Τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε το Σύμπαν, από τη Μεγάλη Έκρηξη (Big Bang) που το γέννησε πριν από 13,8 δισ. χρόνια μέχρι σήμερα, κατάφεραν να οπτικοποιήσουν αμερικανοί και γερμανοί επιστήμονες.
Χρησιμοποιώντας υπερυπολογιστές, ανέπτυξαν την προσομοίωση με την ονομασία Illustris όπου απεικονίζεται η δημιουργία άστρων και γαλαξιών, αλλά και ο ρόλος της σκοτεινής ύλης η οποία θεωρητικά συγκρατεί τη μάζα του σύμπαντος.
Στόχος των επιστημόνων ήταν επίσης η επαλήθευση διαφόρων μαθηματικών μοντέλων και θεωριών που επιχειρούν να εξηγήσουν την προέλευση του σύμπαντος, αλλά και τη σύστασή του.
Το μοντέλο Illustris ενσωματώνει τις κυρίαρχες θεωρίες της κοσμολογίας για να ανασυνθέσει τη συμπαντική ιστορία αρχής γενομένης από την πρώιμη εποχή του σύμπαντος, 12 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bang. Το αποτέλεσμα της προσομοίωσης είναι ένας κύβος με πλευρά μήκους 350 εκατ. ετών φωτός που περιέχει 41.416 γαλαξίες.
Οι μικρότερες δομές που δείχνει η προσομοίωση, έχουν έκταση περίπου 1.000 ετών φωτός.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Μαρκ Βόγκελσμπεργκερ από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ, το τελικό αποτέλεσμα της προσομοίωσης συνάδει τόσο με τη θεωρία της κοσμολογίας όσο και με τις παρατηρήσεις των τηλεσκοπίων, επίγειων και διαστημικών.
Όπως είπε ο Βόγκελσμπεργκερ, η προσομοίωση, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο της σκοτεινής ύλης ως συνδετικού ιστού και σκελετού γύρω από τον οποίο συναρθρώνονται οι μεγάλες δομές των γαλαξιών. Αν δεν την συμπεριλαμβάναμε, η προσομοίωση δεν θα έμοιαζε με το πραγματικό σύμπαν όπως είπε.
Η προσομοίωση επίσης είναι η πρώτη που δείχνει την ορατή ύλη να προκύπτει από τη σκοτεινή. Εκτιμάται ότι το σύμπαν αποτελείται κατά περίπου 5% από κοινή ύλη, 27% από σκοτεινή ύλη και 68% από -την ακόμη πιο μυστηριώδη- σκοτεινή ενέργεια.
"Η"