Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Σε προεκλογική ομηρία οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΑΓΩΝΕΙ ΓΙΑ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΠΛΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ, ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΓΩΝΙΑΣΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΜΙΣΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ * ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΜΕΝΟ ΤΟ ΔΑΣΙΚΟ Ν/Σ
Σε προεκλογική ομηρία οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί

Του ΑΡΓΥΡΗ ΔΕΜΕΡΤΖΗ

Παραμένει μόνον η ρύθμιση Στουρνάρα, που αποκάλυψε η «Ε», η οποία ψηφίστηκε σιωπηρά στη Βουλή και υποχρεώνει τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 με αλλαγή καταστατικού. Βάζουν στο ράφι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που παρά τα εμπόδια και τα αγκάθια τα οποία περιλαμβάνει, καλλιέργησε ελπίδες ότι οδηγείται σε τελική λύση το θέμα των οικοδομικών συνεταιρισμών στην Ελλάδα.

Αφορμή για την καθυστέρηση στάθηκε η αποχώρηση του Σταύρου Καλαφάτη από το υπ. ΠεριβάλλοντοςΛόγω πολιτικών εξελίξεων, με αφορμή την επικείμενη αποχώρηση του Σταύρου Καλαφάτη από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για να διεκδικήσει τη δημαρχία Θεσσαλονίκης και προφανώς για να γίνει άλλη μία φορά πλήρης πολιτική, ενδεχομένως και... πελατειακή εκμετάλλευση, η αγωνία κατάθεσης του σχετικού νομοσχεδίου για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς στη Βουλή παρατείνεται για το διάστημα μετά τις διπλές κάλπες του Μαΐου.

Ετσι, η ομηρία των συνεταιριστών συνεχίζεται και είναι πλέον αβέβαιο εάν τελικώς θα δουν φως περισσότεροι από μισό εκατομμύριο ιδιοκτήτες, μέλη 550 οικοδομικών συνεταιρισμών, που εδώ και 40 χρόνια βρίσκονται σε καραντίνα, αδυνατώντας να αξιοποιήσουν άνω των 300.000 στρεμμάτων ιδιωτικές εκτάσεις, λόγω δασικών, ιδιοκτησιακών και δικαστικών εμπλοκών και απαγορεύσεων.

Παραμένει μόνον η ρύθμιση Στουρνάρα, που αποκάλυψε η «Ε», η οποία ψηφίστηκε σιωπηρά στη Βουλή και υποχρεώνει τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 με αλλαγή καταστατικού να μετατραπούν σε αστικούς συνεταιρισμούς εμπορικού χαρακτήρα ή να διαλυθούν οριστικά ανοίγοντας τον ασκό νέας φοροεπιδρομής στους συνεταιρισμούς.

Εν όψει της τελικής κατάθεσής του για ψήφιση στη Βουλή αλλάζει ριζικά το νομοσχέδιο που επιγράφεται «μέτρα προστασίας, ανάπτυξης και διαχείρισης δασικών οικοσυστημάτων», όπως το είχε θέσει σε δημόσια διαβούλευση ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτης. Οι οικολογικές οργανώσεις ζήτησαν την απόσυρση συνολικά του νομοσχεδίου, ενώ επιτέθηκαν κατά μέτωπο, θέτοντας θέμα αντισυνταγματικότητας για τις ρυθμίσεις που αλλάζουν το καθεστώς προστασίας δημόσιων δασικών εκτάσεων, οι οποίες τελικά αποσύρονται.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Μανιάτης από τις πρώτες ημέρες ανάληψης των υπουργικών καθηκόντων του, το περασμένο φθινόπωρο, έχοντας βρει σε εξέλιξη τις αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους πως σε συνεννόηση με τον Στ. Καλαφάτη θα συμβάλει ώστε να ακουστούν και να ληφθούν υπόψη οι παρατηρήσεις των οικολογικών οργανώσεων, όπως επίσης να απαλειφθούν από το νομοσχέδιο ρυθμίσεις για τις οποίες υπάρχει θέμα συνταγματικότητας.


550 συνεταιρισμοί βρίσκονται εδώ και 40 χρόνια σε καραντίνα, αδυνατώντας να αξιοποιήσουν άνω των 300.000 στρεμμάτων ιδιωτικές εκτάσεις«Δημιουργείται μια νέα κατηγορία εκτάσεων χωρίς ουσιαστική προστασία, που αφορά κυρίως τις δημόσιες γαίες. Στο νέο αυτό όρο εντάσσονται οικολογικά ενδιαφέρουσες εκτάσεις, που όμως θα μπορούν να αξιοποιηθούν οικιστικά και να γίνουν απαγορευμένες με το σημερινό καθεστώς επεμβάσεις με κάποιο αντάλλαγμα» τόνιζαν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι δέκα οργανώσεις: Αρκτούρος, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, Καλλιστώ, Mom, GREENPEACE και WWF Ελλάς. Οι ίδιες οργανώσεις υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως επιστημονική βάση για τις επιλογές του νομοσχεδίου, ιδίως για τη συνολική έκταση της χώρας που αλλάζει καθεστώς προστασίας», ζητούσαν την απόσυρσή του.

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις

Αντιδράσεις και μελλοντικές προσφυγές αναμένονται και για τις επιτρεπόμενες επεμβάσεις που κατ' επιταγήν της τρόικας η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ διατηρεί στο σχέδιο νόμου που προωθεί για ψήφιση στη Βουλή. Το τελικό νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι επιτρέπεται:

**Η εγκατάσταση σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες γαίες, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, μελισσοκομείων, εκτροφείων θηραμάτων, εκτροφείων γουνοφόρων.

* Η εγκατάσταση βιομηχανιών κοπής και επεξεργασίας ξύλου ή βιομηχανιών που έχουν ως πρώτη ύλη το ξύλο ή άλλα προϊόντα του δάσους ώς και η κατασκευή εργοστασίων άντλησης και εμφιάλωσης νερού.

* Η επέμβαση σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες γαίες για τη δημιουργία τουριστικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων ειδικής τουριστικής υποδομής καθώς και η εγκατάσταση σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.

* Η εγκατάσταση γηπέδων γκολφ, μονάδων ιαματικής θεραπείας και κέντρων ιαματικού τουρισμού.

* Η εγκατάσταση μονάδων μεταποίησης γεωργικών προϊόντων που παράγονται στην περιοχή, τυροκομικών μονάδων επεξεργασίας γάλακτος, ελαιοτριβείων, σφαγείων και χερσαίων εγκαταστάσεων μονάδων υδατοκαλλιέργειας.

* Η δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων και το δάσος χαρακτηρίζεται ως χώρος πρασίνου.

* Η εγκατάσταση σε δημόσιες γαίες και σε ορισμένες δασικές εκτάσεις ναυπηγείων, διυλιστηρίων και δεξαμενών αποθήκευσης πετρελαιοειδών.

* Η κατασκευή αεροδρομίων, τεχνητών λιμνών, φραγμάτων, χερσαίων εγκαταστάσεων λιμένων και εγκαταστάσεων άντλησης υδρογονανθράκων σε δάση, δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και δημόσιες γαίες με ειδικό νόμο για κάθε περιοχή ή με έγκριση του υπουργού ΠΕΚΑ.

* Η διάνοιξη εθνικών, επαρχιακών, δημοτικών οδών και σιδηροδρομικών γραμμών διά μέσου δασών, δασικών και αναδασωτέων εκτάσεων καθώς και δημοσίων γαιών.

* Η κατασκευή αθλητικών εγκαταστάσεων, εκπαιδευτικών κτηρίων με τις συνοδές τους εγκαταστάσεις, νοσοκομείων, θεραπευτηρίων και εγκαταστάσεων των Περιφερειακών Συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας (ΠεΣΥΠ), ιερών ναών, σωφρονιστικών καταστημάτων, εγκαταστάσεων των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και χώρων αποθήκευσης και επεξεργασίας στερεών και υγρών αποβλήτων.

* Δεν κηρύσσεται αναδασωτέο δάσος ή δασική έκταση των οποίων ενεκρίθη νομίμως η μεταβολή του προορισμού για την εκπλήρωση σκοπού δημοσίου συμφέροντος.

* Δασικού χαρακτήρα εκτάσεις που εκχερσώθηκαν για γεωργική χρήση, πριν τεθεί σε ισχύ το Σύνταγμα του 1975 και διατηρούν τη χρήση αυτή μέχρι σήμερα, δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

Τέλος, το μόνο που απαγορεύεται είναι η εγκατάσταση εκμετάλλευσης ηλιακής ενέργειας.

Μεγαλώνουν 30% τα γήπεδα

Οι ρυθμίσεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις που θα περιληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για άμεση κατάθεση στη Βουλή προβλέπουν ότι αυξάνονται έως 30% οι θέσεις φιλάθλων σε γήπεδα ποδοσφαίρου που βρίσκονται εντός του οικιστικού ιστού των πόλεων, ενώ ταυτοχρόνως επιτρέπεται η προσθήκη εμπορικών χρήσεων, από αναψυκτήρια και καταστήματα μέχρι συνεδριακά κέντρα και κινηματογράφοι των 300 θέσεων, αλλά και η χρήση φωτοβολταϊκών στα στέγαστρα των κερκίδων, με τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον «εκσυγχρονισμό αθλητικών εγκαταστάσεων ποδοσφαίρου».

Οι νέες ρυθμίσεις εξυπηρετούν κατά προτεραιότητα τα σχέδια των διοικήσεων Γιάννη Αλαφούζου του Παναθηναϊκού, Ιβάν Σαββίδη του ΠΑΟΚ, ενώ ξεχωριστή νομοθετική ρύθμιση προωθείται ύστερα από συνεννόηση του ΥΠΕΚΑ με τη διοίκηση Δ. Μελισσανίδη για το νέο, υπό ανέγερση γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, προκειμένου να έχει αυξημένη χωρητικότητα και ανταποδοτικές χρήσεις.

Οι νέες ρυθμίσεις εξυπηρετούν έργα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού και σε πολλά άλλα γήπεδα του κέντρου και της περιφέρειας, όπως του Πανιωνίου, της Βέροιας, του Πανσερραϊκού κ.ά. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό ΠΕΚΑ Στ. Καλαφάτη, «με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο επιχειρείται να επιλυθούν εκκρεμότητες άνω των 30 ετών που αφορούν υφιστάμενες Αθλητικές Εγκαταστάσεις Ποδοσφαίρου, που χρησιμοποιούνται και για τη διενέργεια αγώνων των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου της Α' και Β' Εθνικής Κατηγορίας (ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα των Super League και Football League), για τις οποίες απαιτούνται ειδικές προδιαγραφές σύμφωνα με τους ελληνικούς και διεθνείς κανονισμούς της αρμόδιας ευρωπαϊκής ομοσπονδίας (UEFA)».

Η διπλή λύση

Η διπλή λύση για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που προς το παρόν μπαίνει στο ράφι, υπενθυμίζεται ότι σε γενικές γραμμές προβλέπει:

* Πρώτον, οι συνεταιριστές να μπουν σε διαδικασία μετακόμισης, δηλαδή να παραδώσουν ολόκληρη τη δασική ή αναδασωτέα έκταση του συνεταιρισμού και να μετακομίσουν σε δημόσιες εκτάσεις, στις οποίες θα χτίσουν με διαδικασίες ιδιωτικής πολεοδόμησης μόνον κατοικίες, με συντελεστή δόμησης 0,4. Δηλαδή διώροφη κατοικία 200 τετραγωνικών μέτρων στο μισό στρέμμα. Οι συνεταιρισμοί μπορούν να μετακομίσουν για να χτίσουν τόσο στον πυρήνα όσο και στην ευρύτερη περιοχή μικρών οικισμών στην ηπειρωτική Ελλάδα, εκτός των περιοχών Αττικής, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Πάτρας, Βόλου, Λάρισας, Ηρακλείου Κρήτης και μεγάλων νησιών, εκτός Κρήτης και Εύβοιας.

* Δεύτερον, στις ίδιες αυτές περιοχές «κατ' εξαίρεσιν», με «ειδικούς όρους και διαδικασίες», να χωροθετούνται εκτάσεις δόμησης οικοδομικών συνεταιρισμών. Οι προϋποθέσεις για να παραμείνουν οι συνεταιριστές στις «περιοχές-φιλέτα» είναι να παραδώσουν το 50% της ιδιωτικής έκτασης που κατέχουν στο ελληνικό Δημόσιο, μαζί με διαχειριστικό σχέδιο για την προστασία και συντήρηση της παραχωρούμενης έκτασης που θα χρηματοδοτήσουν (διανοίξεις δρόμων, καθαρισμοί, φύλαξη, πυρασφάλεια κ.λπ.) και άλλο 10% από τη συνολική έκταση του συνεταιρισμού να παραχωρείται στον τοπικό δήμο, για τη δημιουργία δημοτικών χώρων πρασίνου και αναψυχής.

Το ένα στο ράφι, το άλλο στα σκαριά

Ασφαλείς πληροφορίες της «Ε» αναφέρουν ότι προωθείται άμεσα στη Βουλή το δασικό νομοσχέδιο, που είχε θέσει σε διαβούλευση το ΥΠΕΚΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο, μόνον όμως με τις ρυθμίσεις που αφορούν στις επιτρεπόμενες χρήσεις στα δάση -όπως αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση- και πιέζουν για την εφαρμογή τους την πολιτική ηγεσία του υπουργείου οι εκπρόσωποι της τρόικας των δανειστών. Διαγράφεται ολόκληρο το πρώτο κεφάλαιο του λεγόμενου δασικού νομοσχεδίου, δηλαδή οι ρυθμίσεις που αφορούσαν στην αλλαγή των κατηγοριών των εκτάσεων, οι οποίες βεβαίως προκάλεσαν σάλο αντιδράσεων από φορείς και οικολογικές οργανώσεις.

Οι ρυθμίσεις του δασικού νομοσχεδίου που μπαίνουν στο ράφι, πρόκειται «να ενταχθούν σε άλλο νομοσχέδιο που θα προωθηθεί σε επόμενο στάδιο», λένε αορίστως πηγές του ΥΠΕΚΑ. Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι εκτάσεις δημόσιας γης συνολικής επιφάνειας άνω των 18 εκατομμυρίων στρεμμάτων, στις οποίες περιλαμβάνονται κυρίως χορτολιβαδικές, βραχώδεις, πετρώδεις και άλλες μέχρι τώρα μη αξιοποιήσιμες, συγκεντρώνονται σε μια νέα κατηγορία εκτάσεων, τις «δημόσιες γαίες», οι οποίες μέσω του μηχανισμού της «τράπεζας γης» θα μπορούν να ανταλλάσσονται με δάση και δασικές εκτάσεις.

Προβλέπεται επίσης ότι οι «δημόσιες γαίες» και ιδιαίτερα οι χορτολιβαδικές εκτάσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και για πολεοδόμηση, όταν πρόκειται για επεκτάσεις σχεδίων πόλεων των 12.500 υφιστάμενων μικρών οικισμών και οικισμών προ του 1923. Ρύθμιση που αφορά απευθείας τους ενεργούς δασικούς οικοδομικούς συνεταιρισμούς, που επιδιώκουν πολεοδομική λύση.

Με φόντο τις επικείμενες εκλογές, οι ρυθμίσεις που γέννησαν ελπίδες στους ιδιοκτήτες-μέλη των οικοδομικών συνεταιρισμών και παράλληλα αντιδράσεις των οικολογικών οργανώσεων μπαίνουν λοιπόν στο ράφι. Προωθούνται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, κατά προτεραιότητα, μόνον οι ρυθμίσεις που εξυπηρετούν την εκπλήρωση των μνημονιακών υποχρεώσεων αλλά και τα αιτήματα των μεγάλων ποδοσφαιρικών ομάδων, με πρώτο το γήπεδο του Παναθηναϊκού στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης στη συνάντηση που είχε την περασμένη Τρίτη με τους εκπροσώπους των δανειστών για θέματα του υπουργείου, απόντος του αναπληρωτή υπουργού Στ. Καλαφάτη, στις πιέσεις της τρόικας απάντησε ότι θα προωθηθούν άμεσα στη Βουλή και θα ψηφιστούν μέσα στο επόμενο δίμηνο το δασικό και το χωροταξικό νομοσχέδιο.

Το πολυνομοσχέδιο

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου, που θα παραμείνει ο Στ. Καλαφάτης και η ομάδα των συνεργατών του στο ΠΕΚΑ διατηρώντας την αρμοδιότητα και την πρωτοβουλία των νομοθετικών ρυθμίσεων, θα προετοιμαστεί ένα πολυνομοσχέδιο για άμεση κατάθεση στη Βουλή. Το πολυνομοσχέδιο αυτό θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τις δασικές επεμβάσεις (χωρίς την αλλαγή των κατηγοριών των εκτάσεων), τη νομιμοποίηση γηπέδων και αθλητικών εγκαταστάσεων με νέες επεκτάσεις, τα υδατορέματα, τροποποιήσεις του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού και άλλες πολεοδομικές διατάξεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα νομοσχέδια του Σταύρου Καλαφάτη για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς και τις χρήσεις γης επί των οποίων ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση την περασμένη εβδομάδα, συν τις δασικές ρυθμίσεις για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, δεν εγκαταλείπονται αλλά προγραμματίζονται για αργότερα. Δεν μπορεί να ολοκληρωθεί, λένε οι ίδιοι κύκλοι, η τελική επεξεργασία τους, ώστε να κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή πριν ο αναπληρωτής υπουργός φύγει από τους Αμπελοκήπους των Αθηνών για να πέσει στην προεκλογική μάχη της δημαρχίας Θεσσαλονίκης. Οι ίδιες πηγές στέλνουν παράλληλα καθησυχαστικό μήνυμα προς τους ενδιαφερομένους ότι οι ρυθμίσεις δεν θα εγκαταλειφθούν είτε έρθει άλλος αναπληρωτής υπουργός είτε μοιραστούν οι αρμοδιότητές τους με κυρίαρχο ρόλο του υπουργού Γιάννη Μανιάτη.

enet.gr