Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Θερμό επεισόδιο σημειώθηκε στην Κριμαία, λίγο μετά την επίσημη προσάρτηση της στη Ρωσία. Ένας Ουκρανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας λοχαγός τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια επίθεσης από ενόπλους εναντίον μιας ουκρανικής βάσης στην πρωτεύουσα Συμφερόπολη. Οι Ουκρανοί στρατιώτες στην Κριμαία έλαβαν εντολή να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους, σε περίπτωση νέου επεισοδίου.
Το ένοπλο επεισόδιο κλιμακώνει επικίνδυνα την ένταση για μια ακόμη φορά στην Κριμαία, ώρες μετά την υπογραφή της συνθήκης προσάρτησης της χερσονήσου στη Ρωσία.
Οπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Αμυνας, οι Ουκρανοί στρατιώτες έλαβαν εξουσιοδότηση να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους μετά την επίθεση εναντίον της βάσης του στρατού στη Συμφερόπολη. Την εξουσιοδότηση επιβεβαίωσε με χωριστή ανακοίνωσή του και το γραφείο του υπηρεσιακού προέδρου της χώρας.
Ο Βλάντισλαβ Σελεζνιόφ, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, μιλώντας νωρίτερα στο Ρόιτερς τηλεφωνικά από την Κριμαία, επιβεβαίωσε ότι ότι ένας στρατιώτης υπέκυψε. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές ποιος διέπραξε την επίθεση και ότι αυτή έγινε από μέλη «μιας άγνωστης δύναμης, πλήρως εξοπλισμένης και με καλυμμένα πρόσωπα».
«Ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίστηκε στο λαιμό και στην κλείδα. Τώρα έχουμε οχυρωθεί στο δεύτερο όροφο. Τα κεντρικά έχουν καταληφθεί και ο διοικητής έχει απαχθεί. Θέλουν να παραδώσουμε τα όπλα μας αλλά δε σκοπεύουμε να παραδοθούμε» ανέφερε ένας εκπρόσωπος των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων.
«Οι απόπειρες κατάληψης στρατιωτικών μονάδων με την χρήση όπλων έχουν πολλαπλασιαστεί αυτές τις τελευταίες ημέρες», τόνισε ο Σεργκέι Γκαϊντούκ, επικεφαλής του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, κατά την διάρκεια συνάντησης με τον μεταβατικό πρόεδρο της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ και τον πρωθυπουργό Αρσένι Γιατσενιούκ.
Στη Συμφερόπολη ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε πολλούς ένοπλους άνδρες να διεισδύουν σε μια ουκρανική βάση που είχαν περικυκλώσει οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις. Μια ριπή από αυτόματο όπλο αντήχησε λίγο μετά από το εσωτερικό. Δύο ασθενοφόρα έφθασαν στο σημείο λίγο μετά, όμως ο φωτογράφος δε μπόρεσε να προσεγγίσει την είσοδο της βάσης.
Σύμφωνα με τον Σεργκέι Γκαϊντούκ, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πολιορκήσει 38 ουκρανικές στρατιωτικές βάσεις στην Κριμαία.
Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ζήτησε από το υπουργείο Άμυνας της χώρας του να οργανώσει κατεπείγουσα συνάντηση με τη συμμετοχή της Ρωσίας, της Βρετανίας και των ΗΠΑ, μετά το αιματηρό επεισόδιο.
"Σήμερα Ρώσοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν τους Ουκρανούς στρατιωτικούς. Πρόκειται για έγκλημα πολέμου", είπε ο Γιατσενιούκ, τονίζοντας ότι η αντιπαράθεση στην Κριμαία πέρασε σήμερα σε "στρατιωτική φάση".
"Η σύγκρουση μετατρέπεται από πολιτική σε στρατιωτική εξαιτίας των Ρώσων στρατιωτών" είπε, σημειώνοντας ότι το "έγκλημα πολέμου" στο οποίο προέβησαν οι Ρώσοι δεν παραγράφεται.
Η Ρωσία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ήταν οι χώρες που είχαν εγγυηθεί την ανεξαρτησία της Ουκρανίας όταν υπογράφηκε, το 1994, το λεγόμενο "Μνημόνιο της Βουδαπέστης".
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι νέες, φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν πίσω ορισμένες εκτάσεις τις οποίες κατέλαβαν "παρανόμως" οι Τάταροι της περιοχής, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της χερσονήσου, Ρουστάμ Τεμιργκάλιεφ.
"Θα τους ζητήσουμε να απελευθερώσουν ένα τμήμα των εδαφών (που κατέχουν) γιατί το χρειαζόμαστε για τα κοινωνικά προγράμματά μας" είπε στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti. Όπως υποστήριξε, πολλές εκτάσεις, κυρίως στη Συμφερόπολη, την πρωτεύουσα της χερσονήσου, έχουν καταληφθεί παράνομα από τους Τατάρους.
Οι Τάταροι, η μουσουλμανική μειονότητα που αποτελεί το 12-15% του πληθυσμού της περιοχής, μποϊκοτάρισαν το δημοψήφισμα της Κυριακής για την ένωση της Κριμαίας με τη Ρωσία.
Το 1994 οι Τάταροι της Κριμαίας, χαρακτηρισμένοι ως συνεργάτες των Ναζί, εξορίστηκαν μαζικά στην κεντρική Ασία, κατ' εντολή του Ιωσήφ Στάλιν. Τους δόθηκε η άδεια να επιστρέψουν στη χερσόνησο μετά το 1989. Σε κάποιες περιπτώσεις εγκαταστάθηκαν σε εκτάσεις που δεν τους ανήκαν πλέον αφού μετά τον διωγμό τους είχαν δοθεί σε άλλους.


Ethnos.gr