Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της ημερίδας με θέμα «Σύγχρονα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια στην Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) την Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015 στο ξενοδοχείο “THE ΜΕΤ HOTEL” στη Θεσσαλονίκη.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν πλήθος συμμετεχόντων, η πλειοψηφία των οποίων αποτελούνταν από εκπροσώπους των Δήμων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων, ιδιώτες μηχανικούς κ.λπ.
Το συντονισμό της ημερίδας είχε ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας σε θέματα Ευρωπαϊκών Πόρων και Προγραμμάτων Αλέξανδρος Θάνος. Ο κ. Θάνος στην ομιλία του αναφέρθηκε διεξοδικά στο νέο κτίριο της Π.Κ.Μ., το οποίο πρόκειται να στεγάσει μεγάλο μέρος των υπηρεσιών της μέχρι το τέλος του 2015 και αποτελεί ένα πρότυπο, σύγχρονο και ενεργειακά αποδοτικό κτίριο. «Το νέο κτίριο της Π.Κ.Μ. είναι εξοπλισμένο με τρία συστήματα γεωθερμίας (οριζόντιο κλειστό, κατακόρυφό κλειστό και ανοιχτό), με Κεντρικό Σύστημα Ελέγχου Κτιρίου (BMS). Χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά του έχει επιλεγεί ως υπόδειγμα καλής πρακτικής στο πλαίσιο του έργου AIDA, που χρηματοδότησε και την εκδήλωση» τόνισε, μεταξύ άλλων ο κ. Θάνος ενώ υπογράμμισε τη σημασία της βιώσιμης ενεργειακής ανάπτυξης για την Π.Κ.Μ, με δεδομένο ότι μέσω της κατάρτισης της Στρατηγικής Ευφυούς Εξειδίκευσης (RIS3) στην Π.Κ.Μ. αναγνωρίστηκε ως στρατηγικός στόχος της Περιφέρειας η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης, των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) και της μείωσης των εκπομπών CO2 και αναδείχθηκε η σημασία του τομέα δομικών υλικών.
Στο πλαίσιο της ημερίδας στελέχη του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ), του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) και της Διαχειριστικής Αρχής των Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία» ανέπτυξαν εισηγήσεις που αφορούσαν στα κτίρια σχεδόν μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης στην τοπική αυτοδιοίκηση, τις δυνατότητες ενεργειακής αναβάθμισης υφισταμένων δημόσιων κτιρίων, τις προοπτικές διασυνοριακής συνεργασίας στο πεδίο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη χρηματοδότηση έργων ενεργειακής απόδοσης των ΟΤΑ από το ΤΠΔ καθώς και τις Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης μέσω Επιχειρήσεων Ενεργειακών Υπηρεσιών.
Στη συνέχεια, στελέχη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μέλη της ομάδας των μελετητών του νέου κτιρίου της Π.Κ.Μ. παρουσίασαν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του κτιρίου και τις τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ενσωματώνονται σε αυτό. Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις - ξεναγήσεις στο νέο κτίριο της Π.Κ.Μ. και παρουσίαση των ενεργειακών του συστημάτων από τους εκπροσώπους της κατασκευάστριας εταιρείας.