Τέλος σε αμαρτωλούς διαγωνισμούς δήμων και παρεμπόριο είναι αποφασισμένη να βάλει η κυβέρνηση, προωθώντας μέτρα για μείωση δαπανών και αύξηση φορολογικών εσόδων.
ΤΗΣ ΦΑΝΗΣ ΣΟΒΙΤΣΛΗ
Ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας προανήγγειλε νέο διαυγέστερο πλαίσιο για τους διαγωνισμούς των δήμων για ποσά κάτω των 60.000 ευρώ, ενώ δεσμεύτηκε για συνεχή εποπτεία των δημοσίων δαπανών και επανεξέταση του ενιαίου μισθολογίου.
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί των προγραμματικών θέσεων, ο υπουργός αναφερόμενος στα περιθώρια περιορισμού της σπατάλης ανακοίνωσε, σε ό,τι αφορά στους δήμους, πως θα αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τους διαγωνισμούς κάτω από 60.000 ευρώ και θα γίνει χρήση ηλεκτρονικού καταλόγου. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι διαπιστώνεται σπατάλη στα χρήματα που ξοδεύουν οι δήμοι και γι’ αυτό προγραμματίζεται η κατάργηση του υπάρχοντος συστήματος προμηθειών -στη βάση των πρόχειρων διαγωνισμών- και η αντικατάστασή του από ένα νέο, με την ονομασία e-catalogues, με στόχο, όπως είπε, τον περιορισμό της σπατάλης που εξακολουθεί και υφίσταται. “Οι δήμοι εξακολουθούν να αγοράζουν ακριβά υλικά, ακολουθώντας τις απαρχαιωμένες διαδικασίες, που προβλέπονται στο πλαίσιο των πρόχειρων διαγωνισμών, που καλύπτουν το εύρος από 20.000 έως 60.000 ευρώ” υπογράμμισε ο κ. Μάρδας και πρόσθεσε πως πολλοί μικροί διαγωνισμοί οδηγούν τελικά σε ένα μεγάλο σύνολο δαπάνης και αυτό πρέπει να σταματήσει. Σχετικά με τη νέα μέθοδο που προωθείται, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι θα είναι δεσμευτική για όλους τους φορείς της γενικής κυβέρνησης, όπως και για τους φορείς στους οποίους δίνονται επιδοτήσεις ή εγγυήσεις.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Μάρδας εκτίμησε πάντως ότι ο εκσυγχρονισμός του συστήματος προμηθειών της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής δαπάνης έως και 25% και πρόσθεσε ότι ως προς τους διαγωνισμούς άνω των 60 χιλιάδων ευρώ θα προωθηθούν σύγχρονες διαδικασίες προμηθειών, στο πλαίσιο του συστήματος των ηλεκτρονικών προμηθειών. Θετικά αντιμετώπισαν τις εξαγγελίες του κ. Μάρδα αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, τονίζοντας ωστόσο ότι οι διαγωνισμοί των δήμων γίνονται στο πλαίσιο του νόμου. “Ο νέος υπουργός έχει πεδίο δόξης λαμπρό, για να προχωρήσει σε αλλαγές, όπως η ηλεκτρονική δημοπρασία για τις προμήθειες των δήμων που θα ενισχύσουν τη διαφάνεια” τόνισε το μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλίδης. Πρόσθεσε ακόμα ότι η τοπική αυτοδιοίκηση έχει προτείνει και θα ζητήσει από την κυβέρνηση, τόσο τον περιορισμό του εργολαβικού κέρδους στα δημοτικά έργα, από το 18% να μειωθεί στο 12%, όσο και την κατάργηση κρατήσεων υπέρ τρίτων από δημόσια και δημοτικά έργα.
Εποπτεία των δημοσίων δαπανών
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δ. Μάρδας στην προγραμματική του ομιλία ανακοίνωσε ακόμα ότι θα υπάρξει καλύτερη εποπτεία των δημοσίων δαπανών και θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της παρακολούθησης της εκτέλεσης του προϋπολογισμού όλων των φορέων της κυβέρνησης. Επιδιώκεται επίσης η αποτελεσματικότερη διαχείριση των ταμειακών πλεονασμάτων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης, “έτσι ώστε να έχουμε μεγαλύτερη άνεση όταν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα”. Ανέφερε ακόμα ότι θα επιδιωχθεί η ενίσχυση της ικανότητας της ταμειακής διαχείρισης και της διαχείρισης του δημοσίου χρέους από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), με τον οποίο το υπουργείο είναι σε διαρκή συνεργασία. Ως προς τα μισθολογικά, επιδιώκεται η επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου του ενιαίου μισθολογίου. Ειδικότερα, η κυβέρνηση θα ξαναδεί τα περίπου 20 μισθολόγια και θα επιδιωχθεί να περιοριστούν αδικίες και αδυναμίες του συστήματος.
Για το παρεμπόριο
Σε ό,τι αφορά στο παρεμπόριο, ο κ. Μάρδας ανάφερε ότι υπάρχει η εκτίμηση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίας και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) ότι το παρεμπόριο ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ. “Είναι μεγάλο το νούμερο, αλλά ακόμα και 5 δισ. ευρώ να είναι, μπορούμε να κερδίσουμε πολλά από τον ΦΠΑ. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πληρώνουν νοίκι και φόρους, για να καλύπτουμε τους πλανόδιους”.