Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

ΠΟΕ-ΟΤΑ Απεργία-αποχή από την προετοιμασία για τις εκλογές

Σε απεργία-αποχή από κάθε εκλογική εργασία είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στους δήμους, διαμαρτυρόμενοι για τη μη καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης του 2012 και του 2014 (εθνικές και δημοτικές-περιφερειακές εκλογές).

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisoivi@gmail.com
Την ίδια ώρα υπάλληλοι του υπουργείου Εσωτερικών, των περιφερειών και της αποκεντρωμένης διοίκησης καλούνται να στηρίξουν την εκλογική διαδικασία, λαμβάνοντας επίδομα μειωμένο κατά 30% σε σχέση με αυτό των προηγούμενων δύο αναμετρήσεων.
Το εκλογικό επίδομα δεν καταβλήθηκε σε εκατοντάδες υπαλλήλους των ΟΤΑ, καθώς πολλοί δήμοι λόγω σοβαρών οικονομικών προβλημάτων ή βεβαιωμένων οφειλών προς το δημόσιο δεν έχουν εκδώσει φορολογική ενημερότητα, με αποτέλεσμα τα ποσά που αφορούν την εκλογική αποζημίωση να παρακρατούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ, η οποία συνεδρίασε χθες το πρωί αποφασίζοντας να κηρύξει την απεργία-αποχή, κάνει λόγο για εμπαιγμό της κυβέρνησης απέναντι στους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης και προκλητική άρνηση να βρει λύση. “Το πρόβλημα αυτό το γνωρίζει η κυβέρνηση, αλλά δεν έπραξε το παραμικρό για την επίλυσή του. Εμπαίζει τους εργαζόμενους της τοπικής αυτοδιοίκησης και αρνείται να δώσει λύση, για να καταβληθεί η εκλογική αποζημίωση-φιλοδώρημα για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, ακόμη και για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου του 2012 σε ορισμένους δήμους”, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ε.Ε. της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους δήμους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ Θέμη Μπαλασόπουλο “η απάντηση του υπηρεσιακού υπουργού Μ. Θεοχαρίδη ήταν πως δεν υπάρχει φορολογική ενημερότητα στους δήμους, με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτη η καταβολή της αποζημίωσης. Μάλιστα σε προχθεσινές δηλώσεις του ο υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων πως έχουμε να κάνουμε με ένα ποσό εξευτελιστικό για τους δημοτικούς υπαλλήλους, 152 ευρώ καθαρά, τη στιγμή που οι υπάλληλοι των υπουργείων πήραν χιλιάδες ευρώ”.

1,5 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ
Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ-ΟΤΑ, “η εκλογική αποζημίωση που είχε οριστεί για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές του 2014 ήταν στα 223 ευρώ μικτά, όταν η εκλογική αποζημίωση για το προσωπικό του υπουργείου Εσωτερικών ήταν από 2.850 ευρώ έως και 3.350 ευρώ, των περιφερειών και περιφερειακών ενοτήτων 2.500 ευρώ, των αποκεντρωμένων διοικήσεων 500 ευρώ και της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητων Απασχολούμενων 450 ευρώ”.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εσωτερικών με απόφασή του προβλέπει τη χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης για τους δημόσιους υπάλληλους που θα ασχοληθούν με την προπαρασκευή και τη διενέργεια των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών.
Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφασή του εγκρίνεται η δέσμευση πίστωσης, ύψους 1,500.000 ευρώ, για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του προϋπολογισμού εξόδων του υπουργείου Εσωτερικών για “χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης στους λειτουργούς και υπαλλήλους που αποδεδειγμένα απασχολούνται με την προπαρασκευή και τη διενέργεια των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015”. Με εγκύκλιό του μάλιστα το ΥΠΕΣ θα καθορίσει τις διαδικασίες για την κατανομή των ποσών στους υπαλλήλους.

ΚΕΔΕ: ΖΗΤΑ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΟΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ
Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων (ΚΕΔΕ) Γιώργος Πατούλης με επιστολή του προς τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Μ. Θεοχαρίδη ζητά να εκδοθεί πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία θα επιτραπεί η εξαίρεση από την αναστολή προσλήψεων σε συγκεκριμένες ειδικότητες προσωπικού των ΟΤΑ, προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών και στη λειτουργία των δήμων.
Όπως αναφέρει ο κ. Πατούλης, δεδομένου ότι οι ΟΤΑ έχουν προχωρήσει στον προγραμματισμό τους τους προηγούμενους μήνες, χωρίς να έχουν λάβει υπόψη τους την πολιτική αστάθεια και την αδυναμία του πολιτικού συστήματος να συναινέσει στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, η προκήρυξη των εκλογών και η αναστολή προσλήψεων για χρονικό διάστημα που δεν μπορεί σήμερα να προσδιοριστεί προκαλεί προβλήματα στην ομαλή λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε κρίσιμους τομείς, όπως η καθαριότητα, οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι παιδικοί σταθμοί, τα προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λπ. “Είναι προφανές ότι η παραπάνω εξαίρεση πρέπει να προβλεφθεί και να ισχύσει και στις επικείμενες εθνικές εκλογές αναφορικά με τις ειδικότητες των χειριστών μηχανημάτων, της καθαριότητας, των παιδικών σταθμών, των ΚΑΠΗ και των αμειβομένων μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ”, τονίζει στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.