Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Μάχη για την τιμή του οβελία

Μάχη για την όσο το δυνατόν χαμηλότερη τιμή του οβελία θα δώσουν ενόψει του Πάσχα έμποροι και καταστηματάρχες, οι οποίοι έρχονται και φέτος αντιμέτωποι με τον ανταγωνισμό των πολυκαταστημάτων. Η τιμή των αμνοεριφίων εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 7 έως 9 ευρώ το κιλό, ωστόσο δεν αποκλείεται οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ να τη ρίξουν στα 4 ευρώ, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερους καταναλωτές.

Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Φέτος στην αγορά της Κεντρικής Μακεδονίας αναμένεται να διατεθούν περίπου 50.000 αμνοερίφια, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής ήδη εξάγεται στο εξωτερικό λόγω του καθολικού Πάσχα. Παραγωγοί και κρεοπώλες δηλώνουν διατεθειμένοι να κρατήσουν τις τιμές στα περσινά επίπεδα, προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση, ενώ απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΦΕΤ να λάβουν μέτρα για τον αθέμιτο ανταγωνισμό από τα πολυκαταστήματα, τα οποία, όπως ανέφεραν, δεν αποκλείεται να ρίξουν την τιμή του οβελία κάτω από τα 5 ευρώ.
Μιλώντας στη χθεσινή σύσκεψη για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενόψει του Πάσχα ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής απηύθυνε συστάσεις για τη διατήρηση χαμηλών τιμών στην πασχαλινή αγορά, ενώ προανήγγειλε σαρωτικούς ελέγχους στο χονδρικό και το λιανικό εμπόριο. “Στόχος μας είναι να ελέγξουμε τη διακίνηση όλων των προϊόντων στην αγορά για την προστασία των καταναλωτών. Από τη στιγμή που το εισόδημα των πολιτών συρρικνώνεται διαρκώς, πρέπει οι τιμές να διατηρηθούν, όσο γίνεται, σε χαμηλότερα επίπεδα, ώστε να μπορέσει ο καθένας να εξασφαλίσει τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι”, υπογράμμισε ο κ. Τσαμασλής.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους, η διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της ΠΚΜ επισημαίνει ότι θα διενεργούνται από κλιμάκια εποπτών δημόσιας υγείας, προκειμένου να διαπιστώνονται οι συνθήκες υγιεινής και η ασφάλεια των τροφίμων.

Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΑΡΝΙΟΥ
Πόλεμος αναμένεται τις επόμενες ημέρες μεταξύ των κρεοπωλών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για την τιμή των αμνοεριφίων. Οι κρεοπώλες κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από έντυπα και αλυσίδες σούπερ μάρκετ, που διαφημίζουν τιμές χαμηλότερες του κόστους και οι δεύτερες επικαλούνται τις χαμηλές τιμές για την προσέγγιση του αγοραστικού κοινού.
“Και φέτος θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε σταθερή την τιμή του οβελία, που θα κυμανθεί μεταξύ 7 - 9 ευρώ το κιλό στην κεντρική αγορά αλλά και σε πολλά συνοικιακά κρεοπωλεία”, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κρεοπωλών Θωμάς Χαρίσης κατά τη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης. Επισήμανε ότι μεγάλο πρόβλημα αποτελεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, απ’ όπου οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν σε εξευτελιστικές τιμές το αρνί και το κατσίκι.
Ο ίδιος υποστήριξε ακόμη ότι οι καταστηματάρχες θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν, για να συμπιέσουν κι άλλο το κέρδος τους προς όφελος των καταναλωτών.
Στο μεταξύ ανησυχία προκαλεί στους κόλπους των κρεοπωλών η πληροφορία ότι γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ πρόκειται να βγάλει στο ράφι αμνοερίφια προς 3,99 ευρώ το κιλό. “Αυτό είναι κατρακύλα, και αν συμβεί, τότε εμείς οι μικρομεσαίοι δεν θα μπορούμε να ζήσουμε. Δεν πρόκειται να το δεχτούμε, γιατί τέτοιες πρακτικές θα τινάξουν την αγορά στον αέρα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των κρεοπωλών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Γκαρμπούνης.

ΑΠ. ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ Οι έλεγχοι δεν είναι τιμωρητικοί
Αναφερόμενος στους ελέγχους τροφίμων στην αγορά ενόψει του Πάσχα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας τόνισε μεταξύ άλλων ότι η διάθεση της διοίκησης δεν είναι τιμωρητική απέναντι στους επαγγελματίες. “Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία με κάθε μέσο που διαθέτουμε, ώστε τα διατροφικά προϊόντα που θα φτάσουν στο πασχαλινό τραπέζι κάθε ελληνικής οικογένειας να είναι ασφαλή”, τόνισε ο περιφερειάρχης.
Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής Ανάπτυξης της περιφέρειας Νίκος Τσοτσόλης έκανε λόγο για πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στην ΠΚΜ και το Γενικό Χημείο του Κράτους, που θα επιτρέψει στις υπηρεσίες της περιφέρειας να προχωρήσουν και σε δειγματοληψίες τροφίμων. Αναφορικά με το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπογράφηκε πρόσφατα μεταξύ της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΕΦΕΤ, ο διευθυντής της περιφερειακής διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΕΦΕΤ Νίκος Τράιος μίλησε για μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία, που θα διευκολύνει το συντονισμό των φορέων στον έλεγχο των τροφίμων όχι μόνον στις εορταστικές περιόδους αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Επισήμανε ακόμη ότι η ΠΚΜ είναι η καλύτερα επιτηρούμενη στη χώρα στο ζήτημα των ελέγχων τροφίμων, γεγονός που, όπως είπε, μεταφράζεται σε αυξημένη εμπιστοσύνη στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της.

ΕΜΠΟΡΟΙ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ Δεν τα βρήκαν για τη χονδρική τιμή αμνοεριφίων
Άκαρπες απέβησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εμπόρων κρεάτων και κτηνοτρόφων, που έγιναν χθες στη Δράμα, για τον καθορισμό της χονδρικής τιμής των αμνοεριφίων. Οι κτηνοτρόφοι ζητούν καλύτερες από τις περσινές τιμές, 6,50 με 7 ευρώ το κιλό, ενώ οι έμποροι δεν φάνηκαν διατεθειμένοι να δώσουν πάνω από 5,20 ευρώ το κιλό, όπως έκαναν και στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης στο Λαγκαδά. Η τελική προσπάθεια για την επίτευξη συμφωνιών θα γίνει αύριο στο παζάρι του Κιλκίς.
Στο παζάρι της Δράμας συμμετείχαν δεκάδες κτηνοτρόφοι από Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά, Κιλκίς, Χαλκιδική, Σέρρες, Ημαθία, Κοζάνη και Καβάλα, ενώ στο παζάρι του Κιλκίς η προσέλευση αναμένεται να διπλασιαστεί. Οι κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των ζωοτροφών ανέβασαν στα ύψη το κόστος παραγωγής κρέατος και γάλακτος και για το λόγο αυτό ζητούν καλύτερες τιμές. Επίσης φέτος είναι αυξημένες οι εξαγωγές και μειωμένες οι εισαγωγές εξαιτίας της σύμπτωσης του ορθόδοξου με το καθολικό Πάσχα.
Η φετινή εγχώρια παραγωγή αρνιών σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές είναι μειωμένη και λόγω απρόβλεπτων φαινομένων, όπως η ευλογιά των προβάτων στον Έβρο και τη Θεσσαλονίκη (πρόσφατα δύο κρούσματα στην Πιερία) και οι διάρροιες στη Θεσσαλία, αλλά και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας.
ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΤΣΑΜΠΑΡΗΣ

ΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εντατικοί έλεγχοι στον τομέα κρέατος
Σχέδιο για την εντατικοποίηση των ελέγχων στον τομέα κρέατος αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα έχει θέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Η εντατικοποίηση των ελέγχων ενόψει και της εορταστικής περιόδου έχει ως στόχο: α) την προστασία της δημόσιας υγείας και β) την αποφυγή κάθε είδους παράνομης διακίνησης και παραπλάνησης καταναλωτή.
Το σχέδιο αυτό αφορά ελέγχους που διενεργούνται: Σε ζώντα ζώα ενδοκοινοτικού εμπορίου και τρίτων χωρών (μέσω του ελέγχου των καταχωρήσεων στο TRACES, καθώς και το σύστημα διακίνησης στον ΟΠΕΚΕΠΕ). Σε σφάγια αμνοεριφίων ενδοκοινοτικού εμπορίου και τρίτων χωρών. Στα σφαγεία της χώρας (σήμανση, καταχώρηση, ενημέρωση του συστήματος καταγραφής Artemis). Σε εγκεκριμένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρεάτων και σε ψυκτικές εγκαταστάσεις. Στους κύριους οδικούς άξονες. Σε σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης.
“Βασική μας προτεραιότητα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι η αυστηρή τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής των ζώντων ζώων και των τροφίμων σε όλα τα στάδια της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από την παραγωγή μέχρι τον τελικό αποδέκτη, τον καταναλωτή, σύμφωνα πάντα με τους κανόνες της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας” ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης (φωτ.), προσθέτοντας ότι: “ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα, θέτουμε σε εφαρμογή σχέδιο δράσης που αφορά εντατικούς ελέγχους στον τομέα του κρέατος των αμνοεριφίων, με πρωταρχικό στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας, της ασφάλειας των τροφίμων και την προστασία της δημόσιας υγείας. Όλοι οι συναρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ, σε συνέργεια με τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, βρίσκονται σε εγρήγορση προκειμένου να αποφευχθεί προς όφελος των παραγωγών και των καταναλωτών κάθε είδους παράνομη διακίνηση ή παραπλάνησή τους”.
Ο υπουργός υποστηρίζει ότι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες και ιδιαίτερα η πληροφορική, με την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ (e-ΥπΑΑΤ) και των συναρμόδιων φορέων, αποτελεί σημαντικό “εργαλείο” για την καλύτερη και συντονισμένη προσπάθεια, μεταξύ των άλλων, της ελεγκτικής διαδικασίας στα σφαγεία της χώρας αλλά και σε όλα τα σημεία διακίνησης, εμπορίας και πώλησης των αμνοεριφίων. “Οι εξελίξεις μάλιστα στο κανονιστικό πλαίσιο της Ε.Ε. που αφορά στην ιχνηλασιμότητα των ζωικών προϊόντων θα διασφαλίζει ακόμη περισσότερο την όλη αλυσίδα και τον καταναλωτή”, υπογραμμίζει ο κ. Τσαυτάρης.