Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Τελωνείο Ευζώνων: Τα φορτία με τα κινέζικα που δεν πέρασαν ποτέ

Φυλάκιση 6 χρόνων, μετατρέψιμη προς 5 ευρώ την ημέρα, και χρηματική ποινή-μαμούθ, ύψους 383.000 ευρώ, επιβλήθηκε σε τελωνειακό των Ευζώνων Κιλκίς για την υπόθεση διακίνησης 93 φορτίων με κινέζικα προϊόντα, που δεν έφτασαν ποτέ στα Σκόπια. Ο τελωνειακός μετά την καταδικαστική απόφαση από το πενταμελές εφετείο Θεσσαλονίκης αφέθηκε ελεύθερος, καθώς κατέβαλε το αντίτιμο της ποινής του.

Του Κώστα Καντούρη
ckantouris@yahoo.gr

Το δικαστήριο σε δεύτερο βαθμό έγινε σε χρόνο-ρεκόρ, καθώς μόλις τον περασμένο Νοέμβριο ο τελωνειακός είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 9 χρόνων. Τότε είχαν αθωωθεί δύο υπάλληλοι του ίδιου τελωνείου, ένας εκτελωνιστής και ένας βούλγαρος μεταφορέας. Η υπόθεση των φορτηγών που μετέφεραν κινέζικα προϊόντα άρχισε να ερευνάται τον Σεπτέμβριο του 2007 από την εισαγγελία πρωτοδικών Κιλκίς. Τα φορτία εισέρχονταν με πλοία στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στα έγγραφα αποτυπωνόταν ότι διακινούνταν τράνζιτ προς τα Σκόπια, απαλλαγμένα από δασμούς. Την περίοδο εκείνη μέλη της τότε Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων ακινητοποίησαν δύο φορτηγά που μετέφεραν τέτοια προϊόντα, τα οποία, παρότι έπρεπε να εξαχθούν στα Σκόπια, κατευθύνονταν στη... Βουλγαρία. Από την έρευνα που ακολούθησε, τα συνοδευτικά έγγραφα των φορτίων βρέθηκαν στο τελωνείο των Ευζώνων Κιλκίς και εμφάνιζαν ότι είχε γίνει κανονικά η εξαγωγή των φορτίων, παρότι τα φορτηγά δεν είχαν πλησιάσει τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Η έρευνα επεκτάθηκε και σε άλλες παρόμοιες μεταφορές, που από τα παραστατικά έγγραφα εμφανίζονται ότι έγιναν μέσω του τελωνείου των Ευζώνων και προορισμό τα Σκόπια, και έτσι προέκυψαν οι 93 εικονικές μεταφορές από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2007. Οι διαφυγόντες δασμοί υπολογίστηκαν σε 383.650,75 ευρώ, όσο και το ποσό που επιβλήθηκε στον κατηγορούμενο ως χρηματική ποινή.

ΑΡΝΗΘΗΚΕ
Το πενταμελές εφετείο κακουργημάτων αθώωσε τον τελωνειακό για υπεξαγωγή εγγράφων και τον έκρινε ένοχο για ψευδή βεβαίωση και συνέργεια σε λαθρεμπορία, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης. Στην απολογία του ο τελωνειακός αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι ήταν εκείνος ο οποίος με τον κωδικό του έκανε τις περισσότερες καταχωρήσεις των επίμαχων φορτίων. Για την ίδια υπόθεση έρευνα έγινε και για τους τελωνειακούς του β’ τελωνείου, καθώς από εκεί περνούσαν τράνζιτ τα φορτία, όμως είχαν απαλλαγεί όλοι με βούλευμα.