Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

Ανήλικοι στα δίχτυα κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης

Στα δίχτυα κυκλωμάτων σεξουαλικής εκμετάλλευσης, επαιτείας και διακίνησης ναρκωτικών πέφτουν εκατοντάδες μικρά παιδιά, που εξαφανίζονται από τις οικογένειές τους ανά τον κόσμο και παράνομα φτάνουν στην Ελλάδα.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη
fkoutsamparis@makthes.gr

Ανήλικοι, 7 και 8 ετών, γίνονται βαποράκια, ενώ 11χρονες αναγκάζονται να ικανοποιούν τις αρρωστημένες ορέξεις πελατών. Ιδιαίτερα το φαινόμενο της σεξουαλικής εκμετάλλευσης ανηλίκων έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο παράλληλα με τη ραγδαία αύξηση της παιδοφιλίας και των παιδεραστών. Στη Θεσσαλονίκη έρχονται καθημερινά λεωφορεία με παιδιά, τα οποία προωθούνται στην επαιτεία ή στην πορνεία.
“Έχει αυξηθεί όχι μόνον το τράφιγκ στον τομέα γενικότερα της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών αλλά και οι παιδεραστές. Έχουν δημιουργήσει σημαντική δικτύωση σε όλον τον κόσμο και πληρώνουν με δικά τους νομίσματα και όχι με πιστωτικές κάρτες, που μπορούν να μπλοκαριστούν”, αναφέρει στη “Μ” ο Κώστας Γιαννόπουλος, πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού”. Το νόμισμα που χρησιμοποιούν οι παιδεραστές είναι το bitcoin, που είναι ένα ψηφιακό νόμισμα. Ο ίδιος εξηγεί ότι “μεγάλος αριθμός Ελλήνων ψάχνει να βρει παιδιά, για να ικανοποιήσουν περίεργα πάθη. Υπάρχουν έμποροι που διοργανώνουν συναντήσεις σε διάφορες περιοχές, όπου παιδιά κακοποιούνται σεξουαλικά με αντίτιμο 10.000 ευρώ. Στην Ελλάδα επιχειρήθηκε να ισχύσει νόμος με τον οποίο θεωρείται αρρώστια η παιδοφιλία και παίρνουν επίδομα οι παιδόφιλοι. Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχουν και υψηλά ιστάμενοι που κάνουν προσπάθεια να καλύψουν περίεργους ανθρώπους”. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” αντιμετώπισε πρόσφατα περίπτωση 13χρονης Αφγανής που είχε πέσει θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και η οποία είχε έρθει στη χώρα μας ως μετανάστρια.
Εκτός από τα παιδιά που εντοπίζονται από τους κακοποιούς στο δρόμο επιτήδειοι προσπαθούν να αποπλανήσουν και μέσω του διαδικτύου. Είναι τα λεγόμενα Lover Boys, που χρησιμοποιούν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για να προσεγγίζουν τα θύματά τους. “Έχουμε ελληνόπουλα θύματα μέσω του διαδικτύου. Το γεγονός ότι πάνε με τη θέλησή τους σε ραντεβού με τους κακοποιούς δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα. Οι εκμεταλλευτές στη συνέχεια απειλούν τη ζωή τους”, λέει ο κ. Γιαννόπουλος.
Επιπλέον “γνωρίζουμε για καθημερινά δρομολόγια λεωφορείων με παιδιά από τη Βουλγαρία και την Αλβανία στη Θεσσαλονίκη και έχουμε ζητήσει επανειλημμένως να γίνονται έλεγχοι στα σύνορα για την ταυτότητα των παιδιών και για αυτούς που τα συνοδεύουν”, τόνισε ο κ. Γιαννόπουλος. Το γεγονός επιβεβαίωσε και η Ροσάνκα Βενελίνοβα, πρόεδρος της ΜΚΟ “Nadja” στη Βουλγαρία, που ασχολείται με θέματα εκμετάλλευσης παιδιών, σημειώνοντας ότι το 99% των παιδιών αυτών είναι ρομά.

ΦΟΡΟΥΜ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ
“Το Χαμόγελο του Παιδιού” και το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης διοργανώνουν στη Θεσσαλονίκη το διήμερο Φόρουμ Νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα “Εξαφανίσεις και εμπορία παιδιών”, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ε.Ε., του Διεθνούς Κέντρου για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά (ICMEC) και της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Οι εργασίες άρχισαν χθες το απόγευμα στο ξενοδοχείο “Mediterrane” και συνεχίζονται σήμερα. Συμμετέχουν ως ομιλητές θεσμικοί εκπρόσωποι, εκπρόσωποι διεθνών φορέων και οργανισμών από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, μη κυβερνητικών οργανισμών και ειδικοί επιστήμονες στο πεδίο της εμπορίας ανθρώπων.
Στην πρώτη ημέρα των εργασιών αναφέρθηκε ότι οι εξαφανίσεις παιδιών, η εκμετάλλευση και ειδικότερα η εμπορία λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις σε όλες τις κοινωνίες. Μόνον στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι εξαφανίζονται 250.000 παιδιά κάθε χρόνο. Αντίστοιχα πρόσφατες εκθέσεις διεθνών οργανισμών καταδεικνύουν ότι το 27% των θυμάτων εμπορίας σε παγκόσμιο επίπεδο είναι παιδιά, ενώ το 30% των θυμάτων στη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη προέρχεται από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Οι ομιλητές εστιάζουν στον κίνδυνο που διατρέχει ένα παιδί που εξαφανίζεται να πέσει θύμα εμπορίας, στο ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών και στο ρόλο της ευρωπαϊκής γραμμής 116000 για τα εξαφανισμένα παιδιά. Η γραμμή λειτουργεί σήμερα σε 24 κράτη της Ε.Ε. και σε τρία μη μέλη-κράτη. Η γραμμή της κάθε χώρας λειτουργεί όλο το 24ωρο και η κλήση είναι δωρεάν.

ΤΟ “ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ”
Το “Χαμόγελο του Παιδιού”, όπως ανέφερε ο κ. Γιαννόπουλος, λειτουργεί την εθνική τηλεφωνική γραμμή SOS 1056, η οποία το 2013 δέχτηκε 272.605 κλήσεις, κατά μέσο όρο 747 κλήσεις την ημέρα. Από αυτές οι 68.192 αφορούσαν εξειδικευμένα θέματα παιδιών, τα οποία χειρίστηκε “Το Χαμόγελο του Παιδιού”. Αναλυτικότερα: 15% (10.332 κλήσεις) θέματα υγείας, 15% οικονομικά ή κοινωνικά προβλήματα, 23% (15.480 κλήσεις) παιδιά σε κίνδυνο, 16% (10.953 κλήσεις) συμβουλευτική παιδιών/γονέων, 18,5% (12.595 κλήσεις) θέματα που αφορούν παιδιά, 12,5% (8.459 κλήσεις) θέματα/αιτήματα φιλοξενίας παιδιών. Το 2012 έλαβε 61.827εξειδικευμένες κλήσεις, δηλαδή το 2013 σημειώθηκε αύξηση 10,3%.
Όσον αφορά την ευρωπαϊκή τηλεφωνική γραμμή 116000 στην Ελλάδα το 2013 έγιναν 7.138 κλήσεις. Το 14,5% των κλήσεων αφορούσε δήλωση νέας εξαφάνισης και έκφραση αιτήματος υποστήριξης των ενεργειών αναζήτησης του παιδιού, το 20% πληροφορίες για παιδί που αναζητείται, το 65,5% πληροφορίες για τις δράσεις του οργανισμού αναφορικά με περιπτώσεις εξαφανίσεων ανηλίκων. Το 2012 οι κλήσεις ήταν 6.991, δηλαδή το 2013 σημειώθηκε αύξηση 17,2%. Το “Χαμόγελο του Παιδιού” δέχτηκε το 2013 160 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών, εκ των οποίων το 70% αφορούσε φυγές εφήβων. Κυριότερες αιτίες εξαφάνισης είναι οι προβληματικές σχέσεις στην οικογένεια (43%) και οι σχέσεις με το άλλο φύλο (31%). Από τα 118 παιδιά που εξαφανίστηκαν, ηλικίας 13-18 ετών, τα 87 ήταν κορίτσια, ενώ βρέθηκε το 95% των παιδιών.