• Πλούσια βιοποικιλότητα εξακολουθεί να φιλοξενεί η Λίμνη Παμβώτιδα, παρά την έντονη υποβάθμιση που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια.
Αυτό συμπεραίνει ο Φορέας Διαχείρισης Παμβώτιδας, με αφορμή τις Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών... που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στην Παμβώτιδα, κατά την διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν σημαντικά είδη, όπως οι Λαγγόνες και οι Καλαμόκιρκοι, καθώς και άλλα κοινά είδη όπως ερωδιοί, Χουλιαρόπαπιες, Γκισάρια, Κιρκίρια, Πρασινοκέφαλες πάπιες, Κορμοράνοι, καθώς και τα τρία είδη γλάρων ο Καστανοκέφαλος ο Ασημόγλαρος και για πρώτη φορά το νανογλάρονο. Επίσης καταγράφηκε για πρώτη φορά το κηλιδοβούτι.
Φέτος οι μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του προσωπικού του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας και μελών της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Οργάνωσης Υγροτόπων (Wetlands International) που υλοποιείται ταυτόχρονα σε πολλές χώρες παγκοσμίως το μήνα Ιανουάριο κάθε έτους.
Σε εθνικό επίπεδο, το πρόγραμμα συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) και συμμετέχουν εθελοντές ορνιθοπαρατηρητές από όλη την Ελλάδα, ενώ πραγματοποιείται σε συνεργασία με τους Φορείς Διαχείρισης.
Η μακροχρόνια παρακολούθηση των πληθυσμιακών τάσεων της υδρόβιας και παρυδάτιας ορνιθοπανίδας σε ηπειρωτική κλίμακα παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες που υποστηρίζουν τη διατήρηση των υδρόβιων πτηνών και των ενδιαιτημάτων τους, καθώς τα ανωτέρω είδη είναι γνωστά ως δείκτες ποιότητας των υγροτόπων.
proinoslogos.gr