Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: Τα selfies σκοτώνουν, report!


Τα αυτοπορτρέτα της ψηφιακής εποχής, τα selfies, είναι επικίνδυνα για την υγεία κάτι που εμείς το ξέρουμε πολλοί εκλεγμένοι υπάλληλοι των συμφερόντων μας όμως όχι, αν και θα έπρεπε.

Ένα μήνα και κάτι πριν το Πανεπιστήμιο του Οχάιο έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη που κατακρεουργεί τη φυλή των φανατικών των selfies σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 



Σύμφωνα με αυτή οι άνδρες που δημοσιεύουν online πολλές φωτογραφίες του εαυτού τους, και δη κάνοντας hashtag, συγκέντρωσαν πολύ μεγαλύτερη βαθμολογία στα τεστ του ναρκισσισμού και της ψυχοπάθειας. "Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνδρες που τραβούν πολλά selfies και περνούν περισσότερο χρόνο στην επεξεργασία τους είναι πιο ναρκισσιστές, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται σε μία μελέτη," δήλωσε η Tζέσι Φοξ, επίκουρος καθηγητής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. "Το πιο ενδιαφέρον εύρημα είναι, ότι αναπτύσσουν αντικοινωνική συμπεριφορά, ενώ πάσχουν συχνά από ψυχασθένειες” είπε για το δείγμα που περιλάμβανε 800 άνδρες ηλικίας 18-40.



Τώρα τα selfies αναδεικνύονται σε κυρίαρχο λόγο θανάτου. Πριν λίγες μέρες 24χρονος από το Ισραήλ αποφάσισε να ταξιδέψει στην Ινδία κάνοντας bakpacking. Ανέβηκε σε τρένο. Έβγαλε selfie. Προσπάθησε να το κάνει καλύτερα. Έπεσε από το τρένο. Πέθανε. Και αυτό είναι η τάση.



Στο Ντένβερ πιλότος μικρού αεροσκάφους βρήκε το θάνατο και σκότωσε και ακόμη έναν καθώς προσπαθούσε να βγάλει ένα αυτοπορτρέτο του εν ώρα πτήσης. Έξυπνη ιδέα. Πέθανε.

Το Νοέμβριο του 2014 23χρονη φοιτήτρια της Ιταρικής προσπάθησε να βγάλει selfie στη γέφυρα Puente de Triana στη Σεβίλη. Παραπάτησε. Δεν ήταν έξυπνη ιδέα. Πέθανε.

Το προηγουμενο καλοκαίρι o Oσκαρ Οτέρο Αγκιλάρ από το Μεξικό αποφάσισε να τραβήξει μία selfie κρατώντας ένα όπλο. Πριν τη φωτογραφία ο 21χρονος γέμισε το όπλο, αφαίρεσε την ασφάλεια και προσπάθησε να σταθεροποιήσει το smartphone του για να τραβήξει την selfie. Το όπλο αποφάσισε κάτι άλλο και εκπυρσοκρότησε. Το ίδιο καλοκαίρι ζευγάρι Πολωνών προσπάθησε να βγάλει ένα στιγμιότυπο ρομαντικό στην άκρη ενός λόφου. Δεν πρόλαβαν ποτέ.

Στην Ινδία, 3 ακόμη φοιτητές αποφάσισαν να βγάλουν φωτογραφία στις ράγες μια σιδηροδρομικής ταχείας καθώς τους προσέγγιζε. Εαν ο συγχρονισμός είχε πετύχει θα ήταν ένα ωραίο selfie. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο.



Είναι κρίμα το νέο αίμα της Βουλής των Ελλήνων να γίνει μια ακόμη περίπτωση ανθρώπου που το χάνει κυνηγώντας το απόλυτο αυτοπορτρέτο. Σαν την περίπτωση του Ντάνι Μπόουμαν από τη Βρετανία που περνούσε 10 ώρες την ημέρα μπροστά στην κάμερα του iPhone του, βγάζοντας περίπου 200 selfies στον ωφέλιμο χρόνο του.



Για να το καταφέρει παράτησε το σχολείο, δεν βγήκε από το σπίτι του για έξι μήνες, έχασε κιλά για να γράφει καλύτερα στην κάμερα και έγινε επιθετικός με τους γονείς του όταν εκείνοι προσπάθησαν να τον συνετήσουν. Από τα 15 του μέχρι και σήμερα που πλέον ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή και έχει ψυχολογική υποστήριξη για να ξεπεράσει το εθισμό του ο Ντάνι έγινε ο πρώτος εθισμένος του Ηνωμένου Βασιλείου σε αυτή τη μάστιγα, έχοντας ήδη στο ιστορικό του μια απόπειρα αυτοκτονίας “όταν δεν κατάφερε να βγάλει το απόλυτο selfie”. Η περίπτωση του είναι ακραία, είναι όμως και ενδεικτική των κινδύνων που αυτή τη στιγμή προσεγγίζουν τους νέους σταυροφόρους του Ελληνικού Συντάγματος.



Αυτή η αναρτηση είναι η φιλική παραίνεση, μια συμβουλή προς όλους εκείνους που πληρώνονται για να μας αποδείξουν το όραμα που έχουν για το καλύτερο selfie της χώρας και έτσι όπως πάνε, δεν θα έχουν την ευκαιρία να το καταφέρουν. Δυστυχώς, σε αυτή την ιστορική συγκυρία θα πρέπει να αφήσουμε τις yolo συμπεριφορές σε αυτούς που μπορούν ακόμη και σε κηδείες να είναι χαμογελαστοί.



newsit