Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

O Λευκός Πύργος

του εκδότη ΑΝΤΩΝΗ ΜΑΛΛIΑΡΗ

Στo μοναδικό μνημείο -σύμβολο της πόλης  στην παραλιακή ζώνη, η πρόσβαση στο εσωτερικό του φαίνεται αδύνατη έως απαγορευτική για κάποιους ανθρώπους, όπως: ηλικιωμένοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και γενικότερα ανθρώπους με μικρή αντοχή.
Ο λόγος γίνεται για το Λευκό Πύργο, σημείο αναφοράς για τη Θεσσαλονίκη και προσέλκυσης επισκεπτών.

Το ερώτημα που γεννάται, είναι τι θα μπορούσε να κάνει η δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης, προκειμένου να διευκολύνει όλους αυτούς τους ανθρώπους (και όχι μόνο), που δεν μπορούν να ανέβουν στο Λευκό Πύργο. Εκτιμώ, ότι η πρόταση που καταθέτουμε ίσως δώσει μια λύση. Μπορεί να μελετηθεί, να σχεδιαστεί και να κατασκευαστεί ένα σύστημα ανελκυστήρων, που θα χρησιμοποιείται από τους επισκέπτες του Πύργου. Θα μπορούσε να γίνει μια κατασκευή σε απόσταση 20 με 30 μέτρων από το Μνημείο, προς την πλευρά του Βασιλικού Θεάτρου, η οποία θα “εναρμονίζεται” με τα δέντρα του πάρκου, ώστε να μην αλλοιώνει την αισθητική του τοπίου και φυσικά να μη δημιουργεί περιβαλλοντικά προβλήματα.
Η κατασκευή αυτή που θα περιλαμβάνει τους ανελκυστήρες, μπορεί να έχει τη μορφή ενός μικρότερου “Λευκού Πύργου” ή κάτι άλλο, με βάση την αρχιτεκτονική του μνημείου. Ένας πυργίσκος που θα επικοινωνεί, με αερογέφυρα, με την ταράτσα του Λευκού Πύργου. Οι επισκέπτες θα φθάνουν στην ταράτσα και από εκεί, αφού απολαύσουν τη θέα της πόλης και του Θερμαϊκού, θα είναι ευκολότερη γι’ αυτούς η κατάβαση και φυσικά μια επίσκεψη στην έκθεση του μουσείου και γενικότερα στο εσωτερικό του Πύργου.
Πιστεύω, πως η λειτουργία των ανελκυστήρων θα αυξήσει κατά πολύ την επισκεψιμότητα του μνημείου και του μουσείου (φυσικά και τα έσοδα), δίνοντας έτσι τη δυνατότητα και στους “αποκλεισμένους”, ανθρώπους, να πραγματοποιησουν την επιθυμία τους για μια επίσκεψη στο Λευκό Πύργο. Η δημοτική αρχή και οι συναρμόδιοι φορείς πρέπει να εξετάσουν σοβαρά αυτή την πρόταση και να δώσουν επιτέλους μια λύση. Κάποιους που πιθανόν για λόγους αισθητικής ή αρχαιολογίας κ.ά., θα αντιδράσουν, τους παραπέμπω στον πύργο της πλατείας του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, στην πλατεία του Μουσείου του Λούβρου και σε μια σειρά άλλων μνημείων, που με αυτόν τον τρόπο, έχουν λύσει το πρόβλημα τους, διευκολύνοντας τον κόσμο και πολλαπλασιάζοντας έτσι και την επισκεψιμότητά τους.



ΛΕΖΑΝΤΕΣ: Στην πλατεία Αγίου Μάρκου της Βενετίας, δεσπόζει το καμπαναριό. Έχει ύψος 100μ. και διαθέτει, εσωτερικά, σύγχρονους ανελκυστήρες που εξυπηρετούν χιλιάδες επισκέπτες.




Στο μουσείο του Λούβρου, το πάντρεμα του κλασικού με το μοντέρνο, έδωσαν ένα εντυπωσιακό αλλά και λειτουργικό αποτέλεσμα.