Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Έβρος: Ένα στα δύο σπίτια έχει πλημμυρίσει στις πληγείσες περιοχές - Δραματικές ώρες για τους κατοίκους

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Εκτάκτως στον Έβρο και ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος - Παρασύρθηκε αγροτικό αυτοκίνητο, από θαύμα γλίτωσαν οι δύο επινβαίνοντες - Ήχησαν καμπάνες στα Λαγυνά - Τα νούμερα που έφεραν την καταστροφή.Ο Έβρος εκπέμπει SOS καθώς πολλοί οικισμοί έχουν πλημμυρίσει και κάτοικοι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συγκεκριμένα, δύο οικισμοί εκκενώθηκαν στο νομό Έβρου -οι οικισμοί Λαγυνά και Πόρος, μετά τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν. 
Αυτη την ώρα ένα στα δύο σπίτια έχει πλημμυρίσει, ενώ το νερό εντός των σπιτιών φτάνει ακόμη και τα 2 μέτρα! Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ισχυρή βροχώπτωση και οι φόβοι για περαιτέρω καταστροφές, έτσι αυτή την ώρα στον Έβρο μεταβαίνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ δυνάμεις του στρατού θα κληθούν να βοηθήσουν για να αντιμετωπιστούν τυχόν προβήματα σήμερα το βράδυ.


Στο μεταξύ, το απόγευμα της Παρασκευής αγροτικό αυτοκίνητο παρασύρθηκε και οι δύο επιβαίνοντες άντρες σώθηκαν την τελευταία στιγμή από θαύμα. Ένας αγρότης θέλησε να δείξει στον αντιπεριφερειάρχη το ανάχωμα, όταν τους παρέσυρε ο χείμαρρος και κατάφεραν να σωθούν την τελευταία στιγμή.

Οι κάτοικοι στα Λαγυνά είχαν από το 1963 να βιώσουν τέτοια κατάσταση, με τη βασική διαφορά, όμως, ότι τότε δεν υπήρχαν αναχώματα. Το χωριό εκκενώθηκε το πρωί της Παρασκευής, είχε να πλημμυρίσει από το 1963 και παρόλο που τώρα υπάρχουν όχι ένα, αλλά δύο αναχώματα -ένα στο ποτάμι κι ένα ανάμεσα στο ποτάμι και το χωριό- δεν ήταν αρκετά για να συγκρατήσουν τα ορμητικά νερά του ποταμού, που βρήκαν «διέξοδο» σε σπίτια και εκτάσεις. 





Στο χωριό κατοικούν συνολικά 280 άτομα, ενώ οι κάτοικοι των Λαγυνών, που έφυγαν από το χωριό, θα βρουν στέγη στο Κέντρο Φιλοξενίας του Δήμου Σουφλίου, στην έδρα του Δήμου και σε συγγενικά τους πρόσωπα. Ήδη, 80 άτομα από τον οικισμό Λαγυνών μεταφέρθηκαν, με λεωφορεία, στην έδρα του Δήμου Σουφλίου και άλλα 30 περιμένουν στο Κοινοτικό Κατάστημα του οικισμού για να μεταφερθούν στο Σουφλί.



Τα νούμερα που έφεραν την καταστροφήΟ όγκος των νερών που μπήκαν στην κοίτη του ποταμού Έβρου ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια καθώς φθάνει τα 2.850 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο. Μάλιστα, ήταν τόσο μεγάλος ο υδάτινος όγκος που ήταν πραγματικά αδύνατον να κρατηθεί μέσα στα όρια της κοίτης του ποταμού.

Tο πρωί της Παρασκευής το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου στην περιοχή Πυθίου Διδυμοτεχίου ήταν στα 6,05 μέτρα με όριο συναγερμού τα 5,70 μέτρα. Στην περιοχή Πετάλου η στάθμη ήταν στα 7,25 μέτρα, με όριο συναγερμού τα 6 μέτρα. Στην περιοχή των Κήπων το επίπεδο της στάθμης των υδάτων του ποταμού Έβρου ήταν στα 7,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,40 μέτρα.

Η στάθμη των υδάτων του Ερυθροποτάμου (παραπόταμος Έβρου) στην περιοχή Διδυμοτείχου ήταν στα 5,80 μέτρα με όριο συναγερμού τα 6,80 μέτρα. Λόγω αύξησης υδάτων του ποταμού Έβρου στην συμβολή με τον Ερυθροπόταμο, έχει κατακλυστεί από νερά, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διέλευση των οχημάτων. Η κυκλοφορία διεξάγεται από το βόρειο κόμβο Διδυμοτείχου.

Η εισροή υδάτων από τη Βουλγαρία μέσω του Άρδα, στο φράγμα Κυπρίνου Ορεστιάδας, ήταν στα 273 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση αυξημένης ροής) και στην περιοχή Ορμενίου Ορεστιάδας στα 695 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο (μικρή μείωση υψηλής ροής). Η εισροή υδάτων από Τουρκία στην περιοχή Βύσσας Ορεστιάδας (σημείο ένωσης υδάτινων μαζών Εβρου, Άρδα και Τούντζα) ήταν στα 1278 κυβικά μέτρα/ ανά δευτερόλεπτο.






Φόβοι για νέα πλημμυρικά φαινόμενα



















protothema.gr