Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Θερίζει η εποχική γρίπη

Σε έξαρση βρίσκεται η εποχική γρίπη στη χώρα μας. Ήδη ο αριθμός των θυμάτων έχει φτάσει τους 23 πανελλαδικά, ενώ 29 ασθενείς νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Της Νικολέττας Μπούκα
nikolettabouka@yahoo.gr
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι ο υπότυπος που κυριαρχεί φέτος είναι ο ΑΗ3Ν2, ο οποίος είναι τροποποιημένος, γεγονός που τον καθιστά επιθετικό και απρόβλεπτο ειδικά για τους ηλικιωμένους με υποκείμενα νοσήματα.
“Βρισκόμαστε σε ανοδική φάση της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα. Μέχρι στιγμής έχουμε 23 θανάτους, ενώ το κύμα της γρίπης αναμένεται να διαρκέσει έως και το τέλος Μαρτίου. Στα φετινά κρούσματα κυριαρχεί το τροποποιημένο στέλεχος της γρίπης τύπου ΑΗ3Ν2. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο καλύπτει τους υπότυπους ΑΗ1Ν1 και ΑΗ3Ν2, εκ των οποίων ο δεύτερος δεν είναι καινούργιος, αλλά ορισμένα στελέχη του από αυτά που κυκλοφορούν φέτος είναι τροποποιημένα και δεν περιλαμβάνονται στο εμβόλιο”, εξηγεί στη “Μ” ο διευθυντής ΕΣΥ στην Α’ Παθολογική Κλινική του “ΑΧΕΠΑ”, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Παναγιώτης Κολλάρας και προσθέτει: “Ωστόσο το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο προστατεύει εν μέρει όσους το κάνουν, καθώς μπορεί να δημιουργήσει διασταυρούμενη ανοσία”.
Από την πλευρά της η διοικήτρια του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) Βορείου Ελλάδος Τζίνα Λεπτοκαρίδου τονίζει στη “Μ” ότι η γρίπη χτυπά όλες τις ηλικίες, από βρέφη έως ενήλικες και υπερήλικες. Σε άλλους τα συμπτώματα είναι ήπια και σε άλλους πιο σοβαρά, που σημαίνει ότι εξελίσσονται σε πνευμονία. Τα περιστατικά που νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν προσβληθεί από τους υπότυπους ΑΗ3Ν2 και ΑΗ1Ν1.
Σύμφωνα με την ίδια μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου από γρίπη για όσους δεν έχουν κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο και ανήκουν στις λεγόμενες ομάδες υψηλού κινδύνου. Για το λόγο αυτό ακόμη και τώρα προλαβαίνουν και πρέπει να εμβολιαστούν.
Από τον εμβολιασμό έως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα περίπου δύο εβδομάδων, ενώ η ισχύς του εμβολίου παραμένει μόνον για την τρέχουσα ενδημική περίοδο. Επίσης για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως οι άνω των 65 ετών, είναι πιθανόν για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων να χρειαστεί επαναληπτική δόση κατόπιν συνεννόησης με το θεράποντα γιατρό.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Τα συμπτώματα της εποχικής γρίπης συνήθως εκδηλώνονται απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια, ενώ στους ενήλικες τα συμπτώματα αυτά είναι σπάνια. Αρχίζουν μία έως τέσσερις ημέρες μετά την προσβολή από τον ιό και διαρκούν δύο έως επτά ημέρες, αλλά ο βήχας μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Η γρίπη συνήθως κάνει τον κύκλο της. Χρειάζεται ξεκούραση, πολλά υγρά, αποφυγή του καπνίσματος, λήψη αντιπυρετικών και παυσίπονων και όχι αντιβιοτικών, διότι δεν καταπολεμούν τους ιούς.
Όσον αφορά τα φάρμακα, υπάρχουν η ζαναμιβίρη και η οσελταμιβίρη, που δρουν έναντι και των δύο τύπων ιού γρίπης Α και Β. Το πρώτο είναι εισπνεόμενο φάρμακο και το δεύτερο χορηγείται από το στόμα.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Λόγω της εμφάνισης και του διαφοροποιημένου στελέχους γρίπης ΑΗ3Ν2 το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει τα εξής:
- Τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και της αναπνευστικής υγιεινής (π.χ. κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος). Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (π.χ. από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
- Έγκαιρη χρήση, με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες), των αντιιικών φαρμάκων κατά την κρίση των θεραπόντων γιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης. Η σωστή χρήση των αντιιικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές. Τα αντιιικά φάρμακα κατά της γρίπης, τα οποία χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης κατά την κρίση του θεράποντα γιατρού.
- Αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου. Λόγω επιστημονικών αναφορών για αυξημένη παθογένεια στελεχών γρίπης ΑΗ3Ν2, καθώς και για συσχέτιση του διαφοροποιημένου στελέχους με θανατηφόρα περιστατικά στις ΗΠΑ, οι γιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντιιικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο.

Διαφορές κρυολογήματος και γρίπης
Συμπτώματα Κοινό κρυολόγημα Γρίπη
Πυρετός Σπάνια στους ενήλικες και τα μεγαλύτερα παιδιά. Μπορεί να είναι υψηλός (έως και 39ο C) σε βρέφη και μικρά παιδιά. Συνήθως υψηλός πυρετός, από 38,5ο C έως και 40º C, που διαρκεί τρεις-τέσσερις ημέρες.
Πονοκέφαλος Σπάνια υπάρχει Απότομη έναρξη. Μπορεί να είναι έντονος.
Μυικοί πόνοι Μέτριας βαρύτητας Συνήθως έντονοι.
Αίσθημα κόπωσης Μέτριας βαρύτητας Συχνά έντονο. Μπορεί να διαρκέσει δύο ή περισσότερες εβδομάδες.
Έντονη εξάντληση Όχι Αιφνίδια έναρξη. Μπορεί να είναι έντονη.
Καταρροή Συχνά Μερικές φορές
Φτάρνισμα Συχνά Μερικές φορές
Πονόλαιμος Συχνά Μερικές φορές
Βήχας Μέτριας βαρύτητας παροξυσμικός βήχας Συνήθως έντονος βήχας