Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Συνελήφθη παπάς… μάλαμα!

Ιερέας συνελήφθη κατηγορούμενος ότι έστησε κομπίνα εξαπατώντας δεκάδες ανέργους σε όλη την Ελλάδα, στους οποίους υποσχόταν θέσεις εργασίας σε Ελλάδα και εξωτερικό, εισέπραττε χρήματα, χωρίς κανείς τους να βρει δουλειά. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι πως ο ιερέας κατηγορήθηκε για παρόμοια απάτη πριν από έξι χρόνια, όταν ήταν ακόμη κοσμικός, και μάλιστα αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους.

Του Κώστα Καντούρη
kantouris@hotmail.com

Η πρωτοφανής απάτη στήθηκε βασισμένη στην εκμετάλλευση της αγωνίας δεκάδων ανθρώπων να βρουν δουλειά, πληρώνοντας μάλιστα με όσες οικονομίες είχαν. Η υπόθεση αποκαλύφτηκε όταν 26χρονος, στο όνομα του οποίου είχε ιδρυθεί η μία επιχείρηση “ευρέσεως εργασίας” του ιερέα, αντιλήφτηκε ότι χρησιμοποιήθηκε σαν “αχυράνθρωπος” και έκανε αμέσως διακοπή από την εφορία, καταγγέλλοντας όσα συνέβησαν στο τμήμα προστασίας περιουσιακών δικαιωμάτων της ασφάλειας Θεσσαλονίκης. “Τα θύματα είναι απ’ όλη την Ελλάδα και ο ίδιος (σ.σ. ο ιερέας) κατάφερε να καλύπτεται και να μην εμφανίζεται το όνομά του”, δήλωσε χθες ο διευθυντής ασφαλείας Θεσσαλονίκης ταξίαρχος Αθηναγόρας Παζαρλής, παρουσιάζοντας την υπόθεση.
Σύμφωνα με τη δικογραφία ο 30χρονος ιερέας, ο οποίος λειτουργούσε σε ενορία του Λαγκαδά χωρίς να αμείβεται όμως από τη μητρόπολη, χρόνια πριν χειροτονηθεί ίδρυσε εταιρεία με αντικείμενο “υπηρεσίες γραφείων εύρεσης απασχόλησης” με έδρα την Καβάλα, απ’ όπου κατάγεται, και υποκατάστημα τη Θεσσαλονίκη. Με το πρόσχημα εύρεσης εργασίας σε ανέργους κατηγορείται ότι εξαπάτησε 49 άτομα και μέχρι τον Μάρτιο του 2013 φέρεται ότι εισέπραξε απ’ αυτούς το ποσό των περίπου 36.000 ευρώ. Αντιλαμβανόμενος όμως ότι η απάτη έγινε γνωστή και πως η δραστηριότητα των γραφείων ευρέσεως εργασίας απαιτούσε άλλες προϋποθέσεις, που η εταιρεία του παραβίαζε, ίδρυσε άλλη εταιρεία με έδρα τη Θεσσαλονίκη και αντικείμενο “υπηρεσίες παροχής συμβουλών σε θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού”. Σύμφωνα με τη δικογραφία όμως λειτουργούσε πάλι σαν γραφείο ευρέσεως εργασίας εξαπατώντας ανέργους, τους οποίους προσέγγιζαν οι κατηγορούμενοι με αγγελίες στο διαδίκτυο.
Το γραφείο που άνοιξε στην οδό Δωδεκανήσου λειτούργησε στο όνομα ενός 26χρονου, ο οποίος, όπως κατέθεσε στην ασφάλεια, πείστηκε πως πρόκειται για νόμιμη εργασία. Παρότι στο γραφείο είχαν προσληφθεί και τρεις υπάλληλοι, ο νεαρός τον περασμένο Οκτώβριο διαπίστωσε πως είναι παραγκωνισμένος και ουσιαστικά το δίκτυο ελεγχόταν από τον ιερέα και ο ίδιος είχε απλώς τον ρόλο του “αχυράνθρωπου”, αφού είχε δώσει στον ρασοφόρο πληρεξούσιο αρμοδιοτήτων. Όταν όμως έκανε την καταγγελία στην ασφάλεια, είχαν ήδη εξαπατηθεί 117 άνεργοι και ο ιερέας, μαζί με 45χρονο που κατηγορείται ότι είχε βασικό ρόλο στην απάτη, εισέπραξαν περίπου 45.000 ευρώ.
Στην έρευνα που έγινε από αστυνομικούς της ασφάλειας διαπιστώθηκε ότι τα θύματα μετά την πρώτη επικοινωνία τους παρέδιδαν στις εταιρείες - απάτης βιογραφικά σημειώματα για να βρουν εργασία είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, κυρίως στη Γερμανία και την Κύπρο. Με την υποβολή του σημειώματος παρέδιδαν και ποσό 100 ευρώ, ενώ όταν καλούνταν να υπογράψουν συμβόλαιο με την εταιρεία, έδιναν ακόμη 100 ευρώ. Ο λογαριασμός σε βάρος των ανέργων έκλεινε όταν έδιναν ακόμη 492 ευρώ, για δήθεν έξοδα του γραφείου στην εύρεση της εργασίας τους, για την οποία όμως ποτέ δεν ειδοποιήθηκαν από τους υπεύθυνους του γραφείου.
“Ίδρυσε την εταιρεία σε άλλα άτομα, ζητώντας μάλιστα να μην αναφέρουν το δικό του όνομα, ενώ οι πληρωμές γίνονταν με τον ίδιο τρόπο, χρησιμοποιώντας εταιρείες μεταφοράς χρημάτων”, επισήμανε χθες ο κ. Παζαρλής, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο ο 30χρονος ιερέας έκρυβε τα ίχνη του. Όπως εξήγησε μάλιστα ο επικεφαλής της υποδιεύθυνσης ηλεκτρονικού εγκλήματος Νίκος Δημητριάδης, ο ιερέας φέρεται πως έστησε μία “πυραμίδα”. Ειδικότερα, από τον πρώτο άνεργο ζητούσε παράλληλα και μία εξουσιοδότηση, για να εισπράξει χρήματα αντ’ αυτού. Έτσι στα επόμενα δέκα θύματα έδινε τα στοιχεία του πρώτου ανέργου και εισέπραττε τα χρήματα που έστελναν. Με τον τρόπο αυτό δεν εμφανιζόταν ποτέ ο ιερέας ως παραλήπτης των χρημάτων.
Το μέγεθος της απάτης υπολογίστηκε από τα έγγραφα μεταφοράς χρημάτων που βρέθηκαν στις έρευνες που έγιναν στο σπίτι του 45χρονου, όπου από τον περασμένο Οκτώβριο μεταφέρθηκε ο εξοπλισμός της εταιρείας. Ακόμη, κατηγορούμενος είναι και ένας δικηγόρος για απλή συνέργια, ο οποίος δεν συνελήφθη. “Πιστεύουμε ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος απ’ αυτόν που έχουμε εντοπίσει μέχρι σήμερα”, σημείωσε ο κ. Παζαρλής.

Έβαλε ράσο για να συνεχίσει την απάτη
Ο 30χρονος ιερέας δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί τις διωκτικές αρχές της Θεσσαλονίκης καθώς, όπως ανακοινώθηκε χθες, είχε σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος του για παρόμοια απάτη τον Ιούλιο του 2008 και είχε κατηγορηθεί ότι αποκόμισε όφελος 132.000 ευρώ από τα θύματά του την περίοδο εκείνη. Η δικογραφία της πρώτης απάτης βρίσκεται στον ανακριτή Θεσσαλονίκης και σε βάρος του ιερέα έχουν επιβληθεί περιοριστικοί όροι.
Ωστόσο, τον περασμένο Αύγουστο χειροτονήθηκε ιερέας και λειτουργεί σε ενορία της περιοχής του Λαγκαδά, χωρίς η μητρόπολη να γνωρίζει το παρελθόν και το παρόν του. Συγκεκριμένα, όπως έλεγαν από τη μητρόπολη, ο ιερέας απασχολείται εθελοντικά στην ενορία και όταν κατέθεσε τα έγγραφά του, το ποινικό μητρώο είναι λευκό, αφού δεν έχει καταδικαστεί για την παλιά υπόθεση που εκκρεμεί.
Χθες σε βάρος του, αλλά και του 45χρονου που φέρεται συνεργός του, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη από κοινού και σύσταση συμμορίας και παραπέμφθηκαν ν’ απολογηθούν σήμερα στον ανακριτή. Ο ιερέας πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, προανακριτικά ισχυρίστηκε ότι έχει αποζημιώσει τα μισά θύματα και ότι έχει σκοπό ν’ αποζημιώσει τους υπόλοιπους. Ο 45χρονος από την πλευρά του υποστήριξε ότι δεν γνώριζε απολύτως τίποτε για τις παράνομες δραστηριότητες.

Τους έστειλε στη Γερμανία
Απίστευτη ταλαιπωρία υπέστησαν τέσσερις αλβανοί άνεργοι, οι οποίοι έπεσαν θύματα του ιερέα και μάλιστα χρειάστηκε να δώσουν πολύ περισσότερα χρήματα, περίπου 6.500 ευρώ ο καθένας. Τους υποσχέθηκαν ότι θα εκδώσουν βίζες για τη Γερμανία και την Κύπρο και πως υπάρχουν θέσεις για τους ίδιους σε εστιατόρια. “Το έκαναν για να έχει η δράση τους αληθοφάνεια. Εντόπισαν εστιατόρια που ζητούσαν εργαζόμενους, αλλά ειδικευμένους και τους έστειλαν, γνωρίζοντας πως ούτε ειδικές γνώσεις είχαν ούτε βίζα είχε εκδοθεί”, τόνισε ο κ. Παζαρλής.