Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Πιο κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για απολύσεις και εργασιακά

Πιο κοντά σε συμφωνία με την τρόικα για τις απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα φέρεται να βρίσκεται η κυβέρνηση, μετά το νέο γύρο διαβουλεύσεων στο υπουργείο Οικονομικών. Στη δεύτερη πολύωρη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα - ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα και συνεχιζόταν τα μεσάνυχτα - συμμετείχαν οι αρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων δημοσίων υπαλλήλων το 2015, επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αμέσως μετά τη συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο στέλεχος, εφεξής η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων δεν συνδέεται με απολύσεις, ενώ το δεύτερο κύμα των 12.500 διαθεσίμων έως το τέλος Μαρτίου, «κλείνει» με τη διαδημοτική κινητικότητα.

Σημειώνεται, ότι υψηλόβαθμα στελέχη τόσο από το υπουργείο Οικονομικών, όσο και από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι «είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία».

«Είμαστε ακόμη πιο κοντά σε συμφωνία», ανέφερε, νωρίτερα, μετά τη συνάντηση της τρόικας με τον κ.Βρούτση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας και πρόσθεσε ότι η αποψινή συνάντηση, αφορούσε «ορισμένες τυπικές διευθετήσεις».

Στη συνάντηση επρόκειτο να συζητηθεί η απαίτηση της τρόικας για νομοθετική ρύθμιση για το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το αίτημα των δανειστών για κατάργηση των τριετιών και η μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική πλευρά έχει καταθέσει στο τραπέζι εναλλακτικές προτάσεις, υποσχόμενη να εξεταστούν τα θέματα των απολύσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε μεταγενέστερο χρόνο, το 2015.

Η τρόικα φέρεται αποδέχεται ορισμένες από τις προτάσεις, ωστόσο οι συνομιλίες συνεχίζονται

Τα υπόλοιπα θέματα που συζητούνται ακόμη, με την ελληνική πλευρά είναι τα εξής:
Στο υπουργείο Ανάπτυξης. Δεν υπάρχει συμφωνία στα ζητήματα του γάλακτος, των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, των φαρμακείων, αλλά και των παρεμβάσεων στιςμεταφορές (π.χ. ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία), που περιλαμβάνονται στις προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Στο υπουργείο Οικονομικών. Δεν έχει επέλθει συμφωνία στο σκέλος των δημοσιονομικών εξελίξεων και κυρίως στο θέμα τηςδιανομής του κοινωνικού μερίσματος.

Κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, έχει αποσαφηνίσει ότι για το σύνολο των προαναφερθέντων ανοιχτών θεμάτων, η στάση της ελληνικής πλευράς έχει χαραχθεί από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και δεν πρόκειται να αλλάξει.

Εντός της εβδομάδας ο νόμος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Πιθανόν και εντός της εβδομάδας θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ανέφεραν στελέχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αμέσως μετά τη συνάντηση, στο υπουργείο Οικονομικών, της επικεφαλής του ΤΧΣ, Αναστασίας Σακελλαρίου, με τους επικεφαλής της τρόικας.

Σύμφωνα με τους ίδιους παράγοντες, «κλείσαμε τα τραπεζικά, σήμερα κάναμε κάποιες τεχνικές αλλαγές στον νόμο».

Ethnos.gr