Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Σύνοδος στο Μινσκ: Τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη στην αν. Ουκρανία


Αναζητείται διέξοδος από την κρίση στην αν. Ουκρανία στη Σύνοδο του Μινσκ. Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν.

Τελευταία ευκαιρία για την ειρήνη στην ανατολική Ουκρανία με ύψιστη γεωπολιτική σημασία για την ευρύτερη περιοχή αλλά και τις σχέσεις της Ρωσίας με την Δύση, αποτελεί η σημερινή Σύνοδος Κορυφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας.

Οι ηγέτες της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας καλούνται να καταλήξουν σε ειρηνευτική συμφωνία και τον οδικό χάρτη που θα οδηγήσει σε διέξοδο από την κρίση που έχει στοιχίσει χιλιάδες ζωές αμάχων και έχει εκτοπίσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους αναβιώνοντας τον Ψυχρό Πόλεμο.
Συμφωνία της Ομάδας Επαφής

Την Τρίτη, σύμφωνα με το Itar Tass οι εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των φιλορώσων ανταρτών και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που συναντήθηκαν στο Μινσκ συμφώνησαν σε μια εκεχειρία, στο μηχανισμό παρακολούθησης της τήρησής της αλλά και σε ένα σχέδιο για την απόσυρση των βαρέων όπλων. Το πρακτορείο επικαλούμενο πάντα την πηγή την οποία δεν κατονομάζει, σημειώνει ότι το νομικό καθεστώς των δύο αυτονομιστικών περιοχών της ανατολικής Ουκρανίας και οι τοπικές εκλογές παραμένουν ακόμη θέματα υπό συζήτηση. Η λεγόμενη «ομάδα επαφής» συναντήθηκε στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας ενόψει

της συνόδου κορυφής

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα-Πούτιν
Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ομπάμα κατά την οποία όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη μιας πολιτικής λύσης για την «εσωτερική» σύγκρουση στην Ουκρανία ώστε να τελειώσει γρήγορα η αιματοχυσία .

Πάντως οι Φρανσουά Ολάντ και Ανγκελα Μέρκελ μεταβαίνουν στη Σύνοδο με συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε περίπτωση αποτυχίας οι οικονομικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να επεκταθούν ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί το πράσινο φως από τον Λευκό Οίκο για την αποστολή οπλισμό στην Ουκρανία.

thetoc.gr