Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Έρχεται σαρωτική ανεμοθύελλα!

 Άνεμοι μέχρι 11 μποφόρ στο Αιγαίο - Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο έλεος της κακοκαιρίας

Ο καιρός δεν χαλάει απλά τις επόμενες ώρες αλλά η Ελλάδα θα πληγεί από την ιστορικήκακοκαιρία που θα πλήξει την Ευρώπη και διαρκέσει 10 με 12 μέρες. Έρχεταιανεμοθύελλα με νότιους ανέμους εως 11 μποφόρ στο Αιγαίο, βροχές και καταιγίδες στα δυτικά.
Από σήμερα σχηματίζεται ένα τεράστιο βαρομετρικό χαμηλό σε ολόκληρη την Ευρώπη η οποία θα υποστεί για 10 με 12 μέρες μεγάλες καιρικές μεταβολές, με βροχές στα πεδινά, χιονοπτώσεις στις κεντρικές και βόρειες περιοχές κυρίως στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ελβετία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και τη Δανία. Στις νοτιότερες περιοχές και στη Μεσόγειο περιμένουμε κυρίως ισχυρούς δυτικούς - νοτιοδυτικούς ανέμους που θα φτάσουν τα 8 και τα 9 μποφόρ, αλλά στο Αιγαίο και το Ιόνιο τα 10 και τα 11 μποφόρ σήμερα, το Σάββατο και λιγότερο την Κυριακή. 

Στην Ελλάδα λοιπόν στα δυτικά, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου περιμένουμε λίγες νεφώσεις και τοπικές καταιγίδες ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα βουνά. Από το απογευμα όμως και απο τα δυτικά τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα χιονίσει ακόμη και σε ημιορεινές περιοχές της Πίνδου, από τα 1300 μέτρα υψόμετρο και πάνω. 

Οι περιοχές που εκδηλωθούν τα ισχυρότερα φαινόμενα είναι η Κέρκυρα, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα, η Άρτα, η Κεφαλονιά, το Μεσολόγγι, το Αγρίνιο και η Πάτρα. Οι περιοχές αυτές θα πληγούν απο ισχυρές καταιγίδες και ανέμους που από το μεσημέρι θα φτάσουν τα 7 και τα 8 μποφόρ και τη νύχτα δεν αποκλείεται να φτάσουν ακομη και τα 9 μποφόρ. 

Στις υπόλοιπες περιοχές οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ στα πελάγη και τη νύχτα θα ενισχυθούν στα 8 και 9 μποφόρ με μεγαλύτερη ένταση τα ξημερώματα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη βόρεια Ελλάδα από -2 εως 10 βαθμούς, στα κεντρικά από 3 εως 14 βαθμούς και στα νησιά από 7 εως 17 βαθμούς κελσίου. 

Στην Αττική αρχικά περιμένουμε καλό καιρό όμως αργότερα το απόγευμα θα συννεφιάσει και θα έχουμε κάποιες σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ, προοδευτικά θα ενισχυθούν σε 8 μποφόρ και τα ξημερώματα προς το Σάββατο θα φτάσουν τα 9 μποφόρ στο Σαρωνικό. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 εως 16 βαθμούς κελσίου. 

Στη Θεσσαλονίκη περιμένουμε νεφώσεις και σποραδικές βροχές κυρίως προς τη Χαλκιδική. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 4 με 6 μποφόρ ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 εως 13 βαθμούς κελσίου.

newsit