Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

ΑΓΡΟΤΕΣ Βγάζουν τα τρακτέρ στις πλατείες

Στις κεντρικές πλατείες των χωριών βγάζουν σήμερα τα τρακτέρ οι αγρότες που πρόσκεινται στην Παναγροτική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ) με σκοπό να κορυφώσουν τις κινητοποιήσεις τους στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agotica 2014.

Του Φώτη Κουτσαμπάρη

Αντίθετα, οι αγρότες συνδικαλιστές των υπολοίπων οργανώσεων ξεκινούν διαβουλεύσεις για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις στο τέλος της εβδομάδας. Αιχμή των κινητοποιήσεων είναι το αίτημα για μη τήρηση βιβλίων εσόδων - εξόδων.
Η έναρξη σειράς κινητοποιήσεων αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης των επιτροπών αγώνα των μπλόκων, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη Λάρισα. Στη σύσκεψη που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) με πρωτοβουλία της συντονιστικής επιτροπής του “Μπλόκου της Νίκαιας” συμμετείχαν και εκπρόσωποι αγροτών από τα υπόλοιπα μπλόκα, ακόμα και της Κρήτης. Οι συγκεντρώσεις των τρακτέρ στις πλατείες, σύμφωνα με τις αποφάσεις, θα διαρκέσουν δέκα ημέρες και ανάλογα με τη συμμετοχή θα εξαρτηθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων που θα περιλαμβάνουν κάθοδο στις εθνικές οδούς.
Την Παρασκευή θα γίνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από ΔΟΥ, ενώ το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου θα γίνει διαδήλωση έξω από το Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης όπου θα διεξάγεται η 25η Agrotica (30/1 - 2/2). Στα βασικά αιτήματα των αγροτών είναι η κατάργηση των λογιστικών βιβλίων για τους μικρομεσαίους αγρότες, που πλέον είναι υποχρεωμένοι να κρατούν, να θεσμοθετηθεί 40.000 αφορολόγητο εισόδημα για κάθε αγροτική οικογένεια, συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί καθώς και η ρύθμιση των λεγόμενων κόκκινων δανείων.
Στη Βόρεια Ελλάδα, οι αγρότες που δεν μετέχουν στην ΠΑΣΥ (προσκείμενη στο ΚΚΕ) ξεκινούν διαβουλεύσεις, ώστε να διαμορφώσουν προτάσεις για να καταθέσουν στους αρμόδιους υπουργούς για να μην εφαρμοστεί το μέτρο τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων. Οι αγρότες της Θεσσαλονίκης μελετούν τη νέα εγκύκλιο που δόθηκε στη δημοσιότητα, για φορολογικά ζητήματα και μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να καταλήξουν σε ένα σχέδιο δράσης. Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης Χρήστος Τσιχήτας δήλωσε ότι η κινητοποιήσεις είναι η τελευταία μορφή αγώνα που θα αποφασίσουν οι αγρότες της περιοχής, οι οποίοι, όπως είπε, επιθυμούν έναν γόνιμο διάλογο με κυβερνητικά στελέχη. Στις σκέψεις τους είναι να προτείνουν την αύξηση του ορίου του τζίρου των 10.000 ευρώ για όσους απαιτούνται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων, τουλάχιστον στα 20.000 ευρώ. Οι αγρότες μπλόκων της Ημαθίας, Πέλλας και Πιερίας έχουν προτείνει “απλοποίηση” της διαδικασίας φορολόγησης. Συγκεκριμένα, προτείνουν να φορολογούνται με βάση τα στρέμματα που κατέχουν και μάλιστα από το πρώτο ευρώ, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων. Την Παρασκευή αναμένεται να γίνει συνάντηση εκπροσώπων αγροτών με υπουργούς και βουλευτές στην Αθήνα.

Ποιοι αγρότες πρέπει να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων
Οι αγρότες που έχουν αποφασίσει να μεταβιβάσουν τα δικαιώματά τους δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία εσόδων - εξόδων όπως και όσοι είχαν ακαθάριστα έσοδα κατώτερα των 10.000 ευρώ και έλαβαν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης κατώτερα των 5.000 ευρώ. Η εξισωτική ενίσχυση δεν περιλαμβάνεται στο ποσό των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Οι διευκρινίσεις αυτές δίνονται με εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων επί των διατάξεων της απόφασης για “Απαλλαγή από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος”.
Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται επίσης ότι το καθεστώς τήρησης βιβλίων εσόδων - εξόδων ισχύει και για μισθωτούς και συνταξιούχους, που δεν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά ασκούν αγροτική εκμετάλλευση. Όπως αναφέρει, στην περίπτωση που οι εν λόγω αγρότες παράλληλα με την αγροτική τους εκμετάλλευση ασκούν και άλλη δραστηριότητα πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών, για την ένταξή τους σε κατηγορία τήρησης βιβλίων και έκδοσης στοιχείων θα κριθούν αυτοτελώς για κάθε δραστηριότητα. Επισημαίνεται ότι η διάθεση από τους αγρότες των προϊόντων τους στις λαϊκές αγορές θεωρείται ξεχωριστή δραστηριότητα από εκείνη της διάθεσης αυτών από το χωράφι τους, πλανοδίως ή με οποιαδήποτε άλλο τρόπο εκτός λαϊκών αγορών.
Σε ό,τι αφορά τους αγρότες που κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο πραγματοποίησαν ακαθάριστα έσοδα και είχαν δικαίωμα ενιαίας ενίσχυσης άνω των οριζομένων ορίων αλλά δεν θα ασκήσουν την αγροτική τους εκμετάλλευση από 1/1/2014 ούτε δικαιούνται να λάβουν δικαιώματα ενιαίας ενίσχυσης, δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
Ακαθάριστα έσοδα για την εφαρμογή της απόφασης θεωρούνται τα έσοδα από τις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων παραγωγής τους που πραγματοποιούν οι αγρότες κατά την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο καθώς και από την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, όπως αυτές προκύπτουν από τα φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται είτε από τους ίδιους είτε από τους συναλλασσόμενους με αυτούς (τιμολόγια πώλησης, τιμολόγια αγοράς ή εκκαθαρίσεις). Για τον υπολογισμό των ακαθαρίστων εσόδων λαμβάνεται υπόψη και η αξία του ειδικού στοιχείου που εκδίδεται για την παράδοση προϊόντων από την αγροτική εκμετάλλευση του αγρότη του ειδικού καθεστώτος στην εμπορική δραστηριότητα (λαϊκή, κατάστημα). Στην περίπτωση τήρησης βιβλίων λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα της προηγούμενης διαχειριστικής περιόδου, όπως αυτά προκύπτουν από τα τηρούμενα βιβλία και στοιχεία.