Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

ΣτΕ: Το φθινόπωρο η απόφαση για το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων

Τι υποστηρίζει συνταξιούχος εκπαιδευτικός σε προσφυγή της

Το φθινόπωρο αναμένεται η κρίσιμη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για την περικοπή του εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων. 

Σήμερα συζητήθηκε στην Ολομέλεια η προσφυγή που έχει καταθέσει συνταξιούχος εκπαιδευτικός κατά του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, μετά το μειωμένο εφάπαξ που έλαβε με καθυστέρηση πλέον των δυο ετών.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του θέματος είναι το γεγονός ότι η υπόθεση εισήχθη στην Ολομέλεια του ΣτΕ ως πιλοτική και με διαδικασίες εξπρές (πρότυπη δίκη), σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου 3900/2010.

Η συνταξιούχος υποστηρίζει ότι η περικοπή του εφάπαξ και η καθυστέρηση απόδοσής του, που είχε ως συνέπεια και περαιτέρω περικοπή λόγω των μνημονίων, είναι αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, και ζητεί αποζημίωση 5.000 ευρώ, για ηθική βλάβη. 

Στην προσφυγή της υπογραμμίζει, ακόμη, ότι με την περικοπή του εφάπαξ επιβλήθηκε άδικη οικονομική επιβάρυνση στην ευπαθή πληθυσμιακή κατηγορία των συνταξιούχων, τα εισοδήματα των οποίων έχουν ήδη υποστεί αλλεπάλληλες αναδρομικές περικοπές τα τελευταία χρόνια.

Από την πλευρά του, το Ταμείο υποστήριξε, μεταξύ των άλλων, ότι η περικοπή και η καθυστέρηση απόδοσης του εφάπαξ οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν βγει στη σύνταξη περίπου 35.000 δημόσιοι υπάλληλοι και το Ταμείο αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα.

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου τόνισε, επίσης, ότι η περικοπή του εφάπαξ είναι συνταγματικά ανεκτή.

news.gr