Συνωστισμός παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης. Οι ιώσεις του αναπνευστικού και οι γαστρεντερίτιδες κάνουν θραύση, με αποτέλεσμα η προσέλευση όσων αναζητούν λύσεις, για να καταπραΰνουν τα ενοχλητικά συμπτώματα, να αγγίζει το 30%.
Της Νικολέττας Μπούκα
Σιρόπια για το βήχα, παστίλιες, γαργάρες για το λαιμό, βιταμίνες και αντιφλεγμονώδη είναι τα σκευάσματα που κυρίως αγοράζουν οι Θεσσαλονικείς, οι οποίοι, αντί να επισκεφθούν τα εξωτερικά ιατρεία κάποιου νοσοκομείου, μένουν στο σπίτι τους, αγοράζοντας από το φαρμακείο της γειτονιάς τα απαραίτητα για την αντιμετώπιση των ιώσεων.
Οι γιατροί τονίζουν ότι την πρωτιά κατέχουν οι ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού και ακολουθούν οι γαστρεντερίτιδες. Κύρια χαρακτηριστικά των ιώσεων είναι το συνάχι, ο ξερός βήχας, ο πονόλαιμος και συχνά ο πυρετός, ενώ οι γαστρεντερίτιδες, που χτυπούν κυρίως τα παιδιά, εκδηλώνονται με διάρροιες και εμετό, που μπορεί να προκαλέσουν και αφυδάτωση.
Πάντως παθολόγοι και παιδίατροι εμφανίζονται καθησυχαστικοί και συνιστούν στους γονείς να είναι προσεκτικοί, αλλά να μη φτάνουν σε υπερβολές. Εξάλλου δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι από την έναρξη της σχολικής χρονιάς έως την άνοιξη ένα παιδί μπορεί να αρρωστήσει κατά μέσο όρο επτά-οκτώ φορές.
“Τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται αυξημένη κίνηση κατά 30% στα φαρμακεία. Αιτία είναι η έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού, για τις οποίες οι ενήλικες επιλέγουν σταγόνες για τη μύτη, σιρόπια, καραμέλες και ό,τι μπορεί να τους ανακουφίσει. Οι ηλικίες που ταλαιπωρούνται είναι από 40 έως 70 ετών. Εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι πολλοί συμπολίτες μας έχουν βήχα, χωρίς ακροαστικά, γεγονός για το οποίο ευθύνεται η αιθαλομίχλη, η οποία ήταν σε υψηλά επίπεδα την περίοδο των γιορτών. Πάντως χρειάζεται μία εβδομάδα, για να κάνουν τον κύκλο τους οι ιώσεις”, δηλώνει στη “Μ” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) Κυριάκος Θεοδοσιάδης.
ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΟΙ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΙΤΙΔΕΣ
Επιπλέον αναφέρει ότι υπάρχουν και κρούσματα γαστρεντερίτιδας, τα οποία ταλαιπωρούν κυρίως τα παιδιά. Κύρια συμπτώματα είναι η διάρροια και ο εμετός, ενώ χρειάζονται δύο-τρεις ημέρες, για να αρχίσουν να υποχωρούν.
Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί συμβουλεύουν ότι η νοσηλεία των παιδιών είναι αναγκαία, όταν υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης. Βασικός κανόνας, για να αποφύγουμε τη γαστρεντερίτιδα, είναι να διατηρούμε καθαρά τα χέρια μας, αλλά και να προσέχουμε τι τρώμε, ειδικά όταν πρόκειται για ωμές σαλάτες και αυγά.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδοσιάδη οι Θεσσαλονικείς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού φέτος ήταν συνεπείς με το ραντεβού τους για τον εμβολιασμό κατά της γρίπης και ήδη η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί, ενώ ελάχιστοι είναι αυτοί που ακόμη δεν έχουν εμβολιαστεί. Πάντως, ακόμη κι αν κάποιος θελήσει να εμβολιαστεί τώρα, υπάρχει επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων.
ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ
- Πλένετε συχνά τα χέρια σας. Μπορεί να κολλήσετε εύκολα ιούς, ακόμη και όταν κάνετε χειραψία με κάποιον ασθενή ή αν ακουμπήσετε αντικείμενα που χρησιμοποίησε προηγουμένως κάποιος ασθενής.
- Αποφύγετε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από κρύωμα, όταν αυτό είναι δυνατό.
- Εάν φτερνίζεστε ή βήχετε, χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο και μετά πετάξτε το στα σκουπίδια, γιατί αποτελεί πηγή μικροβίων.
- Μην αγγίζετε τη μύτη, τα μάτια ή το στόμα σας με βρόμικα χέρια, γιατί τα μικρόβια μπορούν να εισχωρήσουν στο σώμα σας.
- Αν έχετε πάθει γαστρεντερίτιδα, καταναλώστε αρκετά υγρά (νερό, τσάι, κόκα κόλα), ρύζι, πατάτες και αποφύγετε τα όσπρια και τα λαχανικά.