών ενισχύσεων 100 ευρώ το χρόνο στο δήμο.Από τη μία πλευρά βρίσκονται οι μεσαίοι και μεγάλοι, κυρίως αστικοί, δήμοι της χώρας, οι οποίοι θέλουν να απογραφούν οι πραγματικοί κάτοικοι, και από την άλλη οι μικροί δήμοι, που ποντάρουν στο συναισθηματικό δεσμό των πολιτών με τον τόπο καταγωγής τους και θέλουν να διατηρήσουν τον... έστω και πλασματικό ορισμένες φορές αριθμό των κατοίκων τους.Μόνον οι πολύ μεγάλοι δήμοι της χώρας απέχουν από την «κούρσα» της απογραφής, καθώς, όπως σημείωσε στον «Α» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης, Χασδάι Καπόν, «ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας και δεν τον επηρεάζει καθόλου η όποια αύξηση ή μείωση του πληθυσμού και δεν ασχολείται με τη διαδικασία της απογραφής».
Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους άλλους δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.
«Το πρόβλημα που δημιουργείται διαχρονικά με την απογραφή αφορά τους μεγάλους δήμους των αστικών κέντρων, οι οποίοι με την απογραφή εμφανίζουν μικρότερο πληθυσμό από αυτόν που πραγματικά έχουν. Ομως, το υπουργείο Εσωτερικών κατανέμει τα κονδύλια του προϋπολογισμού με γνώμονα διάφορες παραμέτρους, μεταξύ των οποίων ο πιο σοβαρός συντελεστής είναι ο πληθυσμός και ακολουθούν η ορεινότητα, η νησιωτικότητα κ.ά. Στην προηγούμενη απογραφή ο δήμος Αμπελοκήπων είχε πληθυσμό 40.900 κατοίκους και της Μενεμένης 14.000, ενώ ο πραγματικός πληθυσμός υπερβαίνει τις 75.000 και τις 22.000 αντίστοιχα. Τα δημοτικά τέλη είναι ανταποδοτικά και πηγαίνουν στην καθαριότητα και το φωτισμό. Τα κονδύλια για τις υποδομές, σχολεία, ΚΑΠΗ, πλατείες, πεζοδρόμια κ.λπ. προέρχονται από την ενίσχυση των δήμων από τον προϋπολογισμό, που στηρίζεται στον πληθυσμό. Πρέπει να αντιμετωπιστεί η κακή νοοτροπία και η κακή οργάνωση που υπήρχε και να απογραφεί ο καθένας στον τόπο της πραγματικής κατοικίας του», δήλωσε ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης.

Με καμπάνιες

Ο δήμος Νεάπολης - Συκεών έχει ξεκινήσει καμπάνια με σύνθημα «Ζω εδώ, απογράφομαι εδώ», με στόχο να καταγραφούν όλοι οι πραγματικοί κάτοικοι, όπως εξηγεί ο δήμαρχος, Σίμος Δανιηλίδης. «Κάνουμε πολύ μεγάλη καμπάνια, με φυλλάδια, ενημέρωση και τη συμμετοχή συλλόγων, πολιτιστικών φορέων, της Εκκλησίας κ.ά. απευθύνοντας έκκληση στους κατοίκους τους δήμου μας να απογραφούν όλοι μαζί με τις οικογένειές τους, καθώς για εμάς υπάρχει και ένας ξεχωριστός στόχος, που είναι να πιάσουμε τις 100.000 πληθυσμό και να ενταχθούμε στο κλαμπ των μεγάλων δήμων της Ευρώπης με δικαίωμα διεκδίκησης μεγάλων προγραμμάτων αναπλάσεων, περιβαλλοντικών κ.λπ. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 έχουμε πληθυσμό 87.500 άτομα, όμως στην πραγματικότητα εκτιμάμε ότι φτάνουμε περίπου στις 110.000. Κανένας δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αφού τα στοιχεία της απογραφής παραμένουν στη στατιστική υπηρεσία, ενώ τα δικαιώματα και τα περιουσιακά στοιχεία στον τόπο καταγωγής δεν επηρεάζονται καθόλου από το πού απογράφεται ο καθένας», δήλωσε ο κ. Δανιηλίδης.
Για το δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Αλεξανδρή, είναι σημαντικό για την καθημερινότητα των πολιτών να απογραφούν στον τόπο κατοικίας τους: «Επειδή έχουμε πολλές παραθεριστικές κατοικίες, πιστεύω ότι όσοι ζουν εδώ πάνω από 5-6 μήνες το χρόνο πρέπει να έρθουν να απογραφούν. Εχουμε πληθυσμό βάσει απογραφής 38.500, όμως στην πραγματικότητα φτάνουμε τις 70.000. Καλούμε με έντυπα και πανό τους δημότες μας να απογραφούν εδώ».
Στον αντίποδα, μικρότεροι περιφερειακοί δήμοι προσπαθούν να προσελκύσουν πολίτες, ώστε να απογραφούν στον τόπο καταγωγής ή εξοχικής κατοικίας τους. «Ο πληθυσμός του δήμου Σιθωνίας είναι περίπου 13.000, όμως οι υποδομές που χρειαζόμαστε είναι για 100.000 και πλέον κατοίκους, που έχουμε το καλοκαίρι», σημείωσε ο δήμαρχος Σιθωνίας Χαλκιδικής, Ιωάννης Τζίτζιος.
Για πρώτη φορά η απογραφή θα διαρκέσει 15 ημέρες, ώστε να υπάρχει χρόνος για τη συλλογή αξιόπιστων στοιχείων, και εφόσον δεν υπάρχει κανένα μέλος της οικογένειας στο σπίτι, υπάρχει η δυνατότητα ραντεβού σε κάποια από τις επόμενες ημέρες. Για πρώτη φορά θα απογραφούν μετανάστες και άστεγοι, ενώ τα στοιχεία που θα συλλεγούν θα είναι εμπιστευτικά.