Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Άμεσα στις 16 Μαρτίου το δημοψήφισμα για την απόσχιση της Κριμαίας

Αρνείται η Ρωσία να αποσύρει
 τις στρατιωτικές δυνάμεις από την περιοχή


Ένα κενό νοήματος και απολύτως αδιάφορο κείμενο αποδεικνύεται η απόφαση που όλοι περίμεναν από την υπερεπείγουσα σύνοδο που είχαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κρίσιμο ζήτημα των εξελίξεων στην Ουκρανία και την Κριμαία.

Τι κυρώσεις λοιπόν προτίθενται να επιβάλλουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες εάν η Ρωσία δεν συμμορφωθεί με τις εκκλήσεις και κάνει χρήση (ή και κατάχρηση) βίας; Τίποτα!

Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου της απόφασης που διέρρευσαν οι Financial Times, η πιο σκληρή διατύπωση θα είναι η ακόλουθη:


Ουσιαστικά δηλαδή, η Ευρωπαϊκή Ένωση παρά τις διακηρύξεις και τις απειλές δεν πρόκειται να επιβάλλει καμία κύρωση στη Ρωσία.

Βεβαίως για μεγάλη μερίδα των αναλυτών και των δημοσιογράφων κάτι τέτοιο ήταν μάλλον αναμενόμενο.

Τα διαφορετικά συμφέροντα ακόμη και των μεγάλων κρατών της Ένωσης δεν επιτρέπουν μια κοινή στάση. Η ενεργειακή εξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα δεν επιτρέπει ελιγμούς.

Ωστόσο, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στο κείμενο δεν γίνεται καν αναφορά για πάγωμα των συζητήσεων για τη χορήγηση βίζας στους πολίτες που θα ταξιδεύουν μεταξύ Ρωσίας και ευρωπαϊκού εδάφους. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, ήταν βέβαιο ότι τουλάχιστον αυτός ο όρος - κύρωση θα έμπαινε στο κείμενο, αφού ακόμη και η απρόθυμη για επιβολή κυρώσεων Γερμανία είχε συμφωνήσει να ασκηθεί έστω αυτή η πίεση.

Η Ρωσία είχε ζητήσει να μην παγώσει η διαπραγμάτευση. Όπερ και θα γίνει και χωρίς ιδιαίτερο κόπο από πλευράς της Μόσχας. (τελευταία ενημέρωση 14.38)

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ επέβαλαν απαγόρευση χορήγηση βίζας τόσο σε Ρώσους όσο και σε Ουκρανούς (από την Κριμαία) πολίτες και αξιωματούχους, σύμφωνα με το Reuters, με την αιτιολογία ότι αποτελούν απειλή για την ασφάλεια. (τελευταία ενημέρωση 14.51)

Ενώ με εντολή του ίδιου του Μπαράκ Ομπάμα παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία όλων των Ρώσων και Ουκρανών πολιτών "που έχουν απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας". (τελευταία ενημέρωση 15.15)
"Ναι" σε προσάρτηση στη Ρωσία από την κριμαϊκή Βουλή

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κριμαίας Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ δήλωσε σήμερα πως ένα δημοψήφισμα για το καθεστώς της περιοχής θα πραγματοποιηθεί στις 16 Μαρτίου, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Ο αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το RIA, πως η ερώτηση στο δημοψήφισμα θα είναι αν η Κριμαία θα παραμείνει μέρος της Ουκρανίας ή θα ενωθεί με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Πάντως, η βουλή της Κριμαίας ψήφισε ομόφωνα υπέρ του να γίνει η ημιαυτόνομη περιοχή μέρος της ρωσικής επικράτειας. "Αποφασίσαμε να μπούμε στη Ρωσική Ομοσπονδία με τα δικαιώματα των πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας" γράφει το κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα η κριμαϊκή Βουλή. Η ψηφοφορία αυτή της κριμαϊκής Βουλής προηγήθηκε του δημοψηφίσματος της 16ης Μαρτίου γιατί κατόπιν της απόφασης αυτής κάθε ουκρανικό στράτευμα θεωρείται στρατιωτική δύναμη άλλης χώρας και ως εκ τούτου "στρατός κατοχής". H κίνηση αυτή ουσιαστικά νομιμοποιεί την παραμονή των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή. 

Σύμφωνα με το Reuters, η κριμαϊκή Βουλή έχει ήδη καταθέσει αίτημα προς τη Μόσχα να προχωρήσει στις διαδικασίες προσάρτησης.

Ο εκπρόσωπος του Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στο πρακτορείο RIA ότι ο Ρώσος πρόεδρος ήδη έχει συζητήσει το αίτημα αυτό της Κριμαίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Έντονη ήταν βεβαίως η αντίδραση από το Κίεβο. Ο Ουκρανός υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε το δημοψήφισμα "αντισυνταγματικό". (τελευταία ενημέρωση 13.33)

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα συζητήσει εξάλλου την κρίση στην Ουκρανία με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών αναμένεται ότι θα απευθύνει προειδοποίηση στη Ρωσία για τη στρατιωτική επέμβασή της στην Ουκρανία αφού η Μόσχα απέκρουσε τις δυτικές προσπάθειες να πεισθεί να αποσύρει πίσω στις βάσεις τους τις δυνάμεις της στην Κριμαία. Ο Κέρι βρίσκεται στη Ρώμη για συναντήσεις σχετικά με τη Λιβύη.

Στο μεταξύ, η ουκρανική αστυνομία απομάκρυνε σήμερα το πρωί τους φιλορώσους διαδηλωτές που είχαν καταλάβει την περιφερειακή διοίκηση του Ντονέτσκ, της ρωσόφωνης πόλης στο ανατολικό τμήμα της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας, θέτοντας υπό κράτηση 75 πρόσωπα στη διάρκεια της εφόδου, έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή.

Μετά την επιχείρηση, περίπου 100 διαδηλωτές συνέχιζαν να κρατούν αποκλεισμένο το κίτιριο, το οποίο είχε καταληφθεί από τη Δευτέρα από αντιπάλους της νέας φιλοευρωπαϊκής εξουσίας στο Κίεβο οι οποίοι ζητούν τη σύμπλευση με τη Μόσχα. Οι αρχές είχαν ήδη ανακτήσει τον έλεγχο χθες, Τετάρτη, πριν απωθηθούν μερικές ώρες αργότερα από μια νέα έφοδο των διαδηλωτών.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατηγόρησε εξάλλου σήμερα τη Ρωσία, λίγο πριν από την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ για την κρίση, ότι αυξάνει την "ένταση" και ότι επιδίδεται σε "προκλήσεις" στη χώρα του.

"Δεν είναι μόνο μια κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι μια κρίση στην Ευρώπη", τόνισε ο Γιατσενιούκ.

"Ζητούμε από τη Ρωσία να πει αν είναι έτοιμη να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ευρώπη ή αν θέλει να ευθύνεται για νέες προκλήσεις και εντάσεις", κατέληξε.


news.gr