Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Ντάισελμπλουμ: Σε δύο ώρες θα έχετε νέα για τις διαπραγματεύσεις

TO ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΟ EUROGROUP

Πολύ χαμηλές είναι οι προσδοκίες για επίτευξη τελικού συμβιβασμού στο σημερινό Eurogroup που ξεκίνησε έπειτα τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών. Μπορεί ο Γ. Βαρουφάκης να ήταν αισιόδοξος για μια συμφωνία με τους ευρωπαίους ομολόγους του, όμως, δεν είναι τίποτε σίγουρο και όλα φαίνεται να οδηγούνται σε νέο γύρο διαπραγμάτευσης την επόμενη εβδομάδα, πιθανότατα σε μια Σύνοδο Κορυφής.

Μιλώντας πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι περισσότερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων ίσως να υπάρξουν σε δύο ώρες αν και υπάρχουν κάποια ψήγματα μεγαλύτερης αισιοδοξίας. «Υπάρχει περιθώριο αισιοδοξίας αλλά θα είναι πολύ δύσκολα», είπε
Εχουμε προχωρήσει πολύ, τώρα περιμένουμε από τους εταίρους μας να διανύσουν το υπόλοιπο 1/5 της διαδρομής, είπε προσερχόμενος στην κρίσιμη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
«Ελπίζω πως θα υπάρξει συμφωνία σήμερα και πιστεύω πως θα έχουμε μία. Η ελληνική κυβέρνηση διένυσε μεγάλη απόσταση και αναμένουμε τους εταίρους να μας συναντήσουν στο ένα πέμπτο του δρόμου. Δεν έχω αμφιβολία πως θα υπάρξει μια παραγωγική συζήτηση και στο τέλος θα δούμε λευκό καπνό», είπε ο κ. Βαρουφάκης.
Δεν είναι ζήτημα μόνο μιας χώρας, είναι ζήτημα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας στην Ευρωζώνη και σε όλα τα κράτη - μέλη, είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στην συνεδρίαση του Eurogroup, απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για ενδεχόμενο Grexit. 
Στην πραγματικότητα δεν έχουμε τίποτα καινούριο να πούμε τώρα, είπε ο κ. Σόιμπλε τονίζοντας ότι «δεν είναι θέμα κάθε χώρας ξεχωριστά, είναι ανάγκη να μπορούμε να εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον».

imerisia.gr