Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Επέστρεψαν από τη Μακεδονία τα Χορευτικά του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου!

Ιδιαίτερα τιμητική για τα χορευτικά τμήματα του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, αλλά και για την περιοχή μας ήταν η συμμετοχή 50μελούς αντιπροσωπείας από την Αχαΐα στη «Γιορτή Τσίπουρου» που διοργάνωσε ο Σύλλογος Λευκαδίων σε συνεργασία με το Δήμο Νάουσας το Σάββατο 1η Νοεμβρίου, στην κεντρική πλατεία στα Λευκάδια Νάουσας του νομού Ημαθίας!

Η τιμητική αυτή συμμετοχή των χορευτικών του Π.Σ. είναι η απόδειξη των μοναδικών σχέσεων φιλίας και συνεργασίας που έχει αναπτύξει ο Σύλλογος με πολιτιστικούς φορείς σ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό και ταυτόχρονα, αποδεικνύει πως είναι ευρέως αναγνωρισμένο το έργο και η προσφορά του.

Τα μέλη των χορευτικών έγιναν για ακόμη μία φορά «πρεσβευτές» της αχαϊκής παράδοσης, κερδίζοντας τις εντυπώσεις και αφήνοντας ενθουσιασμένες τις Αρχές και τους φορείς της Μακεδονίας.

ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 1η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Η αχαϊκή αντιπροσωπεία αναχώρησε από την Πάτρα το πρωί του Σαββάτου. Μετά από ολιγόλεπτες στάσεις έφθασε το μεσημέρι στη Νάουσα. Εκεί κατέλυσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, όπου οι χορευτές προετοιμάστηκαν και αναχώρησαν για τα Λευκάδια, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Νάουσα.

Στην είσοδο των Λευκαδίων τους υποδέχτηκε σύσσωμο το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου, χορευτές, κάτοικοι με βιολιά και νταούλια, τους κέρασαν τσίπουρο και τοπικά εδέσματα και όλοι μαζί χορεύοντας μετέβησαν στην κεντρική πλατεία.

Εκεί είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, κάτω από τον ηλιόλουστο απομεσήμερο, όπου και άρχισε να ξετυλίγεται ένα μοναδικό «γαϊτανάκι» χορών από τη Βόρεια Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας Κωνσταντίνος Καλαϊτζίδης που έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα χορευτικά του Π.Σ., τα οποία και συνεχάρη για την άρτια παρουσία τους. Μάλιστα ο κ. Καλαϊτζίδης χόρεψε μαζί με τους Αχαιούς, οι οποίοι για ακόμη μία φορά ανέδειξαν την ελληνική λεβεντιά και την πολιτισμική μας παράδοση.

Ακολούθως ο Αντιδήμαρχος Νάουσας Ευστάθιος Λογδανίδης, εντυπωσιασμένος από την παρουσία των χορευτικών του Π.Σ. συνεχάρη τους χορευτές και το Σύλλογο, επισημαίνοντας ότι η εκδήλωση αυτή είναι η απαρχή μιας σπουδαίας συνεργασίας ανάμεσα στις δύο περιοχές, οι οποίες όπως είπε, έχουν κοινά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Λευκαδίων «Αγία Παρασκευή» Γρηγόρης Δρενογιάννης, πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο Νίκο Δημητρούση, τη Γραμματέα Βίκυ Γιαμτζήδου, τον ταμία Θεόδωρο Ασλανίδη και τα μέλη Δήμητρα Τρέμπελη, Λίτσα Ευθυμιάδου και Χριστίνα Δημητρούση, καλωσόρισε όλους όσοι συμμετείχαν στην εκδήλωση και ιδιαιτέρως τους χορευτές του Παγκαλαβρυτινού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Π.Σ., Αθανάσιος Φραντζής αφού ευχαρίστησε, τους διοργανωτές για τη θερμή υποδοχή που τους επεφύλαξαν, αλλά και για τη ζεστή φιλοξενία, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Αποστόλη Κατσιφάρα, και των  Δημάρχων Πατρέων Κώστα Πελετίδη και Καλαβρύτων Γεώργιου Λαζουρά.
«Ήρθαμε μεταφέροντας μήνυμα συνεργασίας στη μεγάλη προσπάθεια για τη διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας, της παράδοσης της Ελλάδας μας, κόντρα στο τσουνάμι της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς που επιχειρούν κάποιοι», είπε ο κ. Φραντζής, κάνοντας παράλληλα, σύντομη αναφορά στην ιστορία και τις δράσεις του Συλλόγου, ενώ ανταπέδωσε την πρόσκληση να συμμετέχουν στο 14ο Παγκαλαβρυτινό Αντάμωμα, η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα.

Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και ακολούθησε πλούσιο γεύμα με εδέσματα που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες του Συλλόγου. Το κρασί και το τσίπουρο που έτρεχε από τα καζάνια και η μουσική ξεσήκωσαν όλους στο χορό που κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
Την επόμενη ημέρα το πρωί τα μέλη των χορευτικών του Π.Σ. συνοδευόμενα από μέλη του συλλόγου Λευκαδίων, ξεναγήθηκαν σε αξιοθέατα της περιοχής.

ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΤΟΥ ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πρώτος σταθμός το άλσος του Αγίου Νικολάου. H φυσική ομορφιά του άλσους αυτού είναι εξαιρετική. Εκεί βρίσκονται και οι πηγές του ποταμού Aραπίτσα, ανάμεσα σε ένα υπεραιωνόβιο πλατανοδάσος και το ομώνυμο παρεκκλήσι.

ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΘΥΣΙΑΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Επόμενη στάση το μνημείο του «Xώρου της Θυσίας». Από εκεί, κατά πώς λέει η παράδοση, πήδηξαν οι γυναίκες της Νάουσας το 1822, προκειμένου να μην πιαστούν αιχμάλωτες των Τούρκων.

ΣΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΩΝΙΚΟΥΣ ΤΑΦΟΥΣ ΛΕΥΚΑΔΙΩΝ
Ακολούθως η Αχαϊκή αντιπροσωπεία έφτασε στους Μακεδονικούς τάφους των Λευκαδίων. Εκεί τους υποδέχτηκε η Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Νάουσας, Χρυσούλα Πασχούλα. Τους καλωσόρισε, τους προσέφερε τοπικά προϊόντα και τους συνόδευσε στον μακεδονικό τάφο της Κρίσεως.
Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και μνημειακότερο γνωστό Μακεδονικό τάφο, που ήρθε στο φως τυχαία το 1954 και αποκαταστάθηκε δομικά μόλις το 1998, ενώ συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησής του. Ακόμη επισκέφθηκαν τον τάφο των Ανθεμίων, των Λύσωνος και Καλλικλέους και τον τάφο της Νιάουστας.

Λίγο πριν την αναχώρηση από τα Λευκαδια, η αντιδήμαρχος αποχαιρέτισε τους εκπροσώπους της Αχαΐας και εξέφρασε και πάλι τον θαυμασμό και τα συγχαρητήρια της για την παρουσίασή τους, ανανεώνοντας την πρόσκληση να συμμετέχει ο Παγκαλαβρυτινός στις εκδηλώσεις «Γενίτσαροι και Μπούλες», έθιμο της αποκριάς στη Νάουσα.

ΣΤΗΝ ΑΡΙΔΑΙΑ
Επόμενος σταθμός της αντιπροσωπείας ήταν τα Λουτρά Πόζαρ, 13 χλμ. δυτικά της Αριδαίας του νομού Πέλλας στους πρόποδες του Καϊμακτσαλάν. Οι καταρράκτες στα Λουτρά Πόζαρ, η μεγάλη πισίνα με το ιαματικό νερό που αναβλύζει από τα έγκατα της γης, τα αρχαία λουτρά με τους ειδικούς χώρους είναι πράγματι ένα θαύμα της φύσης. Εκεί τα μέλη του Παγκαλαβρυτινού αφού ξεναγήθηκαν ξεκουράστηκαν πίνοντας τον καφέ τους, και μετά από αρκετή ώρα αναχώρησαν.

ΣΤΟ ΜΕΤΣΟΒΟ
Αργά το μεσημέρι η Αχαϊκή αντιπροσωπεία έφτασε στο Μέτσοβο για φαγητό. Στις παραδοσιακές ταβέρνες με το κοντοσούβλι, τις παραδοσιακές πίτες, γευμάτισε και θαύμασε την αυθεντική Ηπειρώτικη παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ενώ πήρε το δρόμο της επιστροφής, φτάνοντας αργά το βράδυ στην Πάτρα.

  «Η πρόσκληση των χορευτικών του Συλλόγου μας, αποτελεί για εμάς αναγνώριση στο έργο που επιτελούν εδώ και χρόνια τα παιδιά μας. Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίησή μου για τη δράση του Συλλόγου και των χορευτικών του τμημάτων, που για ακόμη μία φορά ανέδειξαν την πολιτισμική μας κληρονομιά, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, αλλά και την Αχαΐα συμβάλλοντας στην περαιτέρω ανάπτυξη του Νομού. Ευχαριστούμε το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Λευκαδίων Νάουσας για την εξαιρετική φιλοξενία», δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκαλαβρυτινού Συλλόγου, Αθανάσιος Φραντζής.




Tο Δ.Σ.