Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου 2015

Με 235 ψήφους εκλέχθηκε πρόεδρος της Βουλής η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Έσπασε το ρεκόρ του κ. Ευαγ. Μεϊμαράκη | Το απόγευμα η εκλογή των επτά αντιπροέδρων του κοινοβουλίου

Λίγο μετά τις 12 μ. ολοκληρώθηκε η μυστική ψηφοφορία στην Ολομέλεια για την εκλογή του προέδρου της Βουλής, με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου να καταλαμβάνει το αξίωμα.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου «έσπασε» το ρεκόρ που κατείχε ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης κατά τη σημερινή εκλογική διαδικασία για ανάδειξη του νέου προέδρου της Βουλής, συγκεντρώνοντας 235 ψήφους, έναντι 223 που είχε συγκεντρώσει ο τέως πρόεδρος.

Συνολικά ψήφισαν 298 βουλευτές, 235 υπέρ της κυρίας Κωνσταντοπούλου, 61 λευκά και 2 άκυρα.

Να σημειωθεί επιπλέον πως είναι η δεύτερη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής που εκλέγεται, μετά την Άννα Ψαρούδα- Μπενάκη.

Η κυρία Κωνσταντοπούλου, μετά την εκλογή της, ανέβηκε στη θέση του προέδρου της Βουλής και μεταξύ άλλων τόνισε πως οι βουλευτές δεν πρέπει «να υπάρχουμε για τον εαυτό μας, αλλά για να ενσαρκώνουμε τη δύναμη της κοινοβουλευτικής δύναμης που υπάρχει για το λαό και ασκείται μαζί με το λαό».

Μεταξύ άλλων, η νέα πρόεδρος της Βουλής είπε πως επί της προεδρίας της «δεν θα γίνουν δεκτές εκπρόθεσμες τροπολογίες», ενώ υπογράμμισε πως «η Βουλή δεν θα λειτουργεί ως πλυντήριο σκανδάλων και ως νεκροταφείο υποθέσεων». 

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει για το αξίωμα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου την εκλογή της οποίας έχουν δηλώσει ότι θα ψηφίσουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που μετέχουν στην κυβέρνηση αλλά και η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

O πρόεδρoς της Boυλής εκλέγεται με μυστική ψηφoφoρία και με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών. Στους βουλευτές είχε διανεμηθεί ένα ψηφοδέλτιο με την προταθείσα, για το αξίωμα Ζωή Κωνσταντοπούλου και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Από την ψηφοφορία απουσίασε ο Νίκος Δένδιας ο οποίος είναι κλινήρης λόγω τροφικής δηλητηρίασης.

Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας πολιτικό όρκο έδωσαν για τη βουλευτική τους ιδιότητα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στις 6 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η εκλογή των επτά αντιπροέδρων του κοινοβουλίου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη κοινοβουλευτική δύναμη δικαιούται τρεις θέσεις αντιπροέδρων για τις οποίες προτείνει τους: Αλέξη Μητρόπουλο, Δέσποινα Χαραλαμπίδου και Γιάννη Μπαλάφα. Η ΝΔ για την θέση του Δ’ αντιπροέδρου προτείνει τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη. Μια θέση αντιπροέδρου δικαιούται η Χρυσή Αυγή αλλά θεωρείται σίγουρο ότι τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν και πιθανότατα η καρέκλα θα μείνει «ορφανή». Το Ποτάμι θα προτείνει τον κ. Σπύρο Λυκούδη και το ΚΚΕ τον κ. Γιώργο Λαμπρούλη.

e-typos