Έχει καταγραφεί πολλάκις στον ελληνικό Τύπο ότι στη διαθήκη του ο Ανδρέας Παπανδρέου χαρακτήρισε τον γαμπρό του, Θεόδωρο Κατσανέβα, «όνειδος για την οικογένεια». Από αυτές τις καταγραφές ένας χρήστης του Διαδικτύου με το ψευδώνυμο «Diu» συμπεριέλαβε τη φράση στη συνεργατική ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.
Ο κ. Κατσανέβας θεώρησε τον χαρακτηρισμό προσβλητικό και αντί να στραφεί κατά των πρωτογενών πηγών (τις μεγάλες εφημερίδες) μήνυσε τον «Diu» και όποιον άλλο βρήκε εύκαιρο· δηλαδή την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), η οποία απλώς συμπαρίσταται και χαιρετίζει την παγκόσμια προσπάθεια για δημιουργία κιβωτού πληροφοριών. Το δικαστήριο ευτυχώς απέρριψε τη μήνυση κατά της ΕΕΛ/ΛΑΚ, αλλά έβγαλε προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα να αφαιρεθεί από τη Wikipedia το «όνειδος», που έχει δημοσιευθεί πολλάκις στον ελληνικό Τύπο. Ο χρήστης το αφαίρεσε, αλλά κάποιος άλλος το πρόσθεσε. Το ξανααφαίρεσε και κάποιος άλλος το πρόσθεσε. Το βασικό χαρακτηριστικό της Wikipedia και η μεγάλη δύναμή της –όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως– είναι ότι αποτελεί μια ζωντανή εγκυκλοπαίδεια: τα λήμματά της εμπλουτίζονται διαρκώς από τους χρήστες. Μόνο όρο που βάζει η (εκτός Ελλάδος) συντακτική επιτροπή είναι να τεκμηριώνονται τα όσα αναφέρονται και να παρατίθενται οι πηγές.
Επομένως, ο δυστυχής (πρώτος) επιμελητής του λήμματος για τον κ. Κατσανέβα δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Ακόμη και αν το δικαστήριο διατάξει να λογοκριθεί το λήμμα κάποιος άλλος θα το προσθέσει, και ο κ. Κατσανέβας θα τρέχει πάλι στα δικαστήρια. Ετσι στις χιλιάδες υποθέσεις που εκκρεμούν στη Δικαιοσύνη, ο πρόεδρος του κόμματος «των πέντε αστέρων» θα προσθέσει μερικές ακόμη.
Εκτός όμως αυτών, η Ελλάδα κατάφερε να ξαναγίνει περίγελως της οικουμένης. Για πρώτη φορά επιχειρείται λογοκρισία της Wikipedia και μάλιστα για κάτι που είναι πλήρως τεκμηριωμένο. Δεν περιμέναμε κάποια ευφυέστερη αντίδραση από τον κ. Κατσανέβα, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι ότι η Δικαιοσύνη μοιάζει να μην κατανοεί τη φύση του Διαδικτύου. Αδυνατεί να καταλάβει ότι το περιεχόμενο στον κυβερνοχώρο δεν μπορεί να λογοκριθεί, και ότι κάθε απόπειρα λογοκρισίας γυρίζει μπούμερανγκ· ήδη το «όνειδος της οικογένειας» –διά της αγωγής και της απόφασης για προσωρινή έστω απάλειψή του– αυτό που ήθελε ο κ. Κατσανέβας να μη μαθευτεί, έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο.