Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

ΔΑΚΕ Ι.Τ Εθνική Συνεννόηση τώρα για τη διάσωση της Πατρίδας και της Κοινωνίας ΝΑΙ στην Ανάπτυξη – ΟΧΙ στη Λιτότητα

Την επιτακτική ανάγκη αποκατάστασης του πλαισίου των εργασιακών σχέσεων και του καθεστώτος των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων στη χώρα μας, καθώς και την κομβική σημασία της επαναφοράς του κοινωνικού διαλόγου και κατ’επέκταση της κοινωνικής συμφωνίας στο επίκεντρο των εξελίξεων ως απαραίτητη συνθήκη για την επάνοδο της Ελλάδας ...σε τροχιά ανάπτυξης, κοινωνικής ανάκαμψης και παραγωγικής ανασυγκρότησης τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ι.Τ. και Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΕ κ. Νίκος Κιουτσούκης σε συνάντηση υψηλού επιπέδου που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες με θέμα: “Μια νέα αρχή για τον κοινωνικό διάλογο”.

Ο κ. Κιουτσούκης είχε επίσης διμερή συνάντηση με τον κ. Έλμαρ Μπροκ, Γερμανό Ευρωβουλευτή, Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαϊκών Χριστιανοδημοκρατικών Συνδικάτων (EUCDW) στην οποία υπογράμμισε την αναγκαιότητα της αναζήτησης λύσεων στη βάση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Μοντέλου και Κεκτημένου που θα συνδυάζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα με την κοινωνική συνοχή έχοντας σαν κοινό παρανομαστή την προώθηση μεταρρυθμίσεων με αναπτυξιακό πρόσημο και την κοινωνία όρθια. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρότεινε τη συγκρότηση ενός κοινού μετώπου για μια διαρκή κινητοποίηση ενάντια στις αδιέξοδες πολιτικές ακραίας λιτότητας.

Παράλληλα, ο κ. Κιουτσούκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτή κ. Δημ. Παπαδημούλη τον οποίον ενημέρωσε εκτενώς για τη δραστηριότητα της ΓΣΕΕ στα αρμόδια Ευρωπαϊκά και Διεθνή Όργανα αναφορικά με την καταγγελία των εργασιακών (απορ)ρυθμίσεων που προέβλεπαν οι μνημονιακοί νόμοι. Επιπρόσθετα προχώρησε και σε μια ανάλυση των συνεπειών της βίαιης ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας τόσο για την κοινωνία, όσο και για την πραγματική οικονομία εκφράζοντας την ελπίδα να υλοποιηθούν άμεσα οι προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Ο κ. Κιουτσούκης είχε εκτενείς συζητήσεις με Ευρωβουλευτές της Ν.Δ.-Ε.Λ.Κ. -κα Ελίζα Βόζεμπεργκ, κα Μαρία Σπυράκη, κ. Γιώργο Κύρτσο και κ. Θοδωρή Ζαγοράκη- στο πλαίσιο των οποίων αφενός υποστήριξε ότι προτεραιότητα πρέπει να είναι η διάσωση της χώρας πέρα και πάνω απ’ όλα, και αφετέρου τόνισε ότι η επιστροφή της Πατρίδας μας στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης επιβάλλει τη δρομολόγηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα έχουν τη συμφωνία της κοινωνίας και τη συνδρομή του κόσμου της μισθωτής εργασίας, μεταρρυθμίσεις που δεν μπορεί να γίνονται σε βάρος τους και φυσικά δεν μπορεί να αποφασίζονται ερήμην τους.


Η αναπτυξιακή υπέρβαση των Μνημονίων απαιτεί και προϋποθέτει την επιστροφή της Ελλάδας στην “εργασιακή κανονικότητα” μέσα από την αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων και την επαναφορά των Ελεύθερων Συλλογικών Διαπραγματεύσεων. Η υπεράσπιση, λοιπόν, του “εργασιακού μας πολιτισμού” δεν έχει ούτε “χρώματα”, ούτε “αποχρώσεις” ή άλλου τύπου προσδιορισμούς, είναι μια Εθνική Υπόθεση για την οποία όλοι μαζί οφείλουμε να αγωνιστούμε μέχρις εσχάτων.


Η ΔΑΚΕ Ι.Τ. συνεχίζει με συνέπεια και υπευθυνότητα να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη των καταστροφικών επιπτώσεων της εφαρμογής των Μνημονίων, καθώς και να αναζητά ευρύτερες συμμαχίες προκειμένου να στηριχθούν τα δίκαια αιτήματα της ελληνικής κοινωνίας σε μια Ευρώπη αλληλεγγύης και αμοιβαιοποίησης που δεν θα διακρίνει τους πολίτες της σε “Πληβείους και Πατρικίους” και τα ισότιμα κράτη-μέλη της σε “μητροπόλεις και αποικίες”.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΑΚΕ Ι.Τ.