Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Βατερλώ για τα έσοδα οι αποδείξεις

Σε Βατερλώ για τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εξελίσσεται το μέτρο των αποδείξεων.

.Του Γιώργου Παλαιτσάκη

Εκατομμύρια φορολογούμενοι, οι οποίοι μέχρι πέρυσι λάμβαναν χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα από το υπουργείο Οικονομικών και πλήρωναν επιπλέον φόρους, φέτος είτε δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ φόρο είτε θα εισπράξουν επιστροφές λόγω της σημαντικά μεγάλης έκπτωσης φόρου που προκύπτει από τις αποδείξεις.
Επίσης, θα υπάρξουν εκατοντάδες χιλιάδες περιπτώσεις άλλων φορολογουμένων που θα λάβουν μεν και φέτος χρεωστικά εκκαθαριστικά, αλλά οι φόροι που θα πληρώσουν θα είναι σημαντικά μειωμένοι.
Η εξέλιξη αυτή, η οποία προκαλεί ήδη πανικό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αναμένεται να τινάξει στον αέρα τα ταμεία του κράτους, καθώς τα μηδενικά και τα πιστωτικά εκκαθαριστικά σημειώματα που θα εκδοθούν φέτος από τη γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών εκτιμάται ότι θα υπερβούν το 80% του συνόλου των εκκαθαριστικών, και το δημόσιο θα υποχρεωθεί να καταβάλει για πρώτη φορά επιστροφές φόρου εισοδήματος πάνω από 1,5 δισ. ευρώ σε εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα.
Το αποτέλεσμα θα είναι να μειωθούν σημαντικά σε σύγκριση με πέρυσι -τουλάχιστον κατά 700 εκατ. με 1 δισ. ευρώ- τα έσοδα που θα εισπράξει φέτος το δημόσιο από την εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Τα χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα ενδέχεται μάλιστα να περιοριστούν ακόμη και κάτω από 1.000.000 φέτος.
Αυτή η απρόσμενη «διαρροή» εσόδων από φόρους εισοδήματος θα ωφελήσει, βεβαίως, εκατομμύρια φορολογούμενους, ταυτόχρονα όμως θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη υστέρηση εσόδων από τη μέχρι τώρα αναμενόμενη και θα υποχρεώσει την κυβέρνηση να λάβει εντός του 2011 πιο πολλά και πιο επαχθή, για το σύνολο των πολιτών, δημοσιονομικά μέτρα. Είναι προφανές ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών δεν χειρίστηκε σωστά το μέτρο των αποδείξεων, με συνέπεια η εφαρμογή του να εξελιχθεί σε μπούμεραγκ για τα έσοδα του κράτους.

Με τα τσουβάλια οι αποδείξεις

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνουν λογιστές, οι οποίοι ήδη έχουν υποβάλει εκατοντάδες χιλιάδες δηλώσεις πελατών τους και έχουν μια πρώτη εικόνα για τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης, υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός φορολογουμένων που έχουν συγκεντρώσει αποδείξεις αξίας μεγαλύτερης της απαιτούμενης για την κάλυψη του αφορολογήτου και έχουν επωφεληθεί της ευνοϊκότατης αυτής διάταξης για την πρόσθετη έκπτωση φόρου, που υπολογίζεται με 10% στην επιπλέον αξία των αποδείξεων.
ο αποτέλεσμα θα είναι όσοι από τους φορολογουμένους αυτούς λάμβαναν μέχρι πέρυσι κάθε χρόνο χρεωστικά εκκαθαριστικά σημειώματα και πλήρωναν επιπλέον φόρο εισοδήματος, φέτος, για πρώτη φορά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είτε να μην πληρώσουν καθόλου φόρο είτε ακόμη και να γίνουν δικαιούχοι επιστροφής φόρου, καθώς τα εκκαθαριστικά που θα λάβουν θα είναι μηδενικά ή πιστωτικά! Όσοι, πάλι, από αυτούς λάβουν και πάλι φέτος χρεωστικά σημειώματα, θα διαπιστώσουν ότι οι φόροι που αναγράφονται είναι σημαντικά μειωμένοι.