Ξεχάστε την προοπτική καταστροφής από σύγκρουση με αστεροειδή, τις παγκόσμιες επιδημίες και τις εκρήξεις ηφαιστείων. Ο Βρετανός θεωρητικός και κοσμολόγος Στίβεν Χόκινγκ, υποστηρίζει ότι πιο άμεση απειλή είναι η δική μας συμπεριφορά.
«Η ανθρωπότητα θα πρέπει άμεσα να διορθώσει την επιθετικότητά της» είπε ο Χόκινγκ στη νικήτρια βρετανικού διαγωνισμού Adaeze Uyanwah, όπως έγραψε ο «Independent».
«Μπορεί να επέζησε ο άνθρωπος των σπηλαίων, να απέκτησε περισσότερη τροφή, έδαφος και σύντροφο αναπαραγωγής, αλλά σήμερα απειλεί να μας καταστρέψει όλους».
Η Uyanwah, μία 24χρονη από την Καλιφόρνια, κέρδισε τιμητική διάκριση «Guest of Honor» που είχε προκηρύξει η ιστοσελίδα VisitLondon.com. Μέσα στο βραβείο περιλαμβανόταν μια επίσκεψη στο Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου μαζί με τον Χόκινγκ.
Στη διάρκεια της επίσκεψης εκείνης ο Uyanwah ρώτησε τον Χόκινγκ ποια είναι η ανθρώπινη συμπεριφορά που θα ήθελε να αλλάξει και με τι να αντικατασταθεί.
Ο Χόκινγκ του απάντησε αμέσως «η επιθετικότητα» και προειδοποίησε πως ένας πυρηνικός πόλεμος θα τερμάτιζε τον πολιτισμό και πιθανότατα και την ανθρωπότητα.
«Θα πρέπει να αντικαταστήσουμε την επιθετικότητα με τη συμπάθεια. Αυτή μας φέρνει πιο κοντά σε μια ειρηνική αγαπημένη κατάσταση», ήταν η απάντησή του.
Της είπε ακόμη πως σύμφωνα με την «Θεωρία για το Κάθε τι» το μέλλον του ανθρώπου βρίσκεται πέρα από την Γη.
Πιστεύω πως το μακρινό μέλλον η ανθρώπινη φυλή θα πρέπει να βρεθεί στο διάστημα που αποτελεί μια ζωτική εξασφάλιση για να επιζήσουμε μελλοντικά.
Η ανθρωπότητα θα μπορέσει να επιζήσει αποικώντας άλλους πλανήτες είπε επίσης ο Χόκινγκ και υποστήριξε ότι φτάνοντας ο άνθρωπος στο Φεγγάρι «άλλαξε το μέλλον της ναθρωπότητας κατά τρόπο που ακόμη δεν τον έχουμε καταλάβει».
«Δεν έχει επιλύσει ακόμη κάποιο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στον πλανήτη Γη, αλλά μας έχει δώσει άλλες προοπτικές προκαλώντας μας να δούμε αλλιώς το μέλλον», είπε ο Χόκινγκ.
Όπως είπε η Uyanwah η συνάντησή της αυτή με τον Χόκινγκ, την έχει σημαδέψει για την υπόλοιπη ζωή της. «Είναι καταπληκτικό, όταν δεκαετίες από τώρα, τότε που τα εγγόνια μου θα μελετούν τις επιστημονικές θεωρίες τους Στίβεν Χόκινγκ, τότε θα μπορώ να τους διηγηθώ για την συνάντηση που είχα η ίδια μαζί του και ότι είχα ακούσει τις απόψεις του από τον ίδιο», είπε στην "Daily Mail». «Είναι κάτι που ουδέποτε θα ξεχάσω».
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης
zougla