Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Χιονοστιβάδα» αγωγών κατά των περικοπών σε μισθούς και συντάξεις

ΕΚΚΡΕΜΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΕΣ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η ακύρωση της υπουργικής απόφασης φέρνει τους ένστολους στο μισθολογικό καθεστώς που είχαν πριν από την 1η Αυγούστου του 2012

Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
Χιονοστιβάδα προσφυγών κατά των μνημονιακών περικοπών που έχουν γίνει στις αποδοχές και στις συντάξεις εκκρεμούν στα δικαστήρια όλης της χώρας.

Σε εκατοντάδες χιλιάδες υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που έχουν υποβάλει ένδικα μέσα σε διάφορα δικαστήρια ζητώντας να ακυρωθούν οι περικοπές ως αντισυνταγματικές αλλά και αντίθετες σε διεθνείς συμβάσεις, με αγωγές που είναι είτε ομαδικές, είτε ατομικές ή με αγωγές που έχουν καταθέσει οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών τους φορέων.

Για πολλές από αυτές τις περιπτώσεις που αφορούν μειώσεις αποδοχών και συντάξεων, έχει επιχειρηθεί να συγκεντρωθούν σε «πιλοτικές δίκες» ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (από τα καθ' ύλην αρμόδια Διοικητικά Πρωτοδικεία της χώρας) αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ήδη έχουν προσβληθεί είτε με αιτήσεις ακύρωσης, είτε με αγωγές (μαζικές και μεμονωμένες) όλες οι περικοπές που πρόβλεψαν τα Μνημόνια 2 και 3 και οι εκτελεστικοί τους νόμοι (για αποδοχές, συντάξεις και εφάπαξ) με ένδικα μέσα που έχουν καταθέσει μεγάλοι συνδικαλιστικοί φορείς, όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΓΣΕΕ, αλλά και επιμέρους σύλλογοι τραπεζών ή ενώσεων που εκπροσωπούν ειδικά μισθολόγια (έξι ενώσεις στρατιωτικών και αποστράτων, αξιωματικών της ΕΛΑΣ και αστυνομικών, πυροσβεστών, λιμενικών, καθώς και μεμονωμένες αγωγές 590 στρατιωτικών, κ.λπ.) και που θα έχουν σε σύντομο διάστημα των υπέρ τους ακυρωτική απόφαση που αποκαλύφθηκε χθες από την Ολομέλεια ΣτΕ.

Την ίδια στιγμή αντιστοίχως προσφυγές εκκρεμούν και για τις περικοπές των καθηγητών ΑΕΙ και των νοσοκομειακών ιατρών. Μάλιστα σχετικές αγωγές τριών πανεπιστημιακών από το Δ. Πρωτοδικείο Αθήνας παραπέμφθηκαν σε «πιλοτική δίκη» στο ΣτΕ όπου ζητείται να τους επιστραφούν ποσά που κατά παράβαση του Συντάγματος έχασαν (από 3.426 έως 6.801 ευρώ ο καθένας μέσα σε 9 μόλις μήνες). Αντίστοιχες είναι και οι εξετάσεις ιατρών, ενώ εκκρεμούν στην Ολομέλεια ΣτΕ οι προσφυγές των δικαστικών λειτουργών κατά των δικών τους περικοπών, που πάντως έγιναν δεκτές από τις πρώτες συνθέσεις του «Μισθοδικείου» καθώς το ίδιο ζήτημα εκκρεμεί και εκεί ύστερα από προσφυγές 6 ενώσεων και περίπου 2.500 δικαστικών. Μάλιστα αναμένεται η έκδοση και άλλων αποφάσεων για τους δικαστικούς, όπου θα κριθεί επιπλέον εάν είναι συνταγματική η επιβολή στους κρατικούς λειτουργούς και υπαλλήλους να πληρώνουν έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται από τις αποδοχές τους.

Πιλοτική δίκη 
Στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου προσδιορίστηκε να συζητηθούν σύντομα σε «πιλοτική δίκη» όλες οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις των ειδικών μισθολογίων (δικαστικών, ενστόλων, καθηγητών ΑΕΙ, διευθυντών ΕΣΥ, κ.λπ.) αναδρομικά από 1-8-12. Η Ολομέλεια Ε.Σ. είχε προειδοποιήσει πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου ότι η αναδρομική περικοπή είναι αντισυνταγματική και μπορεί να προκύψουν συνταγματικά προβλήματα από τις υπερβολικές μειώσεις που δημιουργούν ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης ή και περιέλευσης συνταξιούχων κάτω του ορίου της φτώχειας.

Παράλληλα παραπέμφθηκαν στο ΣτΕ σε «πιλοτική δίκη» και όλες οι προγενέστερες μνημονιακές περικοπές για τους συνταξιούχους και για τη μείωση των εφάπαξ. Στις σχετικές προσφυγές (που ήλθαν από τα διοικητικά δικαστήρια) συνταξιούχοι του Δημοσίου, τραπεζών, κλπ. διεκδικούν την επιστροφή ποσού 500 έως 2.600 ευρώ ετησίως για περικοπές κυρίων και επικουρικών συντάξεων, καθώς και ποσά 10.000-30.000 ευρώ για τις μειώσεις σε εφάπαξ, ενώ παράλληλα ζητούν και χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη (λόγω ταλαιπωρίας, ψυχικής οδύνης, κ.λπ.) από 5.000-10.000 ευρώ. Αντίστοιχες προσφυγές έχουν γίνει από ασφαλισμένους στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων, στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προσβάλλοντας μειώσεις 20%-40% στις κύριες και 15% στις επικουρικές συντάξεις.

Στο ΣτΕ εκκρεμούν επίσης προσφυγές διαφόρων φορέων (π.χ. Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος, Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ) και εκατοντάδων μεμονωμένων συνταξιούχων που επιδιώκουν να ακυρωθούν οι περικοπές που έγιναν στις συντάξεις σε όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας (ποσοστιαία από 20% έως και 40% για το ποσό που ξεπερνά τα 1.000 ή 1.200 ευρώ). Εκατοντάδες προσφυγές εκκρεμούν στο Ε.Σ. και για ακύρωση της εισφοράς τύπου «ΛΑΦΚΑ Νο2».

Τις περικοπές του Μνημονίου 2 έχουν προσβάλει πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δικαστικοί υπάλληλοι, κ.λπ., ενώ ομαδικές προσφυγές στο ΣτΕ έχουν υποβάλει το διοικητικό και επιστημονικό προσωπικό καθώς και δικηγόροι της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κ.λπ. υποστηρίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις επήλθαν μειώσεις μέχρι και σε ποσοστό 56,54%! Παρόμοιες προσφυγές εκκρεμούν και από εκπαιδευτικούς, αλλά και από τις περισσότερες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων, καθώς και προσφυγή του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιεροδιδασκάλων και 65 κληρικών που είναι παράλληλα και εκπαιδευτικοί.

Επιστροφές μεγάλων χρηματικών ποσών στους ένστολους

Πολύ μεγάλα θα είναι τα ποσά που θα κληθεί να επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών στους ένστολους γιατί η ακύρωση της σχετικής υπουργικής απόφασης τους φέρνει στο μισθολογικό καθεστώς που είχαν πριν την 1η Αυγούστου 2012. Η αντισυνταγματικότητα των περικοπών για τους στρατιωτικούς, αστυνομικούς κλπ αφορά και την αναδρομική αλλά και την γενικότερη περικοπή της τάξης του 10% που επιβλήθηκε στις αποδοχές τους οι οποίες και θα αυξηθούν αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 όταν εκδοθεί η απόφαση του ΣτΕ. Το Δημόσιο θα κληθεί τότε να επιστρέψει τα αναδρομικά πιθανότατα σε δόσεις ή με ομόλογα κλπ όπως είχε κάνει παλαιότερα και με τα αναδρομικά των δικαστικών λειτουργών. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί ανησυχία για τις πιθανές δημοσιονομικές επιπτώσεις και μπορεί επισήμως να λένε ότι περιμένουν την τελική απόφαση, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη επιχειρείται να προσδιοριστεί το κόστος για τον προϋπολογισμό. Το πρόβλημα δεν θα είναι μεγάλο αν κριθεί αντισυνταγματική μόνο η αναδρομικότητα του μέτρου δεδομένου ότι οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια νομοθετήθηκαν στα τέλη του 2012 αλλά τέθηκαν σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Αυγούστου του 2012. Σε περίπτωση λοιπόν που το Δημόσιο κληθεί να επιστρέψει στους ένστολους τις περικοπές του τελευταίου πενταμήνου του 2012 τότε το κόστος θα είναι διαχειρίσιμο καθώς υπολογίζεται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ. Αν όμως το ΣτΕ αποτανθεί πως είναι γενικότερα αντισυνταγματικές οι περικοπές τότε τα δεδομένα αλλάζουν. Κι αυτό γιατί το μισθολόγιο εφαρμόστηκε το 2013 με ετήσιο όφελος για το Δημόσιο από τις περικοπές 78 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή θα πρέπει να επιστραφούν 108 εκατ. ευρώ.

"Ημερησία"