Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας

ΗΠΑ: ΛΑΘΟΣ ΜΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΑ

Κεφαλαιώδους σημασίας η Ουκρανία να προασπίσει την «εδαφική της ακεραιότητα» και να αποκτήσει μια «λειτουργική κυβέρνηση» συμφώνησαν σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνομιλίας, ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της γερμανικής κυβέρνησης.

«Οι δύο (ηγέτες) συμφώνησαν στο γεγονός ότι η Ουκρανία πρέπει να αποκτήσει σύντομα μία κυβέρνηση που μπορεί να δράσει και ότι η εδαφική ακεραιότητά της πρέπει να διαφυλαχθεί» ανέφερε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου, σε γραπτή ανακοίνωση.

Η Μέρκελ και ο Πούτιν υπογράμμισαν επίσης ότι η σταθερότητα στην Ουκρανία αποτελεί «κοινό συμφέρον, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και σε οικονομικό».

Ανακοίνωση για την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου της Ρωσίας με την καγκελάριο της Γερμανίας εξέδωσε νωρίτερα και το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν και η Μέρκελ είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία με πρωτοβουλία της Γερμανίδας καγκελαρίου, ανέφερε το γραφείο τύπου του Κρεμλίνου σε ένα δελτίο τύπου, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για την συζήτηση των δύο ηγετών για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

ΗΠΑ: Θα ήταν «βαρύ σφάλμα» η αποστολή στρατευμάτων από τη Ρωσία
Η Σούζαν Ράις, η Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας θα διέπραττε ένα «βαρύ σφάλμα» αν αποφάσιζε να στείλει στρατεύματα στο έδαφος της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας, της Ευρώπης ή των ΗΠΑ η Ουκρανία να διαιρεθεί.

Η Ράις, μιλώντας στην εκπομπή "Meet the Press" του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου NBC, έκανε την τοποθέτηση αυτή ερωτηθείσα για το σενάριο η Ρωσία να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στο ουκρανικό έδαφος για να υποστηρίξει μια κυβέρνηση φίλα προσκείμενη στη Μόσχα.

«Αυτό θα ήταν ένα βαρύ σφάλμα. Δεν είναι προς το συμφέρον της Ουκρανίας ή της Ρωσίας ή της Ευρώπης ή των Ηνωμένων Πολιτειών να βλέπουν μια χώρα να διαιρείται. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να βλέπει τη βία να επιστρέφει και την κατάσταση να κλιμακώνεται», δήλωσε η Ράις.

«Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση. . . ανάμεσα σε μια Ουκρανία που έχει μακρόχρονους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία και μια μοντέρνα Ουκρανία που επιδιώκει μια στενότερη ολοκλήρωση με τη Ρωσία. Αυτά δεν είναι κατ' ανάγκη αλληλοαποκλειόμενα», είπε η Ράις σχολιάζοντας την πολιτική κρίση στην Ουκρανία.

"Εθνος"