Κατάργηση των Οργανισμών Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης και Αθηνών και μεταφορά αρμοδιοτήτων σε υπηρεσίες των περιφερειών προβλέπει τροπολογία, γεγονός που εξόργισε ακόμη περισσότερο τους παραγωγούς λαϊκών αγορών, οι οποίοι βρίσκονται από την προηγούμενη Δευτέρα σε απεργία διαρκείας.
Του Φώτη Κουτσαμπάρη
Οι εκπρόσωποί τους υποστηρίζουν ότι «είναι πλέον οφθαλμοφανής η πρόθεση της κυβέρνησης για οριστική διάλυση των λαϊκών αγορών» και δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να δώσουν άλλη μία μάχη για τη διατήρηση των οργανισμών. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους, οι παραγωγοί της Βόρειας Ελλάδας θα συγκεντρωθούν σήμερα έξω από το ΥΜΑΘ, ενώ αύριο Σάββατο θα ανοίξουν οι λαϊκές, για να προσφέρουν προϊόντα σε τιμές κόστους.
Η τροπολογία, συγκεκριμένα, προβλέπει ότι από 31 Ιουλίου καταργούνται τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Αττικής» και «Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης». Οι αρμοδιότητες, οι πόροι λειτουργίας, οι απαιτήσεις, οι υποχρεώσεις, πάσης φύσεως έννομες σχέσεις, κινητή και ακίνητη περιουσία, ταμειακά υπόλοιπα, καθώς και το προσωπικό (μόνιμο, ΙΔΑΧ και δικηγόροι με σχέση έμμισθης εντολής) των Οργανισμών μεταφέρονται στην περιφέρεια Αττικής και στη μητροπολιτική ενότητα Θεσσαλονίκης. Το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού θα αναληφθεί από τους προϋπολογισμούς των περιφερειών, στους οποίους θα μεταφερθεί. Με την τροπολογία λήγει αυτοδικαίως και αζημίως για το ελληνικό δημόσιο την 31η Ιουλίου η θητεία του προέδρου και των μελών των οργάνων διοίκησης των δύο καταργούμενων φορέων. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται ότι στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία και ο καλύτερος συντονισμός. Επίσης, με άλλη διάταξη της τροπολογίας ορίζεται ότι τα διοικητικά πρόστιμα του υπό ψήφιση νόμου, που επιβάλλονται από υπηρεσίες του δημοσίου πλην ΟΤΑ, αποδίδονται κατά ποσοστό 10% σε ειδικό λογαριασμό του δήμου εντός της χωρικής ενότητας, του οποίου διαπιστώνεται και βεβαιώνεται η παράβαση και κατά ποσοστό 90% στον κρατικό προϋπολογισμό.
«Οι Οργανισμοί είναι αυτοχρηματοδοτούμενοι, δεν επιβαρύνουν ούτε με ένα ευρώ τον έλληνα φορολογούμενο από το 2003 μέχρι σήμερα», αναφέρει στη «Μ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Θράκης Βασίλης Μακρίδης, μέλος του δ.σ. του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος περιγράφει ότι ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης είχε αποθεματικό 2,2 εκατ. ευρώ το 2012 αλλά με το PSI έχασε 1,6 εκατ. ευρώ και οι 600.000 ευρώ που απέμειναν δεσμεύτηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδας έως το 2042. «Από το 2012 ο Ο.Λ.Α.Θ. ξεκίνησε και πάλι από μηδενική βάση και σε λιγότερο από δύο χρόνια κατάφερε να δημιουργήσει νέο αποθεματικό πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Με όλα τα έξοδα, μισθοδοσία κτλ. είναι πληρωμένα από τη συνδρομή των παραγωγών, το ημερήσιο δικαίωμα», σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη. «Ο Οργανισμός διαλύεται και δεν μπορούν οι υπηρεσίες να ασκήσουν τις αρμοδιότητές τους. Ποιος θα θεωρεί, ποιος θα κάνει χαράξεις; Είμαστε κάθετα αντίθετοι», τονίζει ο ίδιος.
Ο Οργανισμός Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε με νόμο του 2003, είναι Ν.Π.Δ.Δ. εποπτευόμενο από το υπουργείο Ανάπτυξης, διοικείται από 15μελές δ.σ. και η δικαιοδοσία του εκτείνεται στην περιφέρεια της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Οργανισμού είναι η μέριμνα για την εύρυθμη λειτουργία των λαϊκών αγορών που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του, η πρόταση για την ίδρυση νέων λαϊκών αγορών, η διασφάλιση των όρων και προϋποθέσεων για την επωφελέστερη για τον καταναλωτή λειτουργία τους, καθώς και η τήρηση και σωστή εφαρμογή των εκάστοτε λαμβανόμενων μέτρων για την προστασία των αγροτικών προϊόντων και την εξασφάλιση επαρκούς ελέγχου των όρων λειτουργίας τους. Σήμερα, εντός Θεσσαλονίκης λειτουργούν 50 λαϊκές αγορές και 30 λαϊκές σε δήμους της περιφέρειας του νομού, στις οποίες δραστηριοποιούνται συνολικά περίπου 3.000 παραγωγοί και επαγγελματίες. Οι πρώτες λαϊκές αγορές στη Θεσσαλονίκη άρχισαν να λειτουργούν τη δεκαετία του 1960. Το Μάιο του 1980 συστάθηκε Επιτροπή Διοίκησης Λαϊκών Αγορών στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στη Διεύθυνση Εμπορίου. Τον Οκτώβριο του 1984 καθορίστηκαν οι όροι ίδρυσης και λειτουργίας των λαϊκών αγορών στο νομό Θεσσαλονίκης και επανακαθορίστηκαν οι γνωμοδοτικές αρμοδιότητες. Τον Ιούλιο του 1990 στις αρμοδιότητες της 2ης Διεύθυνσης Εμπορίου και του Τμήματος Προστασίας Καταναλωτή συμπεριλήφθηκε η αρμοδιότητα θεμάτων των λαϊκών αγορών. Το 2003 ιδρύθηκε ο Ο.Λ.Α.Θ.
ΑΝΟΙΚΤΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ
Οι παραγωγοί λαϊκών αγορών συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις απέναντι στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, το οποίο κατατίθεται σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής, όπου αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Δευτέρα. Στη Θεσσαλονίκη θα γίνει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 10 το πρωί έξω από το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Αύριο Σάββατο θα λειτουργήσουν κανονικά οι λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι κλειστές από την προηγούμενη Δευτέρα, καθώς «παρατηρήθηκαν φαινόμενα αισχροκέρδειας από μανάβικα και σουπερμάρκετ, και αποφασίσαμε να λειτουργήσουμε τις αγορές μόνο για μία ημέρα το Σάββατο και να πουλήσουμε τα προϊόντα μας στο κόστος. Από τη Δευτέρα συνεχίζεται κανονικά η απεργία», σύμφωνα με τον κ. Μακρίδη. Στην Αθήνα προγραμματίζεται σήμερα διαδήλωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10.30 π.μ. και αύριο οργανώνεται διανομή τροφίμων στον Περισσό, στην οδό Σαλαμίνος.
Την παραμονή της Πρωτομαγιάς οι παραγωγοί της Θεσσαλονίκης μοίρασαν δωρεάν τρόφιμα στην Καμάρα όπου σημειώθηκε τεράστια κοσμοσυρροή.
Υπενθυμίζεται ότι οι επίμαχες διατάξεις του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, με τις οποίες διαφωνούν οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών και τα αντίστοιχα αιτήματά τους, όπως τα περιγράφουν, είναι: 1) Οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές θα δοθούν με κλήρωση. Οι παραγωγοί ζητούν η απόδοση των θέσεων να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία. 2) Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές. Οι παραγωγοί ζητούν οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την περιφέρεια. 3) Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές, ενώ οι παραγωγοί λένε όχι στον διαχωρισμό. 4) Προβλέπονται υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1.000 έως 5.000 ευρώ, και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο. Οι παραγωγοί ζητούν απόσυρση των άρθρων για αυτές τις προβλέψεις. 5) Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά περιφέρεια, ενώ οι παραγωγοί υποστηρίζουν ότι πρέπει να συστήνονται οι επιτροπές σε κάθε δήμο.