Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

Φορολογικό: Ξηλώνονται άρθρο-άρθρο οι διατάξεις σύγχυσης

ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΑΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Ξαναγράφονται από το οικονομικό επιτελείο οι φορολογικές διατάξεις που προκάλεσαν σύγχυση και αντιδράσεις, πριν αλλά και μετά από τη ψήφιση τους με τρόπο που επιβεβαιώνει ότι η επικοινωνία μεταξύ του υπουργείου, Γενικής Γραμματείας Δημοσίων και των υπηρεσιών δεν είναι η πλέον αρμονική.

Ενδεικτικό είναι ότι χρειάστηκε η παρέμβαση του μεγάρου Μαξίμου για να αποσυρθεί το βράδυ της Παρασκευής, η διάταξη που υποχρέωνε τους γονείς να προμηθευτούν κωδικούς και κλειδάριθμο για τα ανήλικα παιδιά τους, προκειμένου να δηλώσουν εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων.

Στη πραγματικότητα ήταν η δεύτερη παρέμβαση σε διάστημα λίγων ημερών, αφού είχε προηγηθεί η ανακοίνωση για την απόσυρση της διάταξης που προέβλεπε τη φορολόγηση του επιδόματος κινδύνου των μάχιμων ενστόλων.

Αυτή είναι, όμως, μόνο η αρχή, καθώς το νομοσχέδιο- σκούπα φέρνει τα πάνω- κάτω, αρχής γενομένης από τον πολυσυζητημένο Φόρο Υπεραξίας, από τον οποίο θα εξαιρεθούν όσα ακίνητα βρίσκονται στη κατοχή του ιδιοκτήτη για διάστημα άνω των 25 ετών.

Στο πεδίο της φορολογίας εισοδήματος, μετά από τον θόρυβο που προκλήθηκε, αναμένεται διάταξη ανάλογη με τη περσινή, με την οποία θα απαλλάσσονται οι φορολογούμενοι από την δήλωση τόκων καταθέσεων έως 250 ευρώ.

Σε εκκρεμότητα παραμένει η οριστικοποίηση του νέου πλαισίου συλλογής αποδείξεων, με μόνη βέβαιη τη μειωμένη βαρύτητα (50%) των αποδείξεων από supermarkets- καύσιμα.

Ορθάνοικτα είναι όλα τα ενδεχόμενα και για τους αγρότες, καθώς δεν αποκλείονται κι άλλες αλλαγές πέρα από αυτές στα όρια τήρησης βιβλίων και τις απαλλαγές από το Τέλος Επιτηδεύματος.

Πλήρης είναι η ανατροπή στο πλαίσιο για τις φορολογικές ποινές, αφού έρχεται μείωση έως και 80% στα αρχικά πρόστιμα για ΦΠΑ και αποδείξεις, ενώ θα τεθεί και πλαφόν- πιθανώς στις 30.000 ευρώ- στα πρόστιμα για μη έκδοση αποδείξεων.

Αλλαγές έρχονται και στις φορολογικές διαδικασίες. Κατόπιν σκέψεως, οι συγκεντρωτικές καταστάσεις θα υποβάλλονται ανά τρίμηνο και όχι ανά μήνα, ενώ για μια ακόμα φορά αλλάζει ο τρόπος υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, μεταξύ άλλων με κατάργηση της ελάχιστης καταβολής 10 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με την υποβολή του Ε1 από τον επόμενο μήνα, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τις νέες απαιτήσεις του ήδη ψηφισμένου νόμου για τη φορολογία εισοδήματος, που θα τεθούν σε εφαρμογή για πρώτη φορά.

Κατ' αρχήν καθίσταται για πρώτη φορά υποχρεωτική η ξεχωριστή δήλωση των τακτοποιημένων αυθαίρετων χώρων, με αποτέλεσμα την αύξηση του τεκμηρίου ιδιοκατοίκησης.

Το μεγαλύτερο σοκ θα προέλθει όμως από τη κατάργηση των κωδικών για τις φοροαπαλλαγές- με εξαίρεση των στοιχείων για τα ενοίκια, που θα χρησιμοποιηθούν για διασταυρώσεις- που οδηγεί σε επιβαρύνσεις ακόμα και στα χαμηλότερα εισοδήματα.

"Εθνος"